Týden v ČR

Zleva: Ivan Langer, Renáta Vesecká a Jiří Pospíšil, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Českem otřásal tento týden nový skandál. Jedná se o údajné odposlechy politiků a novinářů, které mají souviset s vyšetřováním úniků z tajné zprávy policejního důstojníka Jana Kubiceho.

Zleva: Ivan Langer,  Renáta Vesecká a Jiří Pospíšil,  foto: ČTK
Českem otřásal tento týden nový skandál. Jedná se o údajné odposlechy politiků a novinářů, které mají souviset s vyšetřováním úniků z tajné zprávy policejního důstojníka Jana Kubiceho. Topolánkův kabinet podezřívá minulou Paroubkovu vládu z toho, že mohla monitorovat své protivníky a nepohodlné žurnalisty. Ministr vnitra Ivan Langer řekl, věc se musí rychle vyšetřit.

"Proto jsem požádal ministra spravedlnosti a nejvyšší státní zástupkyni o pomoc v této věci. Osobně se domnívám, že nejslepším řešením a jasnou odpovědí na všechny otázky a spekulace by bylo rychlé dokončení vyšetřování, aby se řeklo, kdo může nebo nemůže za únik tzv. Kubiceho zprávy. A v okamžiku, kdy bude vyšetřování skončeno, potom zveřejnit vše, co bylo v této věci podniknuto."

František Bublan
Langerův předchůdce ve funkci - František Bublan - ale jakékoliv odposlechy rozhodně odmítá. Podle něj by tak rozsáhlou akci nezaštítil žádný soudce. Kvůli skandálu chce sociální demokracie svolat mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny. Oznámil to šéf ČSSD Jiří Paroubek s tím, že lídři ODS mají předložit důkazy nebo odstoupit. Paroubek vyloučil, že by on nebo jeho vláda odposlechy nařídili:

"Odmítám, že by vláda nebo já osobně nařídili jakékoliv odposlechy. Buď je to tedy úmysl podpásově pošpinit sociální demokracii nebo absolutní neznalost právního řádu. Jiná možnost není a obě varianty jsou stejně děsivé."

Ministr vnitra Langer poté prohlásil, že udělá vše pro to, aby pravda v případu vyšla najevo. Za urážku považuje vyjádření předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, že je "hnusný lhář", a expremiérovi vzkázal, že se nedá zastrašit.


Nodorom Sihamoni,  foto: ČTK
Na návštěvu Česka přijel tento týden kambodžský král Nodorom Sihamoni a jak uvedl, Česká republika je pro něj druhým domovem. Dodal, že se jako král i jako člověk vrací do země, kde má mnoho přátel z doby, kdy zde 13 let žil a studoval.

"Pociťuji velkou radost jako člověk, který se vrací do země, která dlouhou dobu byla a zůstala mým druhým domovem,"

řekl po schůzce s prezidentem Václavem Klausem na Pražském hradě. Norodom Sihamoni dostal čestné občanství Prahy a stal se tak prvním králem, který je držitelem titulu udíleného městem. Podle primátora Pavla Béma je to symbolem změny myšlení Středoevropanů, kteří začínají jinak nahlížet na monarchii. Tři lidé dokonce v Brně demonstrovali za zvolení kambodžského panovníka českým králem.


Nový ministr zdravotnictví Tomáš Julínek provádí v rezortu rozsáhlé změny. Vyměnil představitele státu ve většině zdravotních pojišťovenm a chce odložit zákon o vzniku neziskových nemocnic. Bývalý ministr David Rath obviňoval Krizový štáb lékařů, lékárníků a nemocnic ze spolupráce s ODS a podporoval Českou lékařskou komoru. Teď se situace přímo zrcadlově obrátila. Ministr Julínek přijal kritiky svého předchůce jako první ze všech zdravotníků a shodl se s nimi na řešení krizového stavu českého zdravotnictví. Setkání naopak zpochybnil prezident České lékařské komory Milan Kubek. Podle něho šlo o schůzku ministra s jeho volebním štábem, který mu přišel budovat lepší image.

Přestože není jasné, zda nová vláda získá důvěr, Julínkův plán zahrnuje celé čtyřleté volební období. Počítá mimo jiné s osobními účty pacientů, bonusy pro pojištěnce za zdravý životní styl nebo se zavedením ročního limitu doplatků pacientů na léky.

"Potom je to revize vyhlášek, které zůstaly na ministerstvu a buďto jsou v rozporu se zákonem nebo je třeba vydat vyhlášky nové. Je to revize některých úkonů například vydávání kvalifikace lékařům, kde je podezření, že byly vydávány v rozporu se zákonem."

Exministr Rath podle očekávání kroky svého nástupce a odpůrce kritizoval. Podle něj chce Julínek odkladem zákona o neziskových nemocnicích navrhnout jejich faktickou privatizaci.

"Zásadně nesouhlasím s plánem na privatizaci nemocnic, což je velmi nebezpečné, s plánem zvýšit zisky farmaceutických firem na úkor celého zdravotnictví, tedy i s plánem zadlužit zdravotní pojišťovny, dále s plánem zrušit lékařům smlouvy s pojišťovnami a snížit jim platby v příštím roce oproti letošku."