Týden v ČR

Mirek Topolánek (vlevo) a Václav Klaus, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Prezident republiky Václav Klaus ve svém novoročním projevu mimo jiné hovořil o významných datech v naší historii. Na středečním obědě na zámku v Lánech představil premiér Mirek Topolánek prezidentu Václavu Klausovi plány své vlády pro letošní rok. V Česku začala od 1. ledna platit reforma veřejných financí.

Václav Klaus
Prezident republiky Václav Klaus ve svém novoročním projevu mimo jiné hovořil o významných datech v naší historii. Připomenul, že všechna důležitá data končila osmičkou. Zdůraznil dále, že právě teď, kdy jsme součástí schengenského prostoru a hranice jsou snadno prostupné, musíme chránit českou identitu:

"Svou identitu si pěstovat a chránit musíme, nechceme-li - tak jako tolikrát v minulosti - o svou svobodu přijít. Republiku, kterou naši předkové před devadesáti lety založili, musíme budoucím generacím předat svobodnou, demokratickou a prosperující."

Starejte se o své rodiče i o své děti, protože lásku a péči nemůže žádná státní politika nahradit - vyzval v novoročním projevu prezident Václav Klaus. Řekl také, že není správné nostalgicky vzpomínat, podléhat pasivitě a dojmu dějinné nevyhnutelnosti:

"Přál bych nám všem, aby se rok 2008 stal rokem naší aktivity, aktivity ve sféře osobní i veřejné, v životě soukromém i v politice, neboť - a to si řekněme nahlas - přes nemalou řadu osobních i společenských problémů, dnes asi žijeme v nejlepším období naší země, v jakém jsme kdy žili."

Opoziční sociální demokraté hodnotí novoroční projev prezidenta jako mimořádně prázdný, za bezobsažný ho označila i šéfka poslaneckého klubu zelených Kateřina Jacques. Kritiky se Václav Klaus dočkal i od komunistů. Předseda lidovců považuje vystoupení hlavy státu za opatrné a dal ho do souvislosti s blížícími se prezidentskými volbami. Pochvalu tak prezident dostal jen od Občanské demokratické strany, jejímž je čestným předsedou.

Letošní novoroční projev byl pro Václava Klause posledním v jeho pětiletém funkčním období. O křeslo hlavy státu se bude v únoru ucházet znovu jako kandidát ODS. Jeho protikandidátem bude ekonom Jan Švejnar.


Premiér Mirek Topolánek  (vlevo) a prezident Václav Klaus,  foto: ČTK
Na středečním obědě na zámku v Lánech představil premiér Mirek Topolánek prezidentu Václavu Klausovi plány své vlády pro letošní rok. Jeho kabinet se chce soustředit hlavně na důchodovou reformu, dotáhnout reformu zdravotnictví a začít se změnami v systému justice. Tématem hovoru byla i únorová prezidentská volba. Jak řekl Václav Klaus, nevidí důvod, aby nebyl v tuto chvíli optimistou. Předvolební kampaň v krajích ale znovu vyloučil:

"Já si myslím, že je potřeba, abychom jednali s politiky, jednali se zástupci poslaneckých a senátorských klubů, což určitě učiníme, Já opakovaně říkám, že do té míry se pohybuji nepřetržitě po České republice, že nemám potřebu, abych teď vyrážel na nějaké specifické předvolební turné a pokusil se poprvé někomu podat ruku. Já to dělám celou dobu, takže v tomto smyslu já žádnou specifickou kampaň vést nebudu."

Na tiskové konferenci se Mirek Topolánek zmínil i o tlacích, které na něj vyvíjejí lidovci, aby do vlády znovu přijal jejich šéfa Jiřího Čunka. Křesťanští demokraté vzápětí jakýkoliv nátlak na premiéra popřeli. Předseda zelených Martin Bursík koaliční ODS varoval, aby neměnila návrat Jiřího Čunka do vlády za hlasy lidovců pro znovuzvolení Václava Klause prezidentem. Jiří Čunek připustil, že po výrocích Martina Bursíka má o osud koalice strach:

"V takovémto prostředí spolupracovat s našimi partnery není dost dobře možné, protože máme koaliční smlouvu, my se přesně podle této smlouvy chováme, a myslím si, že ze Strany zelených je to neustálý tlak a zdůrazňování: My jediní jsme čistí, vy ostatní nějakým způsobem handlujete. A přitom vůbec neví, jakým."


Nové bločky s hodnotovými poukazy k úhradě regulačních poplatků,  foto: ČTK
V Česku začala od 1. ledna platit reforma veřejných financí. Její součástí je i nárůst daně z přidané hodnoty z pěti na devět procent. To se týká především potravin a dalšího zboží základní potřeby. Zaplatíme víc za plyn, za návštěvu u lékaře, pobyt v nemocnici i za recept a za spoustu dalších věcí. Od nového roku se upravuje i nemocenská - v prvních třech dnech nemoci lidé nedostanou žádné dávky.

Zavedení poplatků ve zdravotnictví se už projevilo, do ordinací a nemocnic přišlo méně pacientů. Například pohotovost v brněnské Úrazové nemocnici vyhledalo na Nový rok o třetinu méně lidí než obvykle. A co si o poplatcích myslí pacienti? V pražských nemocnicích dávali své rozladění hlasitě najevo:

"No, myslím si, že je to opravdu nehorázné. Toho doktora potřebujeme, nechodíme tam z recese, ale jednou za měsíc si pro ty léky jít musíme."

"Reformu beru, pokud to má nějakým způsobem omezit pracující, aby to nezneužívali, ale třeba já naopak jsem matka dvou malých dětí, samoživitelka. Připadá mi naprosto nesolidní od státu, aby se za malé děti vybíraly poplatky, stejně tak, jako za staré lidi. To jsou lidé ve věku, kterých se netýká to, proč se ta reforma dělala."