Týden v ČR

Libor Ambrozek
0:00
/
0:00

Další týden končí. Pojďme si společně připomenout, co podstatného se za poslední dny v České republice událo.

Libor Ambrozek
Úterý se stalo klíčovým dnem pro vyřešení mnohatýdenní vládní krize v Česku. Sociální demokraté se dohodli na dalším vládnutí s lidovci a unionisty. Ještě předtím lidovci udělali vstřícné gesto, když jejich ministři, nejprve Milan Šimonovský a Libor Ambrozek a posléze i Cyril Svoboda, rezignovali na místopředsednické funkce ve straně. Splnili tak požadavek sociálních demokratů, že v nové vládě nemají být stranické špičky.

Novým premiérem se zřejmě stane místopředseda sociální demokracie, dosavadní ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek. Jeho nominaci v úterý večer schválil poslanecký klub jeho strany. Poté premiér Stanislav Gross prohlásil:

"Dopadlo to podle očekávání. Sociální demokracie je odpovědná politická strana a to řešení, které v tuto chvíli nabízíme, je řešení, které znamená faktické a okamžité ukončení té situace, o niž si myslíme, že už je neúnosná. Samozřejmě je otázka, proč musela kompromisy dělat jenom sociální demokracie, ale ti snad také někdo položí."

Poslanecké kluby sociální demokracie, lidovců a unionistů se ve středu dohodly, že by si všechny tři strany měly v chystané koaliční smlouvě vymezit oblasti, ve kterých by závazně postupovaly společně a nesnažily se vzájemně přehlasovat s pomocí opozice. Jejich ujednání by mělo sloužit jako podklad pro celkovou dohodu o spolupráci koaličních stran, která by měla být podepsána počátkem příštího týdne. Jiří Paroubek pak vyjádřil naději, že tato dohoda na sobotním zasedání ústředního výkonného výboru ČSSD získá nadpoloviční podporu.

"Já si myslím, že by to mělo být hodně výrazně nad polovinu. Protože jinak, pokud bych necítil takovou podporu, a nemyslím, že to musí být manifestační podpora, to by snad ani nebylo dobré, nemá smysl, abych do té funkce šel."

Nová vláda se nebude personálně příliš lišit od dosavadní. U lidoveckých ministrů ke změnám zřejmě nedojde a podle šéfa unionistů Pavla Němce totéž platí i pro resorty obsazené unionisty.

"Personální obsazení vlády je v gescích jednotlivých politických stran. Za nás jsme oznámili nominace na ministra spravedlnosti v podobě mé osoby, na ministra obrany v podobě osoby pana kolegy Kühnla, s tím, že kandidáta na pozici ministra informatiky oznámíme dodatečně."

Občanská demokratická strana za nejlepší řešení situace dál považuje předčasné volby. Místopředseda strany Petr Nečas soudí, že nepůjde o nový kabinet, ale o Grossovu vládu bez Grosse v čele s loutkovým premiérem Paroubkem. Novou vládu nechtějí podpořit ani komunisté.


Jas-39 Gripen,  foto: ČTK
Na vojenském letišti v Čáslavi přistálo v pondělí prvních šest stíhaček Jas-39 Gripen, které si Česká republika pronajala na deset let od Švédska.

"Všechny tyto stroje jsou jednomístné. Podle dohody tři stroje řídili čeští piloti, tři Švédové. Do výzbroje české armády budou Gripeny zařazeny v úterý 26. dubna,"

říká mluvčí letecké základny v Čáslavi Michal Prejzek.

Nové stíhačky páté generace nahradí vysloužilé MiGy-21. Česko si 14 těchto letadel pronajalo od Švédska na 10 let za bezmála 20 miliard korun s možností jejich odkoupení. Čeští piloti, kteří budou létat na nových strojích, se školí přímo na švédské vojenské základně v Satenas. Čtyřměsíční výcvik má za sebou i Radoslav Matula.

"Rozdíly jsou obrovské. Je to letoun o dvě generace mladší a každopádně použitý systém je úplně jiný. Přeškolovat jsme se začali na trenažérech, pak jsme postupně přešli na základní výcvikové lety a prošli jsme nějakou fázi bojového výcviku. Česká republika si pronajala novou verzi C. Liší se vybavením kabiny, softwarem."

Česká armáda bude letouny používat k ochraně našeho vzdušného prostoru v rámci Severoatlantické aliance. Pronájmem nových stíhacích letadel se otevírá nová kapitola českého vojenského letectví, říká velitel základny taktického letectva v Čáslavi plukovník Jiří Verner.

"Gripeny Česku rozhodně přinesou stabilizaci situace u vzdušných sil. Životnost letounů MiG-21 je u konce a my jsme potřebovali tuto záměnu provést urychleně. To je základní řešení, které Gripen přináší."

Dalších 8 strojů dodá Švédsko do konce srpna. Poprvé uvidí veřejnost Gripeny 8. května při přeletu nad Prahou u příležitosti oslav 60. výročí ukončení druhé světové války.


Italský tenorista Luciano Pavarotti
V Pražské Sazka Areně vystoupil ve středu večer světoznámý italský tenorista Luciano Pavarotti. Předtím už jednou v Česku vystoupil - v prosinci 1996 v hokejové hale na pražském Výstavišti. Nynější pražský koncert pro deset tisíc diváků byl součástí turné "na rozloučenou", kterým Pavarotti končí s víc než čtyřicetiletou kariérou operního pěvce. Jeho cesta po všech kontinentech se uzavře až v příštím roce. Pak se chce plně věnovat svým blízkým a studentům.

"Na scéně mně už asi neuvidíte, pokud zrovna nebudu pořádat benefice pro děti. A co budu dělat dál? Učit už jsem začal. Doma v Modeně znám tisíce lidí, mám tam báječnou ženu a dcerku, přátelé. V Modeně bych chtěl dožít a rozhodně mám zatím co dělat,"

řekl Luciano Pavarotti, který celý koncert odzpíval v sedě. Začal italskými písněmi za klavírního doprovodu, pak předvedl několik operních árií s Pražskou komorní filharmonii a rozloučil se třemi neapolskými písněmi a několika přídavky. Na Pavarottiho unaveném hlase bylo zřejmé, že mu náročné turné nesvědčí.