Vládní reforma veřejných financí nadále platí

Zasedání Ústavního soudu, foto: ČTK

Ústavní soud ve čtvrtek zamítl první část návrhu ČSSD na zrušení reformy veřejných financí, která se týkala hlavně změn v daňové oblasti. Kvůli zamítnutí první části klesla pravděpodobnost, že soud zbylé dvě zruší z procesních důvodů. Vládní reforma veřejných financí tak zůstává v platnosti.

Vojtěch Filip  (vpravo) a Michal Hašek u Ústavního soudu v Brně,  foto: ČTK
Vládní reforma veřejných financí vstoupila v platnost 1. ledna letošního roku, poslanci ČSSD ji napadli už loni v říjnu. Navrhovali zrušení celé reformy, případně jejích částí. Ústavní soud dostal i další návrhy poslanců KSČM, opozičních senátorů a brněnských soudců. Podle ČSSD je forma přijetí reformy i některé její obsahové body protiústavní. Opozici například vadí, že zákon neprojednal Senát, který ale odhlasoval, že se jím nebude zabývat. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa Ústavní soud zamítnutím první části návrhu na zrušení reformy veřejných financí popřel sám sebe, například v otázce tzv. přílepků. Tedy přiřazování paragrafů k zákonům, které s nimi nesouvisejí. O přílepcích se zmínil také předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. " Ústavní soud mě nezklamal, osvědčil, že rozhoduje účelově podle toho, jak dnešní vládní koalice potřebuje a to na základě toho, že před několika měsíci zrušil část zákona s odůvodněním, že jde o přílepek. Tady šlo megapřílepek a nevadilo mu to. Samozřejmě respektujeme to rozhodnutí, jde o Ústavní soud, musíme respektovat rozhodnutí Ústavního soudu."

Vojtěch Filip  (vlevo) a Michal Hašek u Ústavního soudu v Brně,  foto: ČTK
Premiér Mirek Topolánek rozhodnutí Ústavního soudu předpokládal. Vítá ho také místopředseda ODS Ivan Langer. "Já jsem rád jako občan, že Ústavní soud rozhodl tak, jak rozhodl, neboť jeho rozhodnutí potvrzuje záměr vlády netrestat občany, kteří více pracují, kteří si vydělávají, prostřednictvím zbytečně vysokých odvodů a zbytečně vysokých daní. jinými slovy, ten kdo pracuje, tomu zůstane díky této reformě v peněžence více peněz."

První část návrhu Ústavní soud zamítl, ve hře ale zůstávají ještě další dvě části, ty se týkají sociální oblasti a zdravotnictví. Jak ale řekl Lubomír Kopeček z katedry politologie Masarykovy univerzity v Brně, pravděpodobnost odmítnutí reformy klesla. "Ústavní soud v procesních záležitostech rozhodl tak, jak rozhodl, to jest, že akceptoval tu podobu reformy."

Zasedání Ústavního soudu,  foto: ČTK
Sociální demokraté ale doufají, že příště dá soud zapravdu navrhovatelům. K tomu, zda klesly šance na to, aby byla reforma odmítnuta, se vyjádřil také místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath. "Jednak si nejsem jist, jestli klesá šance nebo neklesá. To si myslím, že je docela odvážné tvrzení. Dokud soud nerozhodne tak těžko říct jestli klesá nebo neklesá. Prostě Ústavní soud rozhodl o první části."

Podle Jiřího Paroubka ČSSD nejpozději v květnu oznámí, jaké části reformy zruší, pokud se po volbách dostane do vlády. Změny by se podle něj mohly dotknout například poplatků ve zdravotnictví.

Při dalších jednáních týkajících se reformy nebude soud znovu celistvě zkoumat způsob projednávání a přijetí reformy a zaměří se více na obsah.