Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Koaliční vláda premiéra Petra Nečase ve středu ve sněmovně prosadila svůj první státní rozpočet. Vláda ODS, TOP 09 a Věci veřejných se půl roku od svého vzniku změní. Aktivita Lékařského odborového klubu "Děkujeme odcházíme" v tomto týdnu vrcholila v pražských nemocnicích. Galerie Svazu českých fotografů zahájila ve středu výstavu nazvanou S fotografy po stopách Karla Hynka Máchy.

Foto: ČTK
Koaliční vláda premiéra Petra Nečase ve středu ve sněmovně prosadila svůj první státní rozpočet. Sociální demokraté a komunisté pro zákon ruce nezvedli. Rozpočet počítá se schodkem 135 miliard korun. Koalice přijala pouze dva přesuny peněz mezi rozpočtovými kapitolami - ve prospěch vysokého školství a slev na jízdné pro postižené lidi. Podle předsedy sněmovního klubu TOP09 a Starostové Petra Gazdíka je schválený rozpočet reformní a úsporný:

"Myslím, že to je velmi dobrá zpráva pro celou Českou republiku, že Česká republika má rozpočet pro rok 2011, má rozpočet, který se snaží snížit deficit, má rozpočet reformní. A věřím, že ten další rozpočet, na tok 2012, bude znamenat ještě menší zadlužování České republiky než ten pro rok 2011."

Podle úřadujícího šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky je rozpočet špatně postaven:

"Jsme přesvědčeni o tom, že poškodí českou ekonomiku, ale především těmi nespravedlivými plošnými škrty ublíží celé řadě rodin. Vláda bohužel snižuje deficit pouze na vrub těch sociálně nejslabších, na vrub rodin s dětmi, zdravotně postižených nebo nemocných. Jedním z důsledků tohoto státního rozpočtu bude i vleklá krize ve zdravotnictví, která se už teď začíná projevovat hromadnými odchody lékařů. A bohužel tento rozpočet zruší celou řadu pracovních míst, zejména v oblasti stavebnictví."


Pavel Drobil  (vlevo) a Petr Nečas,  foto: ČTK
Vláda ODS, TOP 09 a Věci veřejných se půl roku od svého vzniku změní. Opouští ji ministr životního prostředí a místopředseda ODS Pavel Drobil kvůli údajným machinacím v zakázkách Státního fondu životního prostředí. Jeho odvolaný ředitel Libor Michálek totiž obvinil ODS, že chtěla účelově předražit rekonstrukci pražské čistírny odpadních vod o 3 miliardy korun. Půl miliardy pak údajně mělo jít do pokladny ODS. Pavel Drobil se k abdikaci rozhodl, aby neumožnil diskreditaci vlády premiéra Nečase:

"Pana premiéra jsem však požádal, že tak chci učinit až po vyřešení personální situace na Státním fondu životního prostředí, protože jsem nechtěl připustit, aby lidé, kteří nahrávají své spolupracovníky, nebo kteří vyprávějí pohádky o údajných úkolech od ministra, mohli dále v tomto resortu pracovat. Pan premiér mi v tomto vyhověl a zároveň mě požádal, abych ve funkci setrval až do uzavření programu jednání úterní vlády, kde byl přerušený bod ekotendr, a zároveň chválení státního rozpočtu České republiky na rok 2011."

Sociální demokraté chtějí kvůli této kauze vyvolat hlasovaní o nedůvěře vládě. Premiér Nečas by měl podle jejich šéfa Bohuslava Sobotky vysvětlit, proč se poměry v resortu nezabýval už dřív:

"Tady se samozřejmě nabízí vážné podezření o tom, zda jednání ministra Drobila a jeho blízkých spolupracovníků ve skutečnosti neprobíhalo s tichým souhlasem předsedy vlády Nečase. Minimálně od poloviny měsíce října do počátku měsíce prosince je zde vážná pochybnost, že předseda vlády Petr Nečas ve skutečnosti o poměrech na ministerstvu věděl, neudělal vůbec nic, a tím je fakticky kryl."

Pro vyslovení nedůvěry vládě je potřeba 101 hlasů. Opozice ale tolik poslanců nemá.


Martin Engel,  foto: ČTK
Aktivita Lékařského odborového klubu "Děkujeme odcházíme" v tomto týdnu vrcholila v pražských nemocnicích. V regionech už stovky lékařů podaly hromadné výpovědi, anebo o tom uvažují. Autoři výzvy žádají trojnásobek průměrného platu v zemi a až 70 tisíc korun základního platu bez služeb a přesčasů. Pokud k tomu nedojde, očekávají, že ke konci roku může podat výpovědi až 5 tisíc lékařů. Martin Engel z Lékařského odborového klubu říká, jaká je současná podpora v krajích:

"Určitě nejlepší kraj, který už dal ty výpovědi do advokátní kanceláře, je kraj Vysočina, kde číslo podpory je přes 500 z 600 lékařů evidovaných v nemocnicích na Vysočině. To je přes 80 procent, a jsou i nemocnice, kde to je i 90 a více. Takže to je skvělý výsledek."

Ministr zdravotnictví Leoš Heger poprvé oficiálně připustil, že když z nemocnic masově odejdou chirurgové či anesteziologové a nebude se operovat, vláda bude muset dát lékařům peníze z rezerv na krizové situace.


Finanční gramotnost obyvatel Česka je extrémně nízká. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM, která zjišťovala, jak lidé hospodaří se svými penězi nebo zda znají základní ekonomické pojmy. V úterý zveřejněné výsledky průzkumu šokovaly i ministra financí Miroslava Kalouska:

"Ty výsledky jsou alarmující. Prozrazují ne úroveň finanční gramotnosti, ale v zásadě většinovou finanční negramotnost populace. Například málo kdo rozumí tomu, jak se spočte budoucí úroky, jak se spočte celkové náklady budoucího produktu, který v tu chvíli nakupuje."

Z průzkumu také vyplynulo, že dvě třetiny lidí nečte smlouvy, které podepisuje, jen 6 procent lidí ví, co je rozhodčí doložka. I proto chce ministr Kalousek připravit s ministerstvem školství systém výuky finanční gramotnosti na školách.


Bezděz,  foto: CzechTourism
Galerie Svazu českých fotografů zahájila ve středu výstavu nazvanou S fotografy po stopách Karla Hynka Máchy. Snímky od 33 autorů zachycují barevně i černobíle vytypovaná místa, kde se český romantický básník objevil. Více vám k výstavě, která potrvá do 8. ledna, řekne její kurátorka Věra Matějů:

"My jsme záměrně vynechali taková ta úplně notoricky známá místa z máchovského kraje, i když úplně nevynechali. Jeli jsme i krajinu okolo Bezdězu, Kokořínské údolí, Litoměřice, vyšli jsme na Radobýl, který je vlastně ten kopec, odkud Mácha uvidět požár v Litoměřicích, jenž ho později stál život. Smyslem celé té výstavy je přiblížit jak Máchovu osobnost, tak i ta myšlenka cesty, pouti, poutníka, je vlastně stále živá."