V Česku byl objeven Boží hrob vyrobený rodinou Zbitků

Boží hrob v Doudlebech, foto: archiv Jana Šimánka

Při velikonočním úklidu objevili v kostele v Kunraticích u Cvikova Boží hrob z křišťálu. Vyrobili ho ve druhé polovině 19. století ve sklenářské dílně rodiny Zbitků v Olomouci.

Jan Šimánek,  foto: ČT

Božích hrobů, které tato dílna vyrobila, jsou tisíce. Jeden z nich mají také v Doudlebech, připomněl historik Jihočeské univerzity Jan Šimánek.

"Boží hrob představuje napodobeninu skály, kde odpočívalo mrtvé Kristovo tělo po ukřižování až do vzkříšení. Jsou doloženy už v 16. století a největší obliby dosáhly v barokní době, kdy byly velmi nákladně upraveny. Potom musely být z kostelů odklizeny v době josefínských reforem na konci 18. století. Postupně v 19. století se zase do některých kostelů hroby vracely a právě ten náš je z 19. století, konkrétně z roku 1883 a vyrobila ho firma Zbitek v Olomouci."

Olomoucká dílna rodiny Zbitků se specializovala právě na výrobu mobilních oltářů, božích hrobů a lurdských jeskyní.

Dílna postavila tisícovku Božích hrobů

Foto: ČT

Dílna využívala skleněného materiálu z jabloneckých skláren. Odhaduje se, že mezi lety 1846 až 1914 vyprodukovala tisícovku Božích hrobů, které se dostaly do celé katolické Evropy i do zámoří. V Doudlebech mají hrob mozaikový, dodal Jan Šimánek.

"Kromě té vlastní skály, kde je socha Kristova těla, je nad tím malý svatostánek, kam se může ukládat nejsvětější svátost, nad ní je velký kříž z mozaiky. Ze dvou stran svatostánku jsou postavy andělů a postavy rytířů. Ti představují stráž, kterou postavil Pilát ke hrobu, aby Židé neukradli Kristovo tělo. Jsou to sklíčka z Jablonce nad Nisou a vytváří mozaiku, která potom když se osvítí zezadu světlem, v současnosti elektřinou, tak to má působivý efekt."

Foto: ČT

Rodina Zbitků vyvážela řadu Božích hrobů za moře do katolického světa latinské a jižní Ameriky. V Česku je jich známo kolem deseti. Ne všude se ale v kostelích staví. Jejich tvůrci, rodina Zbitků byla po válce vysídlena.

"Její potomci žijí v Německu dodnes. Našel jsem na internetu zprávu, že obcházeli jednotlivá místa, kde ty hroby jsou. V Doudlebech zatím nebyli," dodává historik Jan Šimánek.

10
48.891918956093
14.508985659152
default
48.891918956093
14.508985659152