Učitelé chtějí stávkovat kvůli mzdám

Mezi učiteli to opět vře. Důvodem je nenaplněné zvýšení platů. I když vláda letos v lednu rozhodla, že tarifní mzdy ve školství se zvýší, peníze do škol nepřišly. Rozhořčení učitelé hrozí stávkou a na začátek června připravují demonstraci před ministerstvem školství. Více Jaromír Marek.

"Uvěřili jsme planým slibům, ale naše trpělivost už skončila,"říkají učitelé. Faktem je, že vláda slíbila, že zvýší mzdy učitelů o 12 %. Tarifní část jejich platu tak sice od března opravdu stoupla. Ministerstvo však školám poslalo tak málo peněz, že většina z nich musela kantorům snížit osobní ohodnocení takže v konečném výsledku mají peněz stejně. S tím se však učitelé nechtějí smířit. Více Růžena Šalamonová z odborového svazu učitelů.

"Je to pro nás nepřijatelné a učitelé se cítí být podvedeni.Vládní prohlášení hovořilo o prioritě školství a o mzdě ve výši 130% průměru. S tím, že to není jsme se už smířili. Ale když vláda po těžkých jednáních s odbory vláda rozhodla, že nám zvýší tarifní mzdy od 1.března, ale peníze na to nedala, s tím se smířit nehodláme. Co nás přivádí do varu je i tvrzení ministra, že peníze byly poslány byly poslány na okresy a kraje.Ale to není pravda."

Jak tvrdí šéfové školských odborů jednotlivých krajů a okresů, peníze navíc z ministerstva skutečně nepřišly. O jak velké částky se jedná? Jen v jihomoravském kraji chybí školám 30 milionů korun. Pokračuje Růžena Šalamonová.

"Jen na školách zřizovaných krajem chybí 18 milionů korun, peníze chybí i v regionech. Např. na blanensku 1 mil, v okrese Brno-venkov 3 mil, na znojemsku 2 mil a v samotném Brně 11 milionů. Jsou to obrovské částky a tady v Jihomoravském kraji jsme se dohodli, že je budeme velmi tvrdě požadovat."

K tvrdému postupu jsou připraveni i jinde. Například učitelé českolipského gymnázia už minulý týden vstoupili do stávkové pohotovosti, stávkou hrozí i učitelé z trutnovských škol. Učitelé jsou rozhořčení i proto, že sociálně demokratická vláda před čtyřmi lety slibovala, že školství bude jednou z jejích priorit.

"Domnívám se, že vláda měla dobrý úmysl, ale záleží na každém ministrovi, jak se tyto úmysly daří uplatňovat. Ministr školství nebyl schopen prosadit, že školství je na tom opravdu špatně a potřebuje zásadní reformu a změnu."

Situace v českém školství je už dlouhou dobu neutěšená. Průměrný plat učitele základní školy je asi 13, 5 tisíce korun, učitel na střední školy si přijde asi na 15 000. průměrná mzda v Česku je přitom 14 500 Kvůli nízkým platům odešla ze škol většina kvalitních učitelů a mnohde museli povolat zpět učiete - důchodce. První a zatím poslední stávka učitelů proběhla na jaře roku 1997.