V Česku bude možné použít přelomový lék na cystickou fibrózu

Pacienti s cystickou fibrózou se dostanou snadněji k nejnovějším lékům. Na podmínkách úhrady se s odborníky dohodla Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Česko je na špičce dostupnosti moderních terapií. Navíc nová terapie neřeší jen příznaky, ale skutečně léčí.

Cystická fibróza je závažné a nevyléčitelné dědičné onemocnění, které výrazně zkracuje nemocným život. Projevuje se především opakovanými infekcemi dýchacích cest, které postupně způsobují poškození plic. V Česku žije asi 700 lidí s touto nemocí, jejich průměrný věk dožití je 25 let.

Průlomový lék může pomoci polovině pacientů

Pavel Dřevínek | Foto: ČT24

Pacienti, pro které bude léčba tohoto onemocnění vhodná, se tak s pomocí žádosti o výjimečně hrazené péči dostanou i k nejnovějšímu a průlomovému léku Kaftrio. Ten ještě neprošel v ČR standardním úhradovým a cenovým posouzením Státního ústavu pro kontrolu léčiv, jeho registraci v EU nicméně již vloni schválila na úrovni EU Evropská léková agentura (EMA).

Podle Pavla Dřevínka, vedoucího centra cystické fibrózy ve Fakultní nemocnici v Motole zvyšuje nový lék podstatně kvalitu života pacientů. Účinek pocítí během několika dní, zlepší se funkce plic a ubývá kašel.

"Lék Karftrio je lék, který neřeší jen komplikace u onemocnění, ale řeší samotnou podstatu té nemoci. To není úplně inovativní přístup. Víme o dalších lécích. Ale na rozdíl, od těch předchozích, je Kaftrio neskutečně účinný a dokáže obsáhnout více než polovinu nemocných s cystickou fibrózou."

Jak dodal doktor Dřevínek, první lék z tzv. CFTR modulátorů byl k dispozici v roce 2012, přitom v ČR vznikla dočasná úhrada pro malou skupinu pacientů až v roce 2018.

Podobné dohody uzavřela VZP i u dalších nemocí

Lék Kaftrio byl schválen v roce 2019 v USA, v EU vloni a v ČR byly podmínky úhrady dohodnuté letos. Česko se tak stalo 11. zemí na světě, která umožňuje přístup ke všem čtyřem existujícím modulátorům.

Podobné dohody VZP již uzavřela také pro léčbu spinální svalové atrofie a pro některé léčivé prostředky v onkologii a hematoonkologii. V roce 2019 podepsala VZP takových smluv 229, vloni již 331. Na posuzování žádosti o úhradu nové léčby se chystají i ostatní zaměstnanecké pojišťovny.