Týden v ČR

Štefan Füle, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Českým zástupcem v Evropské komisi bude příštích pět let současný ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle. Českému státnímu rozpočtu nastává doba utahování opasků. Počet lidí bez práce se v říjnu oproti minulému měsíci snížil o 2000. Ministr vnitra Martin Barták nechal propustit z armády dva vojáky, kteří v Afghánistánu nosili na přilbách symboly nacistických jednotek SS.

Štefan Füle,  foto: ČTK
Českým zástupcem v Evropské komisi bude příštích pět let současný ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle. Na diplomatovi se jako na kompromisním kandidátovi po týdnech svárů v úterý narychlo shodly dvě největší politické strany v zemi - občanští a sociální demokraté. ODS původně navrhovala Alexandra Vondru a sociální demokracie Vladimíra Špidlu. Premiér Jan Fischer ale trval na tom, aby se obě strany dohodly na jedné osobě. Štefan Füle nabídku stran přijal s tím, že dostatečně pronikl "do tajů Evropské unie".

Dohodu politických stran na kandidátovi na nového českého eurokomisaře uvítal prezident Václav Klaus. Podle šéfa občanských demokratů Mirka Topolánka to byla pro stranu nejvýhodnější varianta..

"Je velkým zastáncem naši euroatlantické orientace, podporoval naše mise v zahraničí a podporoval dokonce i americkou účast ve střední Evropě. Vyjednával v posledních týdnech a měsících Lisabonskou smlouvu, není neznámý v evropských kruzích, a myslím si, že pro Českou republiku v dané chvíli je to kandidát velmi důstojný."

Také podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka je to dobrá volba:

"Pan Füle je nominantem sociální demokracie do vlády, není členem sociální demokracie, ale je velmi blízký sociální demokracii. Bude spolupracovat v Bruselu, a to chci říct otevřeně, se socialistickou poslaneckou skupinou v Evropském parlamentu."


Foto: Evropská komise
Českému státnímu rozpočtu nastává doba utahování opasků. Evropská komise ve středu Česku předepsala postup pro stabilizaci veřejných financí. Schodek rozpočtu bude muset země v roce 2013 stlačit pod tři procenta hrubého domácího produktu. Česko tak bude muset deficit ročně snižovat o jedno procento HDP. Podle náměstka ministra financí Tomáše Zídka může být stabilizace veřejných financí do roku 2013 velkým problémem:

"Je to termín, který bude obtížné dodržet. A to z toho důvodu, že stávající tzv. Janotův balíček je platný jenom pro rok 2010, to znamená v letech 2011 a 2012, pokud by přetrvávala horší ekonomická situace a nižší vývoj HDP, by bylo velkým problémem snižovat státní deficit."


Počet lidí bez práce se v říjnu oproti minulému měsíci snížil o 2000. Míra nezaměstnanosti klesla o desetinu procenta na 8 a půl procenta. Oznámilo to v pondělí ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle analytika makléřské společnosti Patria Tomáše Vlka za snížením nezaměstnanosti stojí pouze sezónní vlivy:

"Jde o to, že v říjnu už ve firmách bývá po větších změnách na pracovních pozicích, a také ti absolventi škol, kteří se nahlásili na úřady práce až v září, už začínají pomalu nacházet práci. Takže říjen je typickým měsícem, který je relativně příznivý a kdy nezaměstnanost klesá. Po očištění o tyto vlivy nezaměstnanost podle našich odhadů dál rostla, a to zhruba o dvě desetiny procentního bodu."

V říjnu sklouzla meziroční inflace pod nulu a proměnila se do deflace. Podle pondělních údajů Českého statistického úřadu klesly meziročně spotřebitelské ceny o 2 desetiny procenta. Naposledy se česká ekonomika potkala s deflací v srpnu roku 2003. Deflace ale bude zřejmě mít jepičí život, myslí si David Marek z Patria finance:

"Důvodem toho, proč se rychle vrací do České republiky inflace, je to, že loni na konci roku začala cenová hladina v celku rychle klesat, a to v podstatě stanoví základ pro meziroční srovnávání, pro tu meziroční inflaci. Zatímco nyní ten základ byl takový, že pomohl snížit inflaci a dosáhnout dokonce deflace, od listopadu tomu bude přesně naopak a ta předchozí velmi nízká inflace bude také důvodem toho, proč se začne ta současná inflace normalizovat."


Ministr vnitra Martin Barták nechal propustit z armády dva vojáky, kteří v Afghánistánu nosili na přilbách symboly nacistických jednotek SS. Oba ztratili nárok na výsluhy a výhody po ukončení služby v armádě. Zároveň postavil mimo službu jejich velitele do doby, než se celý případ vyšetří. Ministr Barták to oznámil v úterý po mimořádném jednání kabinetu. Zdůraznil také, že tyto kroky mají očistit armádu a ukázat veřejnosti, že se nebude nic "zametat pod koberec".

"Budou přijata zcela zásadní opatření. V případě, že se prokáže, a to jsem nechal okamžitě prošetřit, že tam je pochybení i dalších respektive vyšších velitelských struktur, dopadnou konsekvence i na tyto velitelské struktury. Nebudeme zde brát ohled na nic a nebudeme tento jev v žádném případě tolerovat."

Už v pondělí byl na ministrův příkaz propuštěn Lukáš Sedláček, který se přiznal, že spoluzakládal a pomáhal cvičit extremistickou organizaci White justice. Ta údajně připravovala teroristické útoky na elektrárny a trafostanice a plánovala únosy policistů a "vysoce postavených Židů".


Drtivá většina Čechů nikdy nečetla Bibli, její příběhy ale znají. Takové výsledky ve středu přinesl průzkum společnosti Sanep. Skoro 80 procent dotázaných přiznalo, že Bibli nikdy neprolistovalo. Alexandr Flek ze sdružení Bible 21, která si průzkum objednala, k tomu uvedl:

"Většina lidí Bibli doma nemá a ještě větší většina ji nečte. Na druhou stranu, a to je překvapivé, 70 procent lidí má pocit, že Bibli docela zná nebo zná některé příběhy, což ukazuje, že Bible je součástí kulturního obzoru, ve kterém se pohybujeme. Ať už je to skrze filmy nebo třeba i jiná díla."