Týden v číslech

Ilustrační foto: tompumford / Pixabay, CC0

Narůstající zájem o manželství, stoleté jubileum legendárního cestovatele Zikmunda i rok od šokujícího vítězství Ester Ledecké na olympiádě v super-G. Téměř každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Pondělí

48 000

Ilustrační foto: tompumford / Pixabay,  CC0
párů uzavřelo loni do konce září sňatek. Zájem o vstup do svazku manželského tak v posledních letech narůstá. Data zveřejnil Český statistický úřad v souvislosti s Národním týdnem manželství.


Úterý

148 000 000

korun navíc zaplatí stát stavebním firmám jako kompenzaci za oddalování zahájení výstavby úseku dálnice D11 mezi Smiřicemi a Hradcem Králové. Na dálnici by řidiči mohli poprvé vyjet 5. května 2022.


Středa

2,5 %

dosáhla inflace. Prudce se zvedly především náklady na bydlení. Proti loňskému roku se zvýšilo vodné, stočné, elektřina a teplo. Zdražil také alkohol a tabák. Tak silný růst nečekali ani analytici, ani Česká národní banka. Proti růstu cen nad dvouprocentní inflační cíl ale nijak výrazněji zasahovat nebude. Důvodem je zhoršující se zahraniční ekonomická situace.


Čtvrtek

100

leté jubileum oslavil cestovatel Miroslav Zikmund. Už za svého života se spolu svým přítelem Jiřím Hanzelkou stal legendou. Dvojice H+Z navštívila přes 80 zemí, ve světě proslavila bývalé Československo a vozy Tatra a mimo jiné dojednala i zakázky pro československý průmysl. Celoživotní přátele neodloučilo ani 20 let nemilosti komunistického režimu, rozdělila je až Hanzelkova smrt v roce 2003.


Pátek

52 000 000

eur (zhruba 1,34 miliardy Kč) zaplatila společnost miliardáře Daniela Křetínského za časopisy skupiny Lagardére, včetně módního časopisu Elle pro Francii


Sobota

22

ročníků si může připsat roztocký Masopust. Z lokální veselice se za tu dobu stal vyhledávanou akcí, na kterou se sjíždějí lidé ze širokého okolí. Je oblíbenou atrakcí i pro cizince žijící v Praze. Průvod originálních masek, které jsou vítaným objektem fotografů, už tradičně vyráží z roztockého zámku směrem na pole na Holém Vrchu, kde se protíná s průvodem z Únětic a Suchdola.


Neděle

1

rok uplynul od šokujícího vítězství snowboardistky a lyžařky Ester Ledecké v superobřím slalomu na olympijských hrách v korejském Pchjongčchangu. O týden později pak získala druhou zlatou medaili, když vyhrála paralelní obří slalom ve snowboardingu. Ledecká se tak stala první ženou, která získala na jedné olympiádě dvě zlata v odlišných sportech.