Týdeník Rozhlas se bude věnovat krajanům i ve své nové podobě

tydenik_rozhlas.jpg

Trh českých tiskovin je v posledních deseti až patnácti letech více než dynamický. Týdeníku Rozhlas na něm ale patří výsadní místo: slaví totiž už 84 let. A v tomto věku od příštího měsíce mění formát: zažitou novinovou podobu nahradí menší rozměry, ale více stránek barevného časopisu, samozřejmě se stejným titulem.

O minulosti i budoucnosti Týdeníku Rozhlas jsme si povídali s jeho šéfredaktorem Milanem Pokorným.

"Týdeníku Rozhlas je - troufám si říct - jedním z nejstarších periodik na našem trhu, protože poprvé se objevil 'na stáncích' v roce 1923. Je snad o tři nebo o čtyři měsíce mladší nežli rozhlas jako takový, nežli instituce Českého rozhlasu. První číslo vyšlo v září 1923, tehdy ještě jako měsíčník, ve velice pěkné úpravě, ale samozřejmě brzy se ukázalo, že měsíční interval je nevyhovující, čili po krátkém intermezzu čtrnáctideníku se od ledna 1925 ustálila dnešní podoba časopisu s týdenní frekvencí a vlastně nepřetržitě od té doby až do dnešních dnů vychází, snad s výjimkou několika válečných let, kdy byl zastaven a nahrazen jiným periodikem s názvem Týden Rozhlasu."

Co bylo náplní jeho prvních čísel?

"No zajímavé je, že od začátku ten časopis přinášel nejen program jediné domácí rozhlasové stanice, ale informoval o tom, co vysílají všechny významné evropské stanice. To znamená Paříž, Londýn, Berlín atd. Pro toho, kdo si časopis koupil, to byla opravdu naprosto vyčerpávající nabídka toho, co může na rozhlasových vlnách slyšet. S tím, jak vývoj pokračoval a jak se neuvěřitelně rychle éter zahušťoval, časopis nemohl plnit tuto funkci a stále víc a víc se soustřeďoval na domácí rozhlasový provoz, na domácí vysílání. A k informacím o technických možnostech vysílání začal připojovat postupně informace o tom, co se vlastně vysílá. Tehdy se rádio bralo jako 'divadlo za oponou'. Včetně toho, že pokud třeba byla anonce na rozhlasovou hru, vypadalo to asi tak, že v časopise byla popsána scéna do posledního hrnečku, do poslední židličky, do barvy záclon na oknech. Na židli sedí pan továrník, v levé ruce má pero, v pravé ruce má knihu, je otočen k oknu a do levých dveří vstupuje jeho manželka. Přistupuje k němu, za jeho záda... a co bude dál, dozvíte se v rozhlasové hře, která se bude vysílat večer. Tímto způsobem se anoncovaly rozhlasové hry."

Týdeník Rozhlas mění svou tvář. Jak bude vypadat?

"Časopis přechází na velikost i kvalitu papíru klasického časopisu s pevnou obálkou, celobarevného, o rozsahu 64 stran plus čtyři strany obálky. Tomu je samozřejmě uzpůsobena změněná grafika, způsob řazení materiálů, jiný způsob práce s programy, které budou pro čtenáře, pro uživatele daleko přehlednější, lépe čitelné."

Zachová se i v nově podobě časopisu rubrika Češi v zahraničí, kterou připravujete právě ve spolupráci s Radiem Praha?

"Rubrika Češi v zahraničí, kterou velice rádi už několik let připravujeme, bude zachována i v nové koncepci časopisu. Paní Milena Štráfeldová velice citlivě vybírá a zpracovává témata, která jsou zajímavá nejen pro krajany v zahraničí, ale také pro čtenáře u nás doma. Ta rubrika má slušný ohlas a nemáme důvod s ní končit."

A my ještě dodejme, že Týdeník Rozhlas není nedostupný ani krajanům. Jak přes distribuční společnosti, tak tím nejjednodušším způsobem: návštěvou internetové stránky www.tydenikrozhlas.cz.

Autor: Peter Gabaľ
klíčové slovo:
spustit audio