Týden v ČR

Foto: ČTK

Ohlédněme se nyní spolu za nejdůležitějšími událostmi tohoto týdne v České republice. Přehled připravil Josef Kubeczka.

Nová vláda premiéra Stanislava Grosse,  foto: ČTK
Nová vláda premiéra Stanislava Grosse převzala správu země. Na Pražském hradě ji ve středu jmenoval prezident Václav Klaus. Sociální demokraté pokračují v koaliční spolupráci s lidovci a unionisty, ve funkcích zůstala i většina Špidlových ministrů. Nový kabinet bude mít 18 křesel, tedy o jedno více než ten předchozí.

Nová vláda Stanislava Grosse chce požádat Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry 24. srpna. Ministři o tom rozhodli krátce poté, co je prezident jmenoval do funkcí. Václav Klaus při té příležitosti znovu připomněl své zklamání z toho, že kabinet prošel jen malou obměnou a je v něm pouhých šest nováčků. Klaus proto věří, že se vládní tým pod vedením Grosse alespoň pokusí o jiný styl.

"Rezignace vlády minulé vznikla kvůli tomu, že lidé, občané, voliči vyslali určitý signál. Vyslali signál, že si přejí změnu vládnutí v naši zemi a já bych si moc přál, aby toto přání veřejnosti bylo touto vládou vyslyšeno."

Premiér Stanislav Gross na Hradě za ministry slíbil, že nadcházející dva roky nepromarní.

"Bude svoji energii věnovat tomu, aby v České republice se vyplácela poctivost, aby v České republice se vyplácelo dodržovat pravidla. Bude věnovat svoji energii tomu, aby v České republice byla větší víra v budoucnost, protože jsem přesvědčený, že tato země a lidé, kteří zde žijí, mají takový potenciál a kapacitu, že k této skepsi není důvod."

S předchozí vládou Vladimíra Špidly se prezident rozloučil už v úterý. Odstupující premiér připustil, že se mu nepodařilo dokončit reformu veřejných financí, změnu důchodového systému a zdravotnictví. Přesto Vladimír Špidla odchází hrdý a spokojený.

"Rozhodovalo se například o dálnici D 47, zvládnutí enormních dluhů českých drah, vstup do Evropské unie, odstoupili jsme od řady privatizací, velmi komplikovaná byla situace v mezinárodní politice. A jedna každá z těch věcí prostě byla rozhodnutá a mohu s plnou hrdostí říct, že obstála."


Foto: ČTK
Na pěší zóně v centru Prahy se v neděli ozval ohlušující výbuch. Neznámý pachatel hodil výbušninu na americký terénní vůz. Lehce zraněno bylo 18 lidí, převážně cizinců, kteří seděli na zahrádce před kasinem. Obětí výbuchu měl být zřejmě izraelský majitel Casina Royal Assaf Abutbul, syn před dvěma lety v Praze zavražděného Felixe Abutbula. V podsvětí byl znám pod přezdívkou Baiza, což znamená řezník. Izraelské deníky po podnikatelově smrti psaly o tom, že Abutbul patřil k jejich nejnebezpečnějším zločincům, jejichž jména jsou spojována s mafií. Izraelský vojenský rozhlas uvedl, že exploze v Praze je součástí rozsáhlého vyrovnávání účtů v izraelském podsvětí.

Premiér Stanislav Gross, bývalý ministr vnitra, na místo neštěstí dorazil za necelou hodinu po incidentu.

"Pro občany je důležité, že se nejedná o teroristickou záležitost, ale jedná se o kriminální záležitost. Jde o vyřizování účtů mezi určitými vlivnými skupinami, které mají co do činění s podsvětím, což je evidentní."

Kvůli víkendové explozi chce ministerstvo financí zpřísnit provozování kasin. Připravuje proto novelu loterijního zákona, která podle mluvčího ministerstva Marka Zemana ztíží podmínky pro udělení potřebného povolení k jejich provozování.

"Jde nám především o to, aby udělování povolení k provozování kasina bylo přísnější a bylo možné podrobněji zkoumat žadatelé o povolení. Předpokládám, že tato novela by měla být vládě předložena v průběhu letošního podzimu."

Jak připomínají ministerští úředníci, na kasina nelze nahlížet jen jako na pračku špinavých peněz. Zaměstnávají hodně lidí, jsou významným plátcem daní a část zisku - asi 7 procent - odvádějí na veřejně prospěšné účely - na školství, sport a charitu. Snahu o zpřísnění podmínek vítají i samotní majitelé kasin, kteří zdůrazňují, že je v oboru příliš velká konkurence.


Foto: ČTK
Po více než čtyřech dnech skončil v úterý u Boněnova na Tachovsku 11. ročník nelegální technoparty CzechTek. Účastníky akce přiměly k odjezdu stovky policistů, kteří se tam začali sjíždět v pondělí navečer. Asi šesti tisícům lidí usazených na louce dali ultimátum, aby akci do rána ukončili. V úterý termín ještě do poledne prodloužili. Řada lidí odcházela, ostatní kolem poledne policisté začali vytlačovat. Stejně jako v pondělí zabavovali mixážní pulty zvukových aparatur. Většina lidí pak začala hromadně louku opouštět.

Pro letošní CzechTek si organizátoři vybrali louky, které soukromý zemědělec Libor Lúdik obhospodařuje v ekologickém režimu. S technoparty na svých pozemcích Lúdik zásadně nesouhlasí a na policii, organizátory i účastníky akce podal v pondělí žalobu.

"My jsme podali trestní oznámení na neznámého pachatele z řad policie, protože jsme přesvědčeni, že policie mohla možná zasáhnout razantněji hned v pátek, když tam začali ti lidé najíždět."

Celá plocha 36hektarové pastviny byla posetá odpadky. Účastníci technoparty se sice podle svých slov snažili domluvit s policií a nájemcem pozemků na úklidu, ti se s nimi ale odmítli bavit.