Ekonomika

Foto: Matěj Skalický

Vláda na středečním jednání přerušila projednávání návrhu státního rozpočtu na příští rok. Ministři se k němu znovu vrátí 22. září. Ministerstvo financí navrhuje rozpočet se schodkem 100 miliard korun. Rozpočet musí kabinet schválit a poslat do Poslanecké sněmovny do konce září.

Foto: Matěj Skalický
Rozpočet ministerstva obrany by měl ročně v příštích letech stoupat o zhruba dvě miliardy korun. Ve vládě na tom po projednání části rozpočtu panuje shoda, řekl novinářům ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO. Ministerstvo financí původně na roky 2016 a 2017 počítalo s nižším růstem v řádu několika set milionů korun, nový návrh je podle Stropnického řádově vyšší. Armáda chce za peníze najmout další vojáky, a to až 1500 ročně.


Petr Dufek,  foto: ČT
Průmysl v červenci zrychlil růst na 8,6 procent a ho hlavně díky autům. Podle analytika ČSOB Petra Dufka zůstávají výsledky průmyslu navzdory rizikům v Evropě nadále velmi dobré. Bude i nadále hlavním motorem české ekonomiky a zároveň i jedním z nejvýznamnějších tvůrců nových pracovních míst. Český statistický úřad zveřejnil i další ekonomická data. Spotřebitelské ceny v srpnu zrychlily meziroční růst na 0,6 procenta. Důvodem je hlavně zdražení potravin a nealkoholických nápojů. Ceny jsou o něco vyšší, než očekával finanční trh a Česká národní banka. Ekonomka Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance mírné zdražování vítá: "Hlavně to znamená, že se ČR vzdaluje od deflace. Zdaleka ne každý považuje deflaci za nějaké zásadní riziko nebo problém pro českou ekonomiku, nicméně Česká národní banka deflaci za riziko považuje. Proto centrální banka bude ráda, že inflace mírně roste a rozhodně nás to vzdaluje od hrozby další intervence." A ještě údaj o nezaměstnanosti. Ta by měla v dalších měsících díky ekonomickému oživení dále klesat, ale s nástupem zimy by měla mírně stoupnout kvůli konci sezonních prací, domnívají se analytici. Míra nezaměstnanosti v srpnu zůstala na 7,4 procenta. Je jednou z nejnižších v celé Evropě. Nižší nezaměstnanost je pouze v Rakousku, Německu a na Maltě.


Ilustrační foto: Honza Ptáček
Kraje dostanou v příštím roce od státu několik miliard korun na opravy krajských silnic a mostů. Stejně tak se podařilo dojednat vyplacení inflační doložky na kompenzace železničním dopravcům, kteří zajišťují regionální dopravu. Ti také získají více peněz z evropských fondů na modernizaci vozového parku. Po jednání s Asociací krajů ČR to řekl ministr dopravy Antonín Prachař (ANO).


Foto: oficiální stránky společnosti Alza
Největší český internetový obchod chce dobýt Evropskou unii. Alza.cz začala prodávat ve všech 26 členských státech. Masivně expanduje po 20 letech své existence. Dosud působila kromě České republiky jen na Slovensku, kde má 10 vlastních poboček. Jak bude postupovat v dalších evropských zemích, popsala mluvčí společnosti Denisa Dlabová:

"V první fázi budeme oslovovat Čechy a Slováky žijící nebo pohybující se v zahraničí. Klíčové je pro nás doporučení, které je nejlepším marketingem a Alza na tomto modelu vyrostla. Češi e-shop znají a dává jim to jistotu. Budeme doručovat přímo na adresu zákazníka ze dvou našich logistických center a to Horní Počernice pro běžné položky a Úžice, které se specializují na rozměrné položky."

