V Česku je přes půl milionu firem, nové navzdory koronakrizi přibývají

Celkový počet společností v Česku překročil hranici 530 tisíc. Nových firem přibývá i navzdory koronakrizi. Jen za první tři čtvrtletí letošního roku jich podnikatelé zaregistrovali téměř 22 300, což je o 11 procent víc než ve stejném období loni. Vychází to z dat poradenské společnosti Dun & Bradstreet.

Z celkového počtu 530 708 firem je téměř 30 tisíc akciových společností a zbytek jsou společnosti s ručením omezeným.

I když podnikatelé v Česku zakládají více firem než v loňském roce, v posledních měsících lze podle poradenské společnosti sledovat výrazně zpomalující se tempo zakládání nových firem.

„Ve 3. kvartálu vzniklo zhruba o pětinu méně nových společností než v prvních třech měsících toku. Červenec byl, co do počtu nově registrovaných firem, prozatím nejslabším měsícem, následovalo září a srpen,“ upřesnila analytička ze společnosti Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Obavy z inflace

Důvodem je podle ní skutečnost, že mezi spotřebiteli i firmami v celém světě přetrvávají po sérii dlouhotrvajících lockdownů obavy z inflace.

„Navíc globální obchod a dodavatelské řetězce jsou náchylné k uzavírání z důvodu čínské politiky ‚nulové tolerance‘ covid-19, která je hlavním rizikovým faktorem v již tak napjatých globálních dodavatelských řetězců,“ dodala Štěpánová.

Upozornila také, že ačkoliv letos bylo založeno přes 22 250 nových firem, celková podnikatelská základna se od konce roku 2020 rozrostla jen o 12 134.

„Je tedy zřejmé, že stále dochází k pročišťování podnikatelské základny, kdy vzhledem k počtu nově registrovaných subjektů jich relativně velké množství také zaniká,“ doplnila Štěpánová.