Koalice ve sněmovně: chceme omezit projevy, abychom zabránili obstrukcím

Foto: ČTK

Dlouhá bitva v poslanecké sněmovně o schvalování reformních zákonů je už asi minulostí. Koalice prosadila omezení řečnické doby poslanců i senátorů k reformním zákonům na dvakrát deset minut. Předtím vládní tábor rozhodl o sloučení rozpravy k předlohám do jednoho bodu.

Lubomír Zaorálek
Koalice vysvětluje změnu jednání tím, že se zamezí obstrukcím opoziční sociální demokracie. Opoziční strany zase argumentovaly rozhodnutími Ústavního soudu o omezování práv poslanců. Pokračuje místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek.

"Jednoznačně je to proti duchu jednacího řádu. Já nepamatuji nikdy v historii to, že by se slučovaly návrhy, které spolu obsahově a tematicky nesouvisí. Většinou se slučují velmi příbuzné předlohy, kde ta rozprava je stejná, je to stejné téma."

Komunisté dokonce hovořili o protiústavním postupu. Šéf poslanců za Komunistickou stranu Čech a Moravy Pavel Kováčik chápe kroky koalice jako omezení práva poslanců na vyjádření.

Petr Nečas,  foto: ČTK
"Já jsem to nazval zavírání huby opozici. Myslím si, že k tak zásadním věcem by poslanci i poslankyně měli mít možnost vyjádřit se neomezeně. některé ty zákony jsou natolik složité, že skutečně aby padly všechny argumenty, tak na to omezená řečnická doba nestačí."

Premiér Petr Nečas na adresu sněmovních obstrukcí řekl, že je veden bezprecedentní pokus zablokovat instituci a vládní agendu. Podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury koaliční strany postupovaly správně po zkušenostech s projednáváním zákona o omezení státní podpory stavebního spoření. Ten poslanci nakonec přijali, trvalo jim to ale více než třicet hodin.

"Uvidíme, jak se opozice zachová, zda se bude i nadále snažit paralyzovat činnost sněmovny a nebo, zda přistoupí k racionální debatě, to znamená ve třech nebo čtyřech vystoupeních shrnou své výhrady, protože víme, že mají výhrady, případě řeknou, co by oni dělali jinak. Já se bohužel obávám, že budeme svědky podobného procesu, jako u projednávání návrhu zákona o stavebním spoření."

Helena Langšádlová
Sněmovna omezení státní podpory stavebního spoření přitom stvrdila už definitivně. Státní podpora produktu klesne na nejvýše 2000 korun ročně. Nyní přitom žádný strop na podporu není a podpora se počítá z uložené částky. Sněmovně vrátil Senát zákon s pozměňovacím návrhem, který měl státní podporu vrátit na úroveň platnou loňského roku. Poslanci ale senátory přehlasovali a stvrdili původní znění. Poslankyně za TOP 09 a starostové Helena Langšádlová zdůraznila, že k omezení prostoru poslanců vedla jen zkušenost se schválením zákona z minulých dnů.

"Nás by ani nenapadlo slučovat diskusi a navrhovat slučování diskuse k několika bodům, vráceným ze Senátu. Pokud bychom neměli tuto zoufalou zkušenost, že jsme opravdu třicet hodin strávili projednáváním jednoho vráceného návrhu, kdy jsme tady byli opravdu po deseti minutách vyvolávání k hlasování opakovaně, přestože tady sociální demokraté nebyli, věděli, že to projít nemůže, tudy cesta opravdu nevede."

Foto: ČTK
Po schválení časového omezení jednotlivých vystoupení sněmovna začala schvalovat další normy. Překvapivou změnu týkající se daňové reformy oznámil také premiér Petr Nečas. Její začátek bude o rok posunutý. Shodli se na tom na pátečním jednání špičky vládní koalice. Platit by měla až od roku 2014, do té doby totiž nezačne fungovat nový občanský zákoník a jednotné místo pro výběr daní. Premiér Petr Nečas to okomentoval takto:

"Úvaha o roku 2014 je úvaha motivovaná nikoliv politicky, ale čistě legislativně-technicky. Musíme vzít v potaz to, že se jednoznačně ukazuje na základě projednávání nového občanského zákoníku, že spuštění jednotného inkasního místa bude skutečně možné až od 1. ledna 2014. Jediné, čím se tím zabýváme je odborné, technické a legislativní posouzení vazby této etapy důchodové reformy s uvedením jednotného inkasního místa a účinnosti nového občanského zákoníku. Osobně se zatím nekloním k tomu, že je nutné to posunout na 1. ledna 2014, myslím si, že je průchodný 1. leden 2013, ale to je otázkou velmi podrobných legislativních analýz a vazeb na jednotné inkasní místo."