Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných měla ve čtvrtek za sebou sto dní svého fungování. Česká armáda v úterý ve Višňové na Frýdlantsku dokončila poslední z dvaceti provizorních povodňových mostů, které bylo nutné postavit v oblasti postižené srpnovými povodněmi. Výjimečné tresty rozdal ve středu krajský soud v Ostravě za žhářský útok na romský dům ve Vítkově. Deset tisíc lososů obecných do středy vypustili do řeky Kamenice ochranáři z Národního parku České Švýcarsko. Novým ředitelem České filharmonie se stal současný ředitel Filharmonie Brno David Mareček.

Foto: ČTK
Vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných měla ve čtvrtek za sebou sto dní svého fungování. Celý kabinet 13. července na Pražském hradě jmenoval prezident Václav Klaus. Podle premiéra Petra Nečase vláda neprošla za tu dobu jednoduchým obdobím. Musela řešit následky povodní, kvůli rostoucímu státnímu dluhu zmrazit výdaje resortů a připravit úsporný rozpočet na příští rok. Petr Nečas je ale s prvními třemi měsíci svého kabinetu spokojený:

"Jsem opravdu přesvědčen, že to bylo 100 dnů poměrně tvrdé práce, že tady výsledky jsou, ale samozřejmě to, co je rozhodující, je před námi, to znamená příprava klíčových reforem. Pokud vláda bude tak dobře pracovat jako doposud, jako pracovala těchto 100 dní, přes všechny problémy, tak toto úkoly, které má před sebou, mimo vší pochybnost zvládne."

Dosavadních 100 dní vlády hodnotila také opozice. Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka vysvětlil, co například jeho strana vládě vyčítá:

"Co vyčítáme vládě je, že ona ještě nezačala s reformami. V tuto chvíli realizuje pouze plošné škrty. A ty plošné škrty v součtu s tím, co vláda chystá na výdajové straně státního rozpočtu, budou znamenat, že se v příštím roce zpomalí ekonomika. Dojde k nárůstu nezaměstnanosti a zhorší se i životní úroveň poměrně širokých skupin obyvatel. A to nevidíme také jako šťastné z hlediska celkové hospodářské a sociální situace naší země."

I premiér Petr Nečas připustil, že jeho vládní tým má jisté rezervy:

"Určitě budeme muset intenzivněji komunikovat s veřejností, určitě musíme některé věci dotahovat do konce. To znamená demonstrovat, že o nich pouze nemluvíme, ale že vedou ke konkrétním návrhům, ke konkrétním opatřením."


Foto: ČTK
Česká armáda v úterý ve Višňové na Frýdlantsku dokončila poslední z dvaceti provizorních povodňových mostů, které bylo nutné postavit v oblasti postižené srpnovými povodněmi. Hotovou stavbu symbolicky předali obci do užívání ministr obrany Alexandr Vondra a náčelník Generálního štábu Vlastimil Picek. Provizorní konstrukce stojí na místě původního mostu, který velká voda poničila natolik, že se musel strhnout. Dosavadní starostka Višňové Marie Matušková je ráda, že se život v obci daří postupně obnovovat:

"Ten most je velmi dlouhý. Je tak dlouhý proto, že je vlastně položen našikmo. Tak to vyžadovaly místní okolnosti. A jestliže se otevře nějaká fyzická nebo i pomyslná závora, tak je to samozřejmě pro vesnici i pro mne velmi optimistické."

Armáda tak ukončila své působení v postižených oblastech. Ministr Vondra hodnotil dvouměsíční práci vojáků v Libereckém a Ústeckém kraji kladně:

"Armáda odvedla vynikající práci a všichni mi to tady říkají. Já jsem nedávno měl sezení se starosty tady z Frýdlantska. Jsem na ně hrdý. Těch 20 mostů, které armáda letos postavila, je samou vizitkou. Tohle je nejdelší most, tady ve Višňové, ve Vísce, od roku 2002 - 66 metrů. Skvělou práci odvedli ženisté."


Foto: ČTK
Výjimečné tresty rozdal ve středu krajský soud v Ostravě za žhářský útok na romský dům ve Vítkově. David Vaculík, Jaromír Lukeš a Ivo Müller stráví za mřížemi 22 let, o dva roky méně Václav Cojocaru. Loni v dubnu hodili zápalné lahve do domku rómské rodiny. Podle výroku soudu to byl pokus o rasově motivovanou vraždu. Při útoku byla vážně popálená tehdy ani ne dvouletá Natálie. Soudce čin přirovnal k útokům na Židy při tzv. Křišťálové noci. Neuvěřil jejich obhajobě a zdůraznil, že pravicoví radikálové věděli o tom, že je dům obydlený. Všichni odsouzení se ještě v jednací síni odvolali. Státní zástupkyně Brigitta Bilíková byla s rozsudkem spokojená:

"Zcela určitě to je věc, která přesahuje běžný kriminální případ, a potěšilo mě, že soud to vidí stejně. Myslím, že by to mohlo mít velký vliv na generální prevenci. Samozřejmě nepředpokládám, že by jakékoliv projevy extremistů nebo extremisticky smýšlejících lidí, rasistické projevy a podobně skončily, nicméně myslím si, že z hlediska generální prevence to má velmi vysoký význam."

Podle zmocněnce poškozené rodiny Markuse Papeho jsou odsouzení jen pěšáky na extremistické scéně. I tak vysoký trest vítá, "protože tak tvrdý trest za rasistický násilný čin tady ještě nepadl. Musíme ale zároveň říct, že ti hlavní, to znamená ti ideologové, nejsou obviněni, nejsou obžalováni, nebyli potrestáni, a smějí se tomu politickému systému, který má jenom na, řekněme, menší ryby."


Foto: ČTK
Deset tisíc lososů obecných do středy vypustili do řeky Kamenice ochranáři z Národního parku České Švýcarsko. Na řece jsou vybudované rybí přechody a když ryby přežijí první týdny a měsíce, dostanou se po Labi až do Atlantického oceánu a potom možná i zpátky. Vysazování lososů považuje Tomáš Salov ze správy Národního parku za úspěšné:

"Od Hřenska dál už je vlastně cesta relativně volná, takže my jsme už zaznamenali v minulosti úspěšné návraty. První návrat byl v roce 2002, a od té doby se vlastně nepřetržitě malinko zvyšuje počet navrátilců."


David Mareček,  foto: ČTK
Novým ředitelem České filharmonie se stal současný ředitel Filharmonie Brno David Mareček. Ministr kultury Jiří Besser ho v pondělí jmenoval do funkce na základě takřka jednomyslného doporučení výběrové komise:

"Jsem hrozně rád, že přihlásilo tolik uchazečů, a jak členové komise říkali, kvalitních uchazečů. Jsem zkrátka spokojen, protože nastavuji se svým týmem na ministerstvu kultury nějaká nová pravidla, a teď postupně budeme v těch krocích pokračovat."

Funkce se čtyřiatřicetiletý David Mareček ujme 1. února příštího roku.