Týden v číslech

Foto: Alicja / Pixabay CC0

Většině Čechů zavřené obchody přes svátky nevadí, Vánoce stráví doma s rodinou. Každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Foto: Pixabay,  Pixabay License
Pondělí

113

minut denně strávili v prosinci zaměstnanci tuzemských firem v pracovní době mimopracovními aktivitami. Pro zaměstnavatele to představuje ztrátu na předvánoční období 7901 korun na osobu, což je o 678 korun víc než loni. Vyplývá to z údajů společnosti truconneXion.


Úterý

12 000 000

korun inkasovala v tomto roce fotbalová Slavia z marketingových a televizních práv. Výrazně vyšší zisky 285 milionů má přitom ze vstupného. Tento nepoměr je podle předsedy představenstva Jaroslava Tvrdíka evropským rekordem. Podle portálu Eurofotbal.cz dostane celá domácí soutěž necelých šest milionů eur (asi 153 milionů korun). A například řecká liga inkasuje za televizní práva 32 milionů eur (814 milionů korun), švédská dokonce 40 milionů eur (více než miliarda korun).


Středa

43 000

nájemních bytů na severní Moravě, které vlastní společnost Residomo, je na prodej. Jde o největší obchod na českém realitním trhu za několik posledních let. Byty kdysi patřily černouhelné těžební společnosti OKD.


Čtvrtek

25 000

podnikatelů nově přibylo v Česku. Samostatnou výdělečnou činností v současnosti vydělávají 1,036 milionu osob. Loni počet podnikatelů, tedy například i soukromých lékařů, umělců či zemědělců, vzrostl o 20.000. V žádném jiném státě Evropské unie nemají živnostníci na ekonomiku země takový vliv jako v Česku. Firmy, které zaměstnávají jednoho až devět lidí, se na celkovém počtu podniků v ČR podílejí více než 95 procenty a jsou největším zaměstnavatelem. Práci u nich našla více než třetina všech zaměstnanců.


Foto: Ondřej Tomšů
Pátek

89 %

Čechů stráví Vánoce doma s rodinou. Jenom velmi malé procento si je obohatí návštěvou restaurace, příbuzných, přátel nebo odjede na zahraniční dovolenou. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM/MARK pro úvěrovou společnost Home Credit. Na otázku, jak Češi tráví hektický předvánoční čas, se na prvním místě se umístil nákup dárků. Další činností je domácí výzdoba a pečení cukroví. Některé možná překvapí, že tradičním generálním úklidem se zabývá jen 47 procent respondentů.


Sobota

185

let uplynulo od premiéry Fidlovačky ve Stavovském divadle v Praze, v níž Karel Strakatý poprvé zazpíval píseň Kde domov můj, pozdější českou hymnu.


Neděle

49%

Čechů nevadí zavřené obchody přes svátky. Pětina lidí zastává názor, že obchody prodávající potraviny by měly být zavřené jen po některé svátky. Vyplývá to z průzkumu nákupních zvyklostí společnosti KPMG.