V Brně začal strojírenský veletrh s rekordní účastí vystavovatelů

Foto: Evropská komise

V Brně začíná už 46. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu. Letos se ho účastní 2250 vystavovatelů z třiatřiceti zemí. Přes tři sta firem zde vystavuje materiály a komponenty pro strojírenství. Dalším oborem je například elektronika, automatizace a měřící technika. Na místě máme Jaromíra Marka, telefonicky se s ním spojila Milena Štráfeldová:

Foto: Evropská komise
"Letošní ročník podle organizátorů zaznamenává rekordní zájem vystavovatelů, a to z jednoho prostého důvodu. Je to vlastně první rok členství České republiky v Evropské unii. Je to znát i na zastoupení zemí, které se zde prezentují. Jsou to především vystavovatelé, firmy a společnosti ze zemí Evropské unie. Na prvním místě je už tradičně Německo, na dalších čelných místech je Slovensko a Rakousko. Letos se mezi tu první pětku poprvé dostala Itálie. A jsou tu samozřejmě i čeští vystavovatelé, kteří sem přicházejí prezentovat své výrobky, technologie, navázat kontakty a podobně. Veletrh je i místo, kde mohou získat informace o podnikání na trzích dalších členských zemí Evropské unie. Probíhá tu zvláštní fórum, kde si vyměňují informace, poznatky a zkušenosti. Firmy, které se už etablovaly, předávají své zkušenosti firmám, které mají zájem dostat se na trhy členských zemí Evropské unie."

Jak si na tom ve srovnání se světem české strojírenství vůbec stojí?

"Alespoň podle zástupců Svazu průmyslu si české strojírenství nestojí vůbec špatně. V posledních letech je to jeden z nejdynamičtěji se rozvíjejících oborů. Jen pro informaci: oproti loňskému červnu se letos v červnu zvýšila produkce o zhruba patnáct procent a oproti roku 2000 byla letošní produkce strojírenských výrobků vyšší o 41 procent. Více než osmdesát procent všech výrobků, které se vyrobí v České republice, jde na export. Takže se dá říct, že strojírenství zažívá jakousi renesanci. V tuto chvíli se české firmy opět zaměřují staronovým směrem, to znamená na východ, na Rusko a Čínu. To jsou skutečně dva největší potenciální partneři, o které i zde na veletrhu české strojírenské firmy usilují."

Do kdy veletrh potrvá a tuší už organizátoři, jaká bude návštěvnost?

"Veletrh potrvá do konce týdne a podle odhadů by jej mělo navštívit asi sto tisíc lidí. Z velké většiny jsou to právě odborníci, obchodníci, manažeři, prostě lidé, kteří se v tom prostředí pohybují."