Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

V pátek se představitelé státu i česká veřejnost rozloučila s disidentem, novinářem a politikem Jiřím Dienstbierem, který po těžké nemoci zemřel minulou sobotu v Praze. Bylo mu 73 let.

Foto: ČTK
V pátek se představitelé státu i česká veřejnost rozloučila s disidentem, novinářem a politikem Jiřím Dienstbierem, který po těžké nemoci zemřel minulou sobotu v Praze. Bylo mu 73 let. Do českých dějin se zapsal především jako první polistopadový ministr zahraničí. Byl mimo jiné u pádu železné opony a odchodu sovětských vojsk, tři roky působil jako zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii. Podle novináře Jana Petránka byl Jiří Dienstbier výborným politikem:

"Je to člověk, se kterým odchází kus epochy. Epochy poctivého a tvrdého boje disentu proti komunistickým machinacím, a v poslední době proti velice nehezké korupční scéně české politiky."

Prezident Václav Klaus konstatoval, že jeho fotografie zachycující stříhání drátů na československo-německé hranici je a jistě zůstane součástí učebnic dějepisu:

"Já myslím, že jsme se vždycky respektovali. On prostě bude chybět na naší politické scéně. Byl ještě z takových těch slušných politiků té starší školy."


Odbory odmítly změny ve zdravotnictví. Návrh ministra Leoše Hegera, aby pacienti měli možnost si na některé zákroky připlácet při zachování současného seznamu úhrad, odmítli. Po čtvrtečním jednání tripartity to potvrdila předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková:

"Podle těch jednotlivých návrhů se teď pacienti řadí na dva druhy: na pacienty, kteří budou mít na to, aby si připlatili na moderní léčbu, která je v souladu s nejnovějšími lékařskými postupy, anebo aby dostali léčbu, která je ekonomicky nejméně náročná a je v ekonomických možnostech veřejného zdravotního pojištění. Odbory zásadně s tímto přístupem souhlasit nemohly."

Odbory také nesouhlasí s vládním návrhem reformy penzijního systému. Podle experta Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Šulce by reforma stát ještě více zadlužila:

"Ten dluh je poměrně velký, řádově nějakých 130, 140 miliard každoročně. A v případě, že by se spustila penzijní reforma v té podobě, jak je dnes v různých variantách navrhována, tak by to znamenalo automaticky naběhnutí dalších 30, 40, 50, možná více miliard."


Tomáš Chalupa,  foto: ČTK
Novým ministrem životního prostředí bude starosta Prahy 6 za ODS Tomáš Chalupa. Jeho nominaci v pondělí potvrdil premiér Petr Nečas. Ve funkci vystřídá Pavla Drobila, který rezignoval kvůli údajné korupci na Státním fondu životního prostředí. Premiér Petr Nečas od nového ministra očekává, že bude pokračovat v nedogmatickém vedení resortu:

"Chceme jít cestou skutečně spíše praktických kroků, praktických řešení, které reálně vedou ke zlepšení stavu životního prostředí, nikoliv cestou jenom nějakého dogmatického přístupu. Tím, že říkám, že chceme mít nedogmatický přístup, tak také chci říci, že znamená a priori neodmítat názory, které jsou dejme tomu jiného charakteru než jsou spojovány s názory, které třeba reprezentuje politická strana, v jejímž čele stojím. To znamená trpělivě naslouchat i odlišným názorům."

Nový ministr by teď měl vrátit úřadu ztracenou důvěryhodnost.


Nezaměstnanost v Česku v prosinci vzrostla o jeden procentní bod na 9,6 procenta. Zároveň se téměř o 5 procent snížil počet volných pracovních míst, oznámilo v pondělí ministerstvo práce a sociálních věcí. Hlavním důvodem růstu nezaměstnanosti je takzvaný sezonní efekt, kdy končí smlouvy na dobu určitou. Analytik společnosti XTreade Brokers Jaroslav Brychta si myslí, že se projevila také úsporná opatření vlády:

"Podle mého názoru budeme do dalších měsíců i nadále sledovat postupný nárůst míry nezaměstnanosti, a to už jen z toho titulu, že za prvé lednový efekt je velmi podobný tomu prosincovému, a za druhé veřejný sektor bude pravděpodobně i nadále propouštět. Tento efekt se může projevit také skrze spotřebitelskou poptávku, takže v případě, že řada zaměstnanců, kteří například byli zaměstnaní ve veřejném sektoru, ztratí práci, omezí své výdaje, a tím pádem se to projeví také na tržbách maloobchodníků, a tak dále, a tak dále. Další zaměstnanci poté mohou přijít o zaměstnání."

Inflace v Česku v prosinci meziročně vzrostla na 2,3 procenta.


Martina Sáblíková,  foto: ČTK
Rychlobruslařka Martina Sáblíková se potřetí v kariéře stala mistryní Evropy ve víceboji. V italském Colalbu v neděli vyhrála závěrečný závod na pět tisíc metrů:

"Vybojovat každé zlato je myslím těžké. Na pět kilometrů došlo k nedorozumění mezi těmi, co zvoní do posledního kola, a časomírou, takže mi vlastně zvonili dvakrát a já jsem na střídací rovince nevěděla, do které dráhy jet. Takže to bylo tak, tak, aby mě nediskvalifikovali, protože jsem opravdu na střídačce přemýšlela, jestli jedu dobře, nebo ne."

O minulém víkendu se dařilo i dalším českým sportovcům. Běžec na lyžích Lukáš Bauer skončil třetí v seriálu Tour de Ski. O umístění na stupních vítězů rozhodl v závěrečné etapě během stoupání sjezdovkou na vrchol Alpe Cermis:

"Jako obhájce loňského vítězství jsem si nechtěl dávat nižší cíle. Po těch všech problémech, kdy ta Tour pro mne byla podle mého názoru psychicky nejtěžší zatím z těch čtyř absolvovaných, jsem to nakonec se štěstím dotáhl na to třetí místo."

Třetí skončil také skokan na lyžích Roman Koudelka v závodu Světového poháru v letech v Harrachově. Na stupně vítězů Světového poháru se dostal vůbec poprvé v životě:

"Zážitky naprosto fantastické. Já jsem vůbec nečekal, že bych na letech mohl někdy být vůbec na bedně, natož takhle skočit ještě 211 metrů. Pro mne to je, troufnu si říct, doteď asi nejlepší výsledek, kterého si nejvíc cením. Doufám, že nebude poslední v této sezóně."