Týden v ČR

Premiér Stanislav Gross, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Přehled nejdůležitějších událostí tohoto týdne v České republice připravil Josef Kubeczka.

Situace ve vládní koalici zůstává neklidná. Víkendová celostátní konference Křesťanské a demokratické unie-Československé strany lidové vydala prohlášení, že Stanislav Gross musí odejít z čela kabinetu, jinak lidovci začnou jednat o co nejrychlejším vypsání předčasných voleb. Podle předsedy strany Miroslava Kalouska konference pověřila předsednictvo, aby s novým vedením sociální demokracie po jejím velikonočním sjezdu dohodlo takové změny koaliční smlouvy, které by krizi ukončily.

"Pro nás připadá v úvahu buď pokračování současné koalice s onou námi požadovanou personální změnou, a pokud by něco takového nebylo možné, zahájení jednání o možnosti uspořádat předčasné volby co nejdříve."

Předčasné volby by české ekonomice spíše prospěly. Soudí tak ekonomové, podle nichž se kabinet Stanislava Grosse utápí ve vlastních problémech a nedokáže provádět potřebné změny a reformy. Poslanecký klub sociální demokracie ale nechce koaliční krizi řešit předčasnými volbami. Shodla se na tom v úterý většina přítomných poslanců. Podle místopředsedy strany Zdeňka Škromacha se v poslaneckém klubu neobjevil nikdo, kdo by myšlenku předčasných voleb podpořil.

"Myslím, že je krátká doba do sjezdu. Klub zaujal jednoznačné stanovisko, že pro sociální demokracii nejsou řešením předčasné volby a doporučil hledat způsob řešení tak, abychom dokázali prosadit program sociální demokracie."

Usnesení poslanecké frakce ČSSD je podle lidovců signálem pro delegáty právě probíhajícího sjezdu, aby hledali jiné řešení. Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek zdůraznil, že předčasné volby nejsou řešením, které by prosazoval jako prioritní.

"Pro nás jsou předčasné volby až tím nejzazším řešením. My o té variantě diskutujeme, ale určitě to není varianta, kterou preferujeme."

Na výsledky probíhajícího sjezdu České strany sociálně demokratické čekají i občanští demokraté. Jestliže z něj Stanislav Gross vzejde jako vítěz a obhájí předsednictví ve straně a premiérské křeslo, hodlá Občanská demokratická strana hned v úterý vyvolat v Poslanecké sněmovně hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Pro pád vlády je nutné, aby nedůvěru kabinetu vyslovilo alespoň 101 z 200 poslanců. ODS jich má 57 a lidovci 21. Komunisté už v pondělí naznačili, že svrhnout vládu poslancům ODS nepomohou.


Premiér Stanislav Gross,  foto: ČTK
Návštěvník Prahy může v těchto dnech narazit na billboardy s heslem "Stydím se za svého premiéra". Na nejrušnějších místech metropole jich najdete na tři desítky. Proč se tyto obří poutače v hlavním městě objevily? To už je otázka pro jednoho z organizátorů akce, Filipa Humplíka.

"Je to z jednoduchého důvodu, protože v těch posledních týdnech máme pocit, že pan premiér není schopen vysvětlit věci, lidi a aktivity, které se kolem něj objevují. Máme pocit, že člověk, který je v této vysoké funkci, tedy je naším premiérem, si tyto věci nemůže dovolit. A v současné chvíli vlastně poškozuje vývoj demokracie v této zemi a pochopitelně obraz České republiky v zahraničí."

Organizátoři zdůrazňují, že jim nevadí sociální demokracie nebo současná vládní koalice. Vadí jim pouze osoba premiéra Stanislava Grosse a především jeho chování v posledních týdnech. Nyní se jim hlásí z celé republiky zájemci, kteří chtějí své jméno a svou fotografii spojit s vyjádřením nespokojenosti s premiérem Stanislavem Grossem. Objevily se dokonce zprávy, že se přihlásili i někteří politici. Politiky na billboardy nechcete?

"To není tak, že bychom nechtěli. Ale protože jsme organizátoři akce, tak si dovolujeme mít právo veta. My jsme nikoho jakoby přímo neodmítli, nicméně s některými lidmi jsme se dohodli, že by nebylo úplně vhodné, aby se tam objevili,"

říká Filip Humplík. Pokud zájem potrvá, uvažují organizátoři o rozšíření akce i do dalších měst.

A jak kampaň hodnotí odborníci? Slovo má sociolog Jan Hartl.

"Já si myslím, že to je určitě zajímavý počin, který ukazuje, že možností politické komunikace je víc. A myslím si, že svou neotřelostí je to pokus zajímavý. Mimo jiné ukazuje, že ta současná krize není tak úplně jednoduchá, abychom nad ní mohli mávnout rukou. Koneckonců lidem to stojí za to, aby se do toho sami vložili."


Helena Vondráčková,  foto: ČTK
Hudební kritik a publicista Jan Rejžek se nemusí omluvit Heleně Vondráčkové za výrok zveřejněný v tisku, že za svůj polistopadový návrat zpěvačka zřejmě vděčí kontaktům s mafiány, kteří ji v 70. a 80. letech prosazovali v médiích. Rozhodl o tom Ústavní soud, k němuž se Jan Rejžek odvolal proti verdiktu pražského Vrchního soudu, potvrzenému Nejvyšším soudem. Ústavní soud nyní rozhodnutí obou soudních instancí zrušil. Podle ústavních soudců totiž nerespektovaly právo na svobodu projevu. Jan Rejžek je s výrokem Ústavního soudu spokojený.

"Nejvyšší instance, Ústavní soud, se opravdu postaral o svobodu slova v této zemi do té míry, že zrušil předešlé verdikty, které možná úplně přesně nepochopily, že v rámci novinářské licence může člověk někdy použít výraz, který se takzvaně vymyká z představ některých umělců nebo umělkyň."

Rozsudek Ústavního soudu však zjevně nepotěšil zpěvačku Helenu Vondráčkovou:

"Je to skutečně neuvěřitelné, že Ústavní soud dává za pravdu novinářským lžím a pomluvám."

Zpěvačka proto hodlá Českou republiku zažalovat u Mezinárodního soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Jenže právě na něj se ve svém verdiktu odvolával i Ústavní soud, když předchozí rozsudky zrušil. Ústavní soudce František Duchoň přitom prohlásil, že osoby veřejně činné, jako politici nebo mediální hvězdy, musí akceptovat větší míru veřejné kritiky nežli jiní občané.