Tvar a hlas hraček Libuše Niklové

Exposición ‘200 decímetros cúbicos de soplo’

Ze Zlína doputoval do Prahy výstavní projekt 200 dm3 dechu. Pod tímto názvem je k vidění ojedinělý soubor slavných nafukovacích a harmonikových hraček Libuše Niklové. Tuto část vystavuje Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze, druhou část tvoří výstava jejího syna Petra Nikla v letohrádku Hvězda nazvaná Dialog s maminkou. Libuše Niklová byla tehdejším slovem výtvarnice, dnes bychom řekli spíš designérka.

Typický pro kolekci harmonikových hraček, které se vyráběly v polovině 60. let v podniku Gumotex, je třeba Kocour. Uměleckoprůmyslové muzeum zaplňuje své výstavní prostory bezbarvými nafukovacími koulemi, krychlemi a buvoly, aby vzniklo vhodné pozadí pro instalaci barevných originálů hraček.

Jak říká kurátorka Tereza Bruthansová, "dech" v názvu výstavy je podstatným principem všech těchto hraček:

"Vzduch hraje roli ve všech hračkách paní Niklové, nejen těch nafukovacích, ale i polyetylenových i v těch prvních gumových figurkách, protože všechny jsou duté a pískací. Vlastně všechny díky vzduchu buď pískají nebo dostávají tvar. Jsou měkké a lehké..."

Libuše Niklová
Nejvzácnější exponáty chrání sklo vitrín. Jsou zde dřevěné prototypy hraček, drobné exponáty, původní hračky ještě v neporušených obalech a fotografie. Jak říká Petr Nikl, jeho maminka začala tvořit velmi mladá a bohužel i brzy zemřela.

"Těm hračkám se věnovala už na Střední umělecko-průmyslové škole a hned po absolvování nastoupila jako designérka hraček do Gumotexu Břeclav, to znamená v nějakých 19 letech. Už takhle mladá tam maminka měla velkou produkci, skoro všechny její návrhy se vyráběly ve velkých sériích. Zůstala u hraček až do své smrti v roce 1981, kdy měla pouhých 47 let."

Druhá doplňující výstava se koná v Památníku národního písemnictví v Letohrádku Hvězda:

"Ta výstava v Letohrádku Hvězda zahrnuje asi 4 roviny komunikace s ní. Jedna je ta, že jsem přímo portrétoval její hračky. Druhá rovina je ta, že jsem používal její kresby ze studií v 50. letech, které jsem po ní měl, třetí jsou loutky, trojrozměrná zvířata a čtvrtá rovina na té výstavě jsou přímo portréty maminky, které jsem teď maloval, a namaloval jsem ji, když měla asi sedm let."

I tato výstava nazvaná Petr Nikl: Dialog s maminkou byla přenesena ze Zlína, její pražská podoba se ale liší, vysvětluje ředitel Památníku Zdeněk Freisleben:

"Tam byla komornější, tady je rozsáhlejší, člení se do pěti částí a má trochu jiný charakter. Je tam i interaktivní moment v centrále Letohrádku Hvězda."

Expozice Hračky Libuše Niklové představuje 70 procent hraček, které autorka navrhla. Některé se sice nezachovaly, vyčerpávajícím způsobem ale všechny připomíná monografie Libuše Niklová z nakladatelství Arbor Vitae.