V Česku přibývá ohrožených firem i živnostníků, kteří přerušili podnikání

Ilustrační foto: Tanja-Denise Schantz/Pixabay, CC0

Pandemie tvrdě zasáhla ekonomický vývoj v Česku. Počet ohrožených firem do konce října meziročně vzrostl o 26 procent na bezmála 22 tisíc. Problematickou situaci tak musí řešit přes 60 tisíc zaměstnanců. Vyplývá to z Bisnode Corona Indexu, který poskytuje přehled o vývoji podnikatelského prostředí v Česku. Rychle také přibývá živnostníků, kteří přerušili podnikání.

Pandemii covid-19 se nedaří zkrotit, ekonomika strádá, vyhlídky do budoucna jsou nejisté. Zasažena jsou celá odvětví, stav podnikatelské základny se zhoršuje - významně roste počet společností, které se dostaly do potíží,“ uvedla analytička společnosti Bisnode Petra Štěpánová.

Společnosti v potížích jsou ohrožené firmy, na které byl například prohlášen konkurz, kde bylo zahájeno konkurzní řízení nebo restrukturalizační řízení, nebo jsou v dočasné ochraně či v likvidaci. V roce 2019 mělo v Česku kvůli firemním potížím problémy 45 tisíc zaměstnanců, letos jich těžkou situaci musí řešit o třetinu víc - přes 61 tisíc. Nejvíce zasažených zaměstnanců je v Praze, Ostravě a Brně, následované okresy Plzeň, Karlovy Vary a Ústí nad Labem.

Podle místopředsedkyně Asociace malých a středních podniků a živnostníků Pavly Břečkové je důvodem zvyšujícího se počtu ohrožených firem omezená pomoc ze strany státu. „Situace proti jaru ve smyslu uzavírání provozu se příliš nezměnila. Ale podmínky, za kterých se dosáhne na nějakou kompenzaci, na nějaký bonus, nebo na nějakou pomoc od státu, se určitě omezily."

Podnikatelské svazy opakovaně upozorňují vládu, že firmy se v nynější krizi neobejdou bez pomoci státu. Organizace zaměstnavatelů a odbory vyzvaly Sněmovnu, aby se urychleně dohodla na kurzarbeitu a schválila ho. Pokud by se zákon do konce roku nestihl přijmout, žádají podnikatelé a odboráři vládu o prodloužení programu Antivirus.

Přerušili podnikání

Podle společnosti Bisnode rychle také přibývá živnostníků, kteří zastavují své podnikatelské aktivity. Celkový počet přerušených živností se za prvních jedenáct měsíců letošního roku přiblížil 90 tisícům. Podnikání pozastavilo o 39 procent víc osob než ve stejném období loňského roku a o 59 procent víc než v roce 2018.

Čísla se podle Štěpánové zhoršují postupně od začátku roku. Situace vygradovala na podzim. "Naprosto nejhorší situace byla v září, po skončení letních prázdnin. V meziročním srovnání podnikání pozastavilo o 149 procent živnostníků víc než v roce 2019, druhý nejhorší výsledek přinesl hned následující měsíc