Uvidí olympijský Vancouver skoky na lyžích?

zoh_vancouver_2010_skoky.jpg

Skoky na lyžích jsou pro ZOH ve Vancouveru v ohrožení. Poté co se MOV rozhodl nezařadit na největší zimní sportovní svátek světa závod žen, vznikl spor, který se dostal až ke kanadskému soudu. Některé ženské organizace, zabývající se rovnými příležitostmi, se totiž nechtějí smířit se situací, kdy by na olympijských můstcích skákali jenom muži.

Předseda ČOV Milan Jirásek vysvětluje, že MOV tímto rozhodnutím chrání nejen kvalitu své značky, ale především zdraví skokanek.

"MOV rozhodl po zralém uvážení, že skok na lyžích žen není na takové úrovni, aby to odpovídalo olympijské soutěži. To nevylučuje, že tomu tak bude v budoucnu. První vstřícný krok udělali pořadatelé MS v Liberci, kteří vyhověli tlaku, trendu i přání FIS a zařadili poprvé v historii skok žen do programu MS. Já jsem ten závod viděl, to startovní pole mělo velmi různorodou výkonnost. Potom jde o zdraví závodnic, protože ty slabší skáčí z nízkého nájezdu na buben a to je velmi nebezpečné."

Následující slova Milana Jiráska potvrzují, že pokud se do sportu začne míchat politika, je zaděláno na velký průšvih.

"Kanadská vláda nemá žádnou šanci se zařazením skoků žen uspět, protože podepsala závazek, že bude respektovat Olympijskou chartu a rozhodnutí MOV. Na druhé straně existuje soudní moc, která je na exekutivní nezávislá, a tam teď leží podání, které urguje zařazení skoků žen do programu ZOH s poukazem na to, že Charta občanských práv a svobod tímto rozhodnutím je porušena. Z toho vyvozují, že pokud by ve Vancouveru nebyl skok žen, nesmí tam být ani skok mužů. Když se z veřejných prostředků investovalo do stavby můstků, tak tam musí být umožněn vstup i ženám."

V dané situaci musí mít pochopitelně MOV připraveno náhradní řešení.

"Pokud by na území Kanady bylo zakázáno pořádat závod skokanů mužů, tak je v záloze řešení, že by se ta soutěž konala někde v Evropě. Já myslím, že je to jen teoretická možnost v řádu pravděpodobnosti několika promile."

Neotevřela by se případným soudním rozhodnutím o povinnosti zařazení ženské skokanské soutěže Pandořina skříňka, kdy by se za chvíli domáhali startu na OH boxerky či naopak muži v synchronizovaném plavání a moderní gymnastice? Nešlo by to poté do absurdních mezí?

"Ano, je to možné dovést ad absurdum. Já myslím, že musí zvítězit zdravý rozum. Já uznávám tyto snahy a do určité míry je i chápu, ale mezi mužem a ženou jsou určité odlišnosti. Jsou sporty, které se více hodí pro ženy a zase jiné, které se více hodí pro muže."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio