Týden v ČR

Vladimír Špidla a jeho manželka Viktorie odevzdávají své hlasy při referendu, foto: ČTK

Největší událostí tohoto týdne je samozřejmě historicky první referendum o vstup Česka do Evropské unie. V předvečer vystoupil s projevem v televizi a rozhlase premiér Vladimír Špidla. Jak řekl, věří, že Češi jako národ kvalifikovaný, vzdělaný a pracovitý využije šanci vstoupit do Evropského společenství.

Vladimír Špidla a jeho manželka Viktorie odevzdávají své hlasy při referendu,  foto: ČTK
Největší událostí tohoto týdne je samozřejmě historicky první referendum o vstup Česka do Evropské unie. V předvečer vystoupil s projevem v televizi a rozhlase premiér Vladimír Špidla. Jak řekl, věří, že Češi jako národ kvalifikovaný, vzdělaný a pracovitý využije šanci vstoupit do Evropského společenství.

"Čeští lidé v sobě nesou velké trauma, které často vyjadřujeme slovo "o nás bez nás". Myslím, že by jste neměli dovolit, aby někdo rozhodoval o vás bez vás. Pojďme a využijme práva, které máme poprvé."

Dvě hodiny před otevřením volebních místností vyzvala k podpoře vstupu do unie své voliče a příznivce i opoziční ODS. Politici také přišli k volebním urnám mezi prvními. Premiér Špidla sdělil, že jeho hlas patřil Evropě. To prezident Václav Klaus zůstal tajemný a ani po volbě nesdělil, zda hlasoval pro vstup do unie nebo proti. Bobříka mlčení držel ve volební místnosti i prezident Václav Havel, který však již vstup do unie podpořil.


Jan Zahradil,  foto: ČTK
Místopředseda ODS Jan Zahradil odešel z jednání v Evropském Konventu. Zásadně totiž nesouhlasil s předlohou Evropské ústavy, tak, jak ji konvent navrhoval. Zahradil má výhrady k dalšímu posílení kompetencí a rozhodovacích pravomocí z úrovně národní na úroveň evropskou a za takový návrh nechce nést spoluzodpovědnost.

"Já jsem skutečně přesvědčen, že ty obrysy toho evropského superstátu, se kterým nesouhlasím, se tam jasně rýsují."

Další zástupce konventu Jan Kohout se domnívá, že návrh ústavy je z 90 až 95 procent pro Česko přijatelný. Zbývající procenta, o kterých je třeba ještě jednat, se týkají institucionálního uspořádání, které poněkud nahrává větším členským státům.


Nový ministr obrany Miroslava Kostelka,  foto: ČTK
Česká armáda má nového ministra. Prezident Václav Klaus jmenoval začátkem týdne do této funkce dosavadního prvního náměstka obrany, nestraníka Miroslava Kostelku. Jeho předchůdce Jaroslav Tvrdík úřad opustil kvůli tomu, že mu vláda snížila slíbené finance. Byl přesvědčený, že tak nemůže udělat reformu armády. Nový šéf vojska Kostelka slíbil, že transformaci obrany dokončí.

Reforma se musí upravit tak, aby v závěru byla skutečně malá, moderní, vycvičená armáda. Budou to hrdí, schopní a profesionálové."

Nový ministr nicméně prohlásil, že konec základní vojenské služby se zřejmě odsouvá na konec roku 2006. Padl tak plán bývalého šéfa resortu, který chtěl vojnu zrušit už na konci příštího roku.


Odbory, zaměstnavatelé ani zástupci vlády se neshodli na podobě reformy veřejných peněz. Nepomohlo tomu ani několikahodinové čtvrteční noční jednání. Obě nejsilnější centrály už svolaly protestní shromáždění. Ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha chystaný postup odborů po jednání, které bylo konfliktní a rušné, ale ani moc nepřekvapil.

"Myslím si, že to není nic mimořádného. Musím říct, že v ČR se stávkuje výrazně méně, než v jiných stabilizovaných ekonomikách ve světě."


První stávka možná ochromí České aerolie. Piloti totiž požadují uzavření samostatné kolektivní smlouvy, která by jim lépe umožnila zohlednit pracovní podmínky jejich profese i dosáhnout vyšší růst mezd. Prezident odborového sdružení pilotů Radomil Kratochvíl tvrdí, že pokud letadla v úterý skutečně nevzlétnou, tak to bude údajně kvůli nevyjednané samostatné kolektivní smlouvě - a ne kvůli platům. To ale mluvčí ČSA Daniel Plovajko popírá a tvrdí, že piloti lžou. O peníze jim prý jde.

"Představenstvo rozhodlo, že požadavky v oblasti mzdové a sociální jsou pro nás zcela neakceptovatelné."

Připomenu, že průměrný plat pilota ČSA je kolem 91 tisíc, průměrný plat v Česku zhruba 15 a půl tisíce korun.