Ústavní soud zrušil sociální škrty, vláda je ale může prosadit znovu

Foto: ČTK

Vládní balíček sociálních škrtů bude muset opět projít parlamentem. Ústavní soud totiž v pondělí balíček k začátku roku 2012 zrušil a vládě dal druhou šanci na jeho prosazení.

Petr Nečas,  foto: Vláda ČR
Soud se nezabýval obsahem škrtů, ale formou, jakou je vládní koalice odhlasovala, prosadila je totiž ve stavu legislativní nouze. Tento postup se nelíbil opoziční ČSSD a schvalování napadla u Ústavního soudu. Soud rozhodl, že vládní většina vyhlášení stavu legislativní nouze nedostatečně odůvodnila. Souvislost škrtů s připravovaným rozpočtem ani hrozba rozpočtového provizoria prý sama o sobě nebyla dobrým důvodem.

Vláda s rozhodnutím Ústavního soudu nesouhlasí, bude ho ale respektovat. Podle premiéra Petra Nečase tímto způsobem postupovala proto, aby zabránila dalšímu zvyšování deficitu veřejných financí.

“Vláda po analýze tohoto kroku Ústavního soudu z legislativního hlediska přijme všechna opatření, aby se nezvýšil deficit veřejných financí. Nezvýšení deficitu veřejných financí byl také hlavní motiv, proč vládní koalice postupovala tímto způsobem na konci loňského roku.”

Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
Úřadující předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka naopak rozhodnutí uvítal. Nález podle něj do budoucna posiluje práva parlamentní opozice a poskytuje ochranu před zneužitím stavu legislativní nouze vládou.

“To, čeho já si vážím, je fakt, že se Ústavní soud jednoznačně vyjádřil na podporu ochrany práv menšiny na půdě sněmovny. Jednoznačně se vyjádřil ve smyslu toho, že musí být šetřena práva opozice při projednávání návrhu zákonů.”

Ústavní soudci nebyli při posuzování škrtů jednotní, nakonec rozhodli v poměru devíti ku šesti hlasům.

Ústavní soud zrušil škrty k 1. lednu 2012, do té doby se tedy nic nemění. Vláda tak dostala šanci, aby škrty prosadila znovu a standardním způsobem. Místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová uvedla, proč škrty nebyly zrušeny zpětně, aby nikdy platit nezačaly.

Zleva Eliška Wagnerová,  Pavel Rychetský a Pavel Holländer,  foto: ČTK
“V okamžiku, kdy už naskočila ta nová úprava, všechny možné dávky se začaly vyplácet v nové výši, kdy se toto všechno rozjelo, tak bychom tím nálezem, kdybychom ho přijali takto, způsobili opravdu nesmírný chaos a patrně bychom poškodili adresáty těch dávek a to je to poslední, co by Ústavní soud chtěl.”

Obdobně věc vidí i předseda Senátu za ČSSD Milan Štěch.

„Rozhodnutí je po všech stránkách, procesní i obsahové, naprosto správné. Do určité míry chápu, že ústavní soud dal vládě prostor, do kdy to má napravit, protože když by rozhodl tak, že by to bylo neplatné od počátku, tak by s tím bylo mnoho problémů zejména na straně vlády, exekutivy, ale určité problémy by mohli mít i občané a to si nepřeji."

Vláda věří, že prosadit balíček škrtů v dané lhůtě stihne. Podle ministra financí Miroslava Kalouska na to má dostatek sil i kapacit. V balíčku plánuje udělat kabinet jen drobné změny.