Firma v nových zemích zatím nebude mít síť poboček nebo výdejních míst. Přesnou částku, kolik bude pronikání na další trhy stát, podnik zatím neuvedl. Mluví se o stovkách milionů korun. Návratnost počítá na několik let. V západní Evropě je velice silná konkurence, v čele se silným Amazonem. Přitom Alza zatím není v zahraničí známou značkou. Oříškem bude hlavně Německo. S tím má zkušenost druhý největší český internetový obchod Mall.cz. Ten se v Německu zkusil prosadit v roce 2007. Po 4 letech se ale stáhl a teď podniká na Slovensku, v Maďarsku, v Polsku a Slovinsku. Alza měla loni obrat bez DPH přes 9 miliard korun.


Běžný účet platební bilance, která zahrnuje veškeré ekonomické transakce domácí ekonomiky se zahraničím, propadl ve druhém čtvrtletí do schodku 34 miliard korun. Za schodek mohou především vyplacené dividendy. V prvním čtvrtletí byl účet v přebytku 72,3 miliardy korun, čili v součtu za pololetí je bilance stále aktivní. Vyplývá to z informací České národní banky. Ve druhém čtvrtletí se navíc platební bilance obvykle propadá do schodku. Nadále se daří zahraničnímu obchodu, který vykázal přebytek 70,6 miliardy Kč.


Česko v příštím roce podpoří domácí pěstitele ovoce, zeleniny a konzumních brambor celkem čtvrt miliardou korun. Na výstavě Zahrada Čech v Litoměřicích to uvedl ministr Marian Jurečka s tím, že chce, aby Česko bylo opět soběstačné v produkci tradičních druhů ovoce a zeleniny.


Foto: archiv Škoda Auto
Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto dodala v srpnu zákazníkům 73.200 vozů, což je meziročně o 14 procent více. Jsou to nejlepší srpnové výsledky v historii firmy a podíl automobilky na evropském trhu vzrostl v srpnu poprvé na více než pět procent. Nová generace Fabie se představí veřejnosti na začátku října v Paříži, na trh přijde v listopadu. V západní Evropě zvýšila Škoda v srpnu počet dodávek vozů zákazníkům o 14,5 procenta na 24.500 vozů. Na českém trhu se pro vůz značky Škoda rozhodlo 5900 zákazníků, v porovnání s minulým rokem to představuje přírůstek o 33 procenta. Podíl značky na českém trhu vzrostl v srpnu na 42,2 procenta.


V Dobrovízi u Prahy oficiálně začala stavba skladu pro americký internetový obchod Amazon. Hotovo by mělo být do konce července příštího roku. V hale, která by měla mít plochu 95.000 metrů čtverečních, najde práci až 2000 stálých zaměstnanců a do tří let od otevření by zde mělo vzniknout i dalších 3000 sezonních pracovních míst. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka vláda nadále s Amazonem jedná kvůli stavbě druhého distribučního centra, které původně mělo být v Brně, ale kvůli průtahům ohledně územního plánu developer od záměru ustoupil. Řekl to dnes novinářům při slavnostním zahájení stavebních prací. Zemní práce začaly v Dobrovízi už v červenci.


Ilustrační foto: Filip Jandourek
Systém pro řízení letadel dodá do Česka francouzská firma Thales. Řízení letového provozu za něj zaplatí zhruba miliardu korun. Výběr nového systému, který má leteckou dopravu nad Českem řídit minimálně do roku 2025, nebyl jednoduchý. Thales je výrobcem i současného řídicího systému, který tuzemští dispečeři používají. Ten přestává přes řadu vylepšení vyhovovat potřebám provozu. Funguje totiž od roku 2001, kdy nad Českou republiku přelétlo zhruba 310.000 letadel za rok. Dnes nad Českem ročně přelétá na 700.000 letadel.


Developerská společnost Prologis koupila komerční nemovitosti ve střední Evropě s celkovou rozlohou 230 tisíc metrů čtverečních. Z toho se 17 nemovitostí o rozloze 163 tisíc metrů čtverečních nachází v Česku, informovala dnes společnost. Součástí obchodu je logistický park v Rudné u Prahy u dálnice D5 nedaleko pražského letiště. Cenu transakce společnost nezveřejnila. Prologis už ve druhém čtvrtletí koupil logistický park R6 a přejmenoval ho na Prologis Park Prague Airport. Šlo o pozemky o rozloze 33 hektarů severozápadně od Prahy pět minut jízdy od Letiště Václava Havla. Globálně působící firma s kořeny v USA Prologis se zaměřuje na výstavbu skladů a průmyslových nemovitostí. Vlastní a spravuje nemovitosti ve 21 zemích světa. V Česku nabízela před aktuální transakcí v sedmi parcích s celkem třemi desítkami budov přes 660 tisíc metrů čtverečních průmyslových ploch.


Ilustrační foto: Filip Jandourek
Poskytovatel mikropůjček Ferratum se stal bankou. Od minulého týdne v ČR působí na základě maltské bankovní licence. Do tří let se chce stát lídrem mezi on-line mobilními bankami v ČR. Zaměřit se hodlá vedle mikropůjček i na spotřebitelské úvěry a financování nákupů v e-shopech, informovali představitelé banky. Bankovní služby online nabízí v ČR například Zuno Bank. Dále pak Air Bank nebo Equa Bank, ty ovšem mají v i kamenné pobočky. Segment rychlopůjček je podle hypoteční a úvěrové specialistky poradenské společnosti Partners Lucie Drásalové spíše doménou nebankovních společností. Upozornila, že poplatky u půjček poskytovaných firmou Ferratum jsou velmi vysoké, až za hranicí lichvy. "V případě půjčky 10.000 korun na 45 dní činí poplatek strašných 4800 korun. To si dnes neúčtuji ani banky za milionové hypotéky. RPSN (Roční procentuální sazba nákladů) v tomto vzorovém případě je 2304 procent,"řekla ČTK. Finanční instituce většinou mikropůjčky v řádu maximálně několika desítek tisíc korun odůvodňují tím, že jejich cílem je finančně překlenout nějaké krátké a slabé místo u žadatelů.


Do Plzně vstupuje silný německý výrobce plastových hraček, firma Bruder. Do dvou let chce rozjet výrobu v městské části Křimice naplno a zaměstnat tam 60 lidí. Půjde o sofistikovaný koncový produkt, nikoli o montáž z dovezených dílů, řekl ČTK ekonomický náměstek plzeňského primátora Martin Zrzavecký. Jde o dražší propracované modely všech druhů automobilů, stavební a zemědělské techniky. Areál je od úterý napojen na západní obchvat města, díky němuž se dodavatelé i odběratelé dostanou jednoduše na dálnici D5 z Prahy do Bavorska.


Foto: Zsuzsanna Kilian / FreeImages
Firma Sonnentor, která patří k předním českým výrobcům biočajů a biokoření, ve svém závodě v Čejkovicích na Hodonínsku otevřela novou halu za asi 30 milionů korun. Ročně zpracuje zhruba 250 tun bylinek od 50 českých ekofarmářů. V hale je bude skladovat a odpad z nich zpracuje na granule - tzv. peletky určené k vytápění. Nové prostory otevřela firma při příležitosti tradičních bylinkových a čajových slavností, které do Čejkovic pravidelně lákají okolo 7000 milovníků čaje. Společnost Sonnentor vznikla v roce 1992 jako dceřiná firma stejnojmenného rakouského podniku. Pro sídlo si tehdy vybrala zrušený kravín, ve kterém přestavěla dvě budovy. Zvyšující se zájem lidí o ekologické bylinkové čaje ji zajišťuje každoroční asi patnáctiprocentní růst obratu. Ekologické bylinkové čaje z Čejkovic jsou vyváženy do přibližně 50 zemí světa.