Týden v ČR

Mirek Topolánek, foto: Zdeněk  Vališ

Shrněme si krátce to nejdůležitější, co se během tohoto týdne v Česku odehrálo.

Mirek Topolánek,  foto: Zdeněk  Vališ
Mirek Topolánek na víkendovém kongresu Občanské demokratické strany v Praze podle očekávání obhájil funkci předsedy nejsilnější opoziční strany. Hlas mu dalo 90 procent delegátů. Topolánek slíbil, že udělá vše pro to, aby ODS vyhrála příští parlamentní volby v roce 2006. Pokud se jí to podaří, bude Topolánek favoritem na premiéra.

Podle Mirka Topolánka by byla chyba, kdyby občanští demokraté, kteří letos jasně vyhráli troje volby, propadli nějakému sebeuspokojení. Zdůraznil, že kongres ODS právě tyto úspěchy zhodnotil racionálně a zavázal se k další práci. To považuje za výrazný vzkaz pro veřejnost, ale také dovnitř strany.

"Je to vzkaz směrem dovnitř k těm lidem, kteří to ještě náhodou nepochopili, že se nedělí kůže medvěda, který ještě běhá po lese, a že teď se ještě žádné posty rozdělovat nebudou. To je varování všem těm, kteří by si mysleli, že pouze stranická legitimace stačí k tomu, že se vyvezou nějakým výtahem v případě volebního úspěchu. Strana je víc než jednotlivec, ale ještě víc než stranickost je odbornost."

Prvním místopředsedou ODS se stal Petr Nečas. Delegáti mu dali ve druhém kole volby minimálním rozdílem hlasů přednost před pražským primátorem Pavlem Bémem. Nečas ve straně reprezentuje konzervativní proud a moravskou část ODS. Nový druhý muž strany chce být ve své funkci především loajální k ODS a jak řekl, je připraven za všech okolností krýt záda Mirku Topolánkovi.

"Patří ke slušné politické straně, že se její vrcholní představitelé vzájemně podporují, že nevyužívají nějakých vnitrostranických přestřelek k posílení vlastní pozice na úkor pozic strany jako celku. V tomto je myslím ODS docela dobrým příkladem. Mimo jiné její dobré volební výsledky a podpora veřejnosti plyne i z toho, že nemá rozhádané vedení. A my bychom v tomto rádi pokračovali."

Řadovými místopředsedy se stali Pavel Bém, Petr Bendl, Ivan Langer a jediná žena - Miroslava Němcová.


Na osm desítek vojáků základní vojenské služby se na Pražském hradě rozloučilo s armádou. Byli to členové poslední skupiny chlapců, kteří na vojnu museli povinně narukovat. Napříště už v naší armádě budou sloužit jen profesionálové, připomněl ministr obrany Karel Kühnl:

"Naše dnešní obranné úkoly vyžadují profesionální armádu s dlouhodobým výcvikem a s dlouhodobou výchovou vojáků, kteří dlouhodobě zůstávají v armádě, protože se musí zejména naučit ovládat špičkovou techniku. To při zachování základní vojenské služby, která je krátká, prostě není možné."

Všeobecná branná povinnost platila na dnešním území České republiky 140 let. Do roku 1912 museli vojáci sloužit tři roky, za první republiky rok a půl až dva. Dvouletá služba platila i za komunistického režimu. Po listopadu 1989 se vojna postupně zkrátila na jeden rok. Od příštího roku už budou v české armádě jen profesionálové.

Právě část z nich odletěla do jihosrbského Kosova jako první skupina nového kontingentu českých vojáků. Na Balkáně nahradí končící jednotku, která je na místě od května. Střídání misí probíhá pravidelně po půl roce. Naši vojáci jsou podle majora Petra Sýkory z ministerstva obrany speciálně připraveni na možnost vyhrocení etnického násilí v Kosovu.

"V průběhu násilných demonstrací mohou být proti vojákům použity různé improvizované zbraně, například zápalné láhve, kamení a podobně. Na tyto situace se naši vojáci intenzívně připravovali. Znamená to, že v jejich výzbroji jsou dnes i ochranné prostředky jednotlivce, známé štíty, přilby, ale také bojová vozidla pěchoty a další vojenská technika. Ta v průběhu podobných demonstrací může mít úkoly nejenom ochrany vlastních vojáků, ale také odstrašující a preventivní účinek."

Jednotka odpovídá v severovýchodní části Kosova za oblast zhruba 1200 kilometrů čtverečních. Spadá do ní i administrativní hranice mezi Kosovem, Srbskem a Černou horou.


S blížícími se vánočními svátky, začíná řada výstav. Například Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy představuje historii skleněných vánočních ozdob. První k nám přišly v polovině devatenáctého století z německého Durynska v podobě perliček. V Čechách nejdříve vznikaly jako vedlejší produkt při výrobě bižuterie v domácích dílnách na Jablonecku a Podkrkonoší.

Skanzen lidového bydlení Běliště v Železném Brodu už potřetí otevírá své komory a komůrky a zve do předvánočních řemeslných dílen. Podle zástupkyně ředitele železnobrodského muzea Kateřiny Řezníkové tam návštěvníci najdou spoustu drobností, které mohou potěšit pod vánočním stromkem.

"My se snažíme, aby to bylo trošičku stylové. Snažíme se vybírat si řemeslníky. Jsou tedy odborníci přes keramiku, trochu skla, hedvábí, hračky, vánoční ozdobičky, perníky. Flašinet budeme mít umístěný hned u vchodu. Když návštěvníci k nám přijdou, tak jim zahrajeme nějakou pěknou melodii. Nejvíc asi budeme hrát tu vánoční Tichou noc".

Česká pošta připravila letos už pojedenácté vánoční poštu z Božího Daru na Karlovarsku. Od tohoto týdne na naší nejvýše položené poštovní pobočce razítkují vánoční přání razítkem s motivem sněhové vločky. Dana Kudrnová z pošty na Božím Daru upozornila, že s odesláním pohlednic k orazítkování by se nemělo otálet.

"Pohledy se známkou a adresou odesílatel vloží do obálky a označí adresou: Pošta Boží Dar, 362 62. Ty dopisy rozbalíme, pohledy orazíme tím vánočním razítkem a pošleme jim je zpátky."

V pondělí dostala pošta v Božím Daru první pytel s 22 kilogramy přání pro Ježíška. V loňském předvánočním čase zde orazítkovali na 368 kilogramů zásilek.