Týden v ČR

Jan Švejnar, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Lidovečtí senátoři jsou stále tajemní. Ani po úterním setkání s Václavem Klausem neoznámili, koho v únorové volbě hlavy státu podpoří - zda současného prezidenta nebo jeho protikandidáta, ekonoma Jana Švejnara. Praze už nic nebrání v tom, aby se ucházela o letní olympiádu v roce 2016.

Jan Švejnar,  foto: ČTK
Lidovečtí senátoři jsou stále tajemní. Ani po úterním setkání s Václavem Klausem neoznámili, koho v únorové volbě hlavy státu podpoří - zda současného prezidenta nebo jeho protikandidáta, ekonoma Jana Švejnara, pod jehož nominaci se už dříve podepsali dva z nich. Václav Klaus ale věří, že u lidoveckých politiků nějakou podporu získá. Počet hlasů však odhadovat nechtěl:

"Můj pocit z toho je dobrý. Nemyslím si, že by se na mě dívala většina senátorů tohoto klubu nevraživým způsobem, takže já doufám, že snad bude šance, abych nějaký hlas dostal i z tohoto senátního klubu."

Zatímco prezident Klaus obchází v rámci předvolební prezidentské kampaně v těchto dnech poslanecké a senátorské kluby, Jan Švejnar, který už koncem loňského roku navštívil většinu parlamentních frakcí, nyní cestuje po republice. Během návštěv českých a moravských měst chce hovořit s veřejností i s poslanci a senátory, kteří z daných regionů pocházejí. Své předvolební turné odstartoval Švejnar ve středu ve Zlíně. Na půdě Univerzity Tomáše Bati diskutoval se studenty a pedagogy, setkal se s místními politiky a svými potenciálními voliteli z řad poslanců. A na čem staví svou kandidaturu?

Václav Klaus,  foto: ČTK
"Zdůrazňuji to, že jsem nadstranický, že nejsem stranický kandidát, že nejsem čestným předsedou žádné strany, a to myslím, že je velmi důležité. Též mám silné jak domácí, tak zahraniční zkušenosti. Myslím, že právě v nynější éře globalizace budou velké výzvy, které přijdou ze světa, a proto bych rád pomohl reprezentovat republiku co nejlépe ve světě. No a samozřejmě dívat se kupředu."

Jana Švejnara chtějí příští úterý vyslechnout senátoři z ODS. Potvrdil to šéf Senátu, občanský demokrat Přemysl Sobotka s tím, že jeho strana bude stejně volit Václava Klause:

"My máme svého kandidáta, ale je dobré slyšet i protikandidáta. Očekáváme, že nám řekne ve zkratce svůj program, a následně mu položíme otázky, které nás budou zajímat."

Parlament začne nového prezidenta volit 8. února na společné schůzi obou komor. Jana Švejnara oficiálně nominovali senátoři ze čtyř frakcí včetně opoziční ČSSD. Vzhledem k síle ODS a k tomu, že pro současného prezidenta hodlají hlasovat i někteří zákonodárci z dalších stran, je za favorita považován právě kandidát občanských demokratů Václav Klaus. Klíčové se zdají být hlasy lidovců a komunistů.


Praze už nic nebrání v tom, aby se ucházela o letní olympiádu v roce 2016. Vláda se totiž ve středu - přes výhrady menších koaličních stran - rozhodla udělit právní záruky pro pořádání olympijských her. Podepsáním garancí se zavázala respektovat Olympijskou chartu a slíbila volný vstup a pohyb akreditovaným účastníkům her. Právní záruky budou součástí uchazečského dotazníku, který představitelé pražské kandidatury v neděli povezou do sídla Mezinárodního olympijského výboru ve švýcarském Lausanne. Jak ale zdůraznil premiér Mirek Topolánek, vláda se nezavázala k žádným finančním zárukám:

"Vláda nejednala o finanční garanci a ani se nezavazuje kdykoliv v průběhu kandidatury finanční garance poskytnout."

Společnost Pražská olympijská, která kandidaturu připravuje, tak má nyní pohromadě všechny náležitosti prvního dotazníku nutného k pokračování snahy o získání her. Říká to její ředitel Tomáš Petera:

"Ano, v podstatě to byl poslední papír, když to řeknu v uvozovkách, který jsme potřebovali k tomu, abychom zkompletovali dotazník. Předáme ho v pondělí na Mezinárodní olympijský výbor v Lausanne."

Rozhodně proti pořádání letní olympiády v Praze jsou stále lidovci. Důvody takového postoje vysvětluje předseda Legislativní rady vlády Cyril Svoboda:

"My vycházíme z toho, že olympijské hry jsou samozřejmě velkou výzvou, ale znamenají velké investice a rozvoj do hlavního města Prahy a možná Středočeského kraje. A že taková mohutná investice povede samozřejmě k rozvoji Prahy a Středočeského kraje, ale zároveň rozevře nůžky mezi Prahou, tedy centrem, a ostatními regiony. A to je hlavní důvod, proč KDU-ČSL nepodporuje tento návrh."


Ke zrekonstruovaným památkám na Pražském hradě přibyl v úterý Ústav šlechtičen v Jiřské ulici. Rekonstrukce trvala v několika etapách 15 let a stála téměř 400 milionů korun. Cílem oprav bylo navrátit rozsáhlému objektu, který doznal výrazných změn především ve 20. století, jeho barokní a renesanční podobu. Palác se pro veřejnost otevře se zahájením turistické sezony. Jak řekla ředitelka odboru památkové péče z kanceláře prezidenta Ivana Kyzourová, úplně celý Ústav šlechtičen nebude přístupný veřejnosti:

"Část slouží jako administrativní zázemí Pražského hradu, ale ta nejkrásnější a nejcennější část Ústavu, to znamená bývalý Rožmberský palác, se veřejnosti otevře na jaře."