Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Ničivé povodně si v Česku za posledního půl druhého týdne vyžádaly 14 životů. O úterní půlnoci skončilo české předsednictví Evropské unii. Zemědělci s auty a traktory blokovali v pondělí dopravu na silnicích a dálnicích v sedmi krajích. Ekonomická recese v Česku nekončí. Český studijní překlad Bible ve středu spatřil světlo světa.

Foto: ČTK
Ničivé povodně si v Česku za posledního půl druhého týdne vyžádaly 14 životů. Soustrast pozůstalým obětí povodní vyjádřil prezident Václav Klaus. Zároveň poděkoval záchranářům za jejich profesionální práci:

"Já bych chtěl vyjádřit obrovský dík všem občanům, kteří se tak intenzivně zapojili do řešení povodňové a postpovodňové situace, kteří vyjádřili svou solidaritu s oběťmi povodní, a současně vyjádřit soustrast těm, kteří se stali těmi nejtragičtějšími oběťmi těchto povodní."

V úterý se do míst postižených povodní přijel podívat premiér Jan Fischer. Zastavil se v Bludovicích a v Jeseníku nad Odrou. V budoucnu by se měla změnit struktura krajiny, aby se dalo povodním alespoň částečně zabránit, soudí předseda ústřední povodňové komise, ministr životního prostředí Ladislav Miko:

"Jde o to, abychom zabezpečili, že se sníží povrchový odtok na svazích tím, že se zpestří skladba jednotlivých stanovišť, které se nám vyskytují v jednotlivých ekosystémech. To znamená, že nebudeme udržovat zejména na svazích, kde hrozí povrchový odtok, jenom rozsáhlá pole, ale že se zavedou remízky, že se tam dostanou jiné typy, případně se zatravní určité pásy, aby se to vsakování urychlilo. Tato opatření dopad pouze zmírní. V určitých rozměrech už prostě není možné tomu zabránit úplně."


Foto: ČTK
O úterní půlnoci skončilo české předsednictví Evropské unii. Mezi jeho úspěšné momenty řadí premiér Jan Fischer řešení plynové krize, napjaté situace v Gaze a zabránění snahám některých zemí posílit ekonomický protekcionismus:

"Co se českému předsednictví významně povedlo, je to, že zabránilo občas i chuti některých zemí řešit některé otázky protekcionistickým způsobem a hledání východisek na úkor druhého. Princip solidarity a globálního postupu na evropské úrovni nakonec převážil, a to je myslím devíza, která s českým předsednictvím určitě a nezadatelně bude spojena."

Podle řady analytiků se Češi rozhodně nemusejí stydět za svůj diplomatický sbor a státní úředníky. To prý neplatí o politicích, kteří se nebyli schopni dohodnout a dopustili výměnu vlády během předsednictví. Bývalý premiér Mirek Topolánek však na závěrečné tiskové konferenci, které se účastnil spolu se současným premiérem Janem Fischerem, na toto téma zažertoval:

"Já myslím, že Česká republika ukázala, a Evropě jsme to opravdu osladili, že vždycky máme nějaké zvláštnosti. A to heslo "In varietate concordia", jednota v různosti, během českého předsednictví dostalo svoji skutečnou náplň, protože opravdu jenom v Praze je možné, aby závěrečnou řeč mohli vést dva lidé, kteří se na tom předsednictví podíleli. To myslím je ten vklad, který jsme přinesli do Evropy, je to něco, co opravdu si snad ta Evropa možná ani nezasloužila, toto poznání."


Foto: ČTK
Zemědělci s auty a traktory blokovali v pondělí dopravu na silnicích a dálnicích v sedmi krajích. Podle odhadů Agrární komory k protestu vyjelo na 6 tisíc farmářů v 1900 vozidlech. Chtěli blokádou upozornit na přetrvávající nízké výkupní ceny mléka, kvůli nimž jsou nuceni vybíjet krávy. Ministr zemědělství Jakub Šebesta kritizoval načasování protestu v souvislosti s povodněmi. Zároveň ale chápe složitost situace farmářů:

"Ministerstvo zemědělství nemá žádnou čarovnou hůlčičku nebo proutek, kterým by mávlo a vyřešilo situaci ze dne na den. Nota bene zemědělství tady není od toho, aby vyřešilo komplet jejich situaci. Je to i jejich záležitost. Já jsem měl možnost vidět protesty v Bruselu, měl jsem možnost vidět protesty v Lucemburku. Ten zdejší způsob protestu v žádném případě nepřispívá k tomu, aby se situace zlepšovala."

Podle šéfa Agrární komory Jana Veleby byl ale tento protest poslední možností, jak na katastrofální situaci v českém zemědělství upozornit. Pokud se nic nezmění, akci zopakují v mnohem větším rozsahu.


Foto: Evropská komise
Ekonomická recese v Česku nekončí. Potvrzují to úterní předběžné údaje Českého statistického úřadu. Podle nich květnová průmyslová produkce v Česku meziročně klesla o 21,7 procenta. Klesají i zakázky a vývoz zboží do zahraničí. Podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky čísla statistiků svědčí o tom, že český průmysl zažívá perné chvíle:

"Můžeme zde vidět určité známky stabilizace, ale když máme na paměti to, že nám pomáhá šrotovné v zahraničí, tak ty údaje nejsou nikterak dobré. Na druhou stranu jde o předběžné údaje. V minulých měsících došlo i k tomu, že předběžné údaje pak byly revidovány směrem k lepším hodnotám. Když se podíváme na vývoj objednávek, tak ty stále klesají - v květnu to bylo 27 procent meziročně. Takže naděje je zatím velmi slabá, když se díváme na ta tvrdá data."


Český studijní překlad Bible ve středu spatřil světlo světa. Jeho vydání iniciovala Křesťanská misijní společnost a sedm překladatelů na něm pracovalo celých sedmnáct let. Od jiných překladů Písma se nová kniha liší tím, že je vybavena řadou překladových variant a množstvím jazykových, historických a výkladových poznámek a odkazů. Navíc obsahuje 70 stran dalších příloh a map. Kniha má celkem 1568 stran a vychází v nákladu 11 tisíc kusů. Odborníci ji považují za světový unikát, říká ředitel České biblické společnosti Pavel Novák:

"Dosud není v českém jazyce takový překlad. Určen je zejména pro lidi, kteří neumí hebrejsky, neumí řecky, neumí aramejsky, ale chtěli by si líznout, dýchnout a nechat na sebe nějak sáhnout ty staré jazyky a ty staré obsahy. A tento překlad jim to umožní, aniž by museli procházet letitým studiem."