Týden v číslech

Foto: ČTK/Šulová Kateřina

Téměř každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Pondělí 31. prosinec

6:5

V tradičním silvestrovském derby porazili internacionálové Sparty Praha rivala ze Slavie penaltou v poslední minutě utkání. Letenští navázali na loňské vítězství 9:4 a ve 33. ročníku tradiční exhibice na konci roku si připsali teprve osmou výhru. V utkání veteránů nad 45 let se po hattricku slávisty Luboše Kozla zrodila remíza 5:5.


Foto: ČTK/Šulová Kateřina
Úterý 1. leden

11

minut trval novoroční ohňostroj, kterým hlavní město přivítalo nový rok 2019. Tisíce diváků sledovalo show s podtitulkem „Praha svobodná aneb 30 let od sametové revoluce“. Pět obrazů, ve kterých každý symbolizoval jednu etapu revoluce v roce 1989.


Středa 2. leden

171

K tolika střetů vlaku s autem došlo na železničních přejezdech v České republice v roce 2018. Mrtvých bylo 33, o jednoho méně než o rok dříve. Vážně zraněných bylo 78. Počet střetů od roku 2013 stagnuje a mírně kolísá, do té doby klesal. Počty mrtvých a zraněných nevykazují žádný zřetelný trend a posledních 15 let kolísají, vyplývá z aktuální tiskové zprávy Drážní inspekce.


Čtvrtek 3. leden

2 900 000 000

S takovým přebytkem skončil rozpočet Česka za rok 2018. Ministryně financí Schilllerová si na tiskové konferenci pochvalovala, že oproti původně plánovanému 50 miliardovému schodku se podařilo docílit mírného přebytku.


Pátek 4. leden

13

členů, z toho 3 ženy má vědecká expedice mířící na Antarktidu. Odborníci z Masarykovy a Ostravské univerzity a České geologické služby budou na ostrově Jamese Rosse pokračovat v monitorování klimatických jevů.


Sobota 5. leden

60

let uplynulo od vydání prvního čísla týdeníku Mladý svět. Jednalo se o jeden z nejčtenějších československých časopisů, který ve svých nejlepších dobách vycházel ve statisícových nákladech. V květnu 2005 přestal legendární časopis po 46 letech vycházet.


Neděle 6. leden

116 000 000

korun se vybralo v loňském roce během tříkrálové sbírky, největší dobrovolnické akce v Česku. I letos se vydávají do domácností po celé zemi tisíce koledníků.