Utopenci – česká hospodská klasika

Špekáčky s cibulí naložené v sladkokyselém nálevu je oblíbené studené jídlo české kuchyně. K pivu ho nabízí řada tradičních hospod. Utopence si nakládají i lidé doma a dá se říci, že co rodina, to vlastní recept.

Foto: Eva Turečková

Utopenci jsou specialitou, na kterou Češi nedají dopustit. Potvrzují to i desítky receptů na internetu. Nálevy i ingredience včetně koření se mohou trochu různit, základ je vždy stejný – kvalitní špekáček (vuřt) s cibulí. Někdo přidává i pálivou papriku, okurky, zelí, existují i „rychlí utopenci“ se zkrácenou dobou naložení.

Vynálezcem utopenců je údajně hospodský a mlynář Šamánek z Berounska. Ten prý přemýšlel, jak uchovat vuřty bez lednice, aby si na nich mohli hosté pochutnávat bez újmy třeba celý měsíc. A výsledkem jsou utopenci. Zvláštní název oblíbeného pokrmu prý vznikl kvůli Šamánkově utonutí při opravě mlýnského kola. Ale možná i kvůli tomu, že vuřty jsou utopené v láku. Ať tak či tak, Češi si na nich pochutnávají už přes sto let.

klíčové slovo:
  • Česko na talíři

Související

  • Česko na talíři

    Řízek, guláš, svíčková nebo buchty? Co je typicky české jídlo? Jaké je kulinární dědictví českých zemí? A může česká gastronomie něčím obohatit tu světovou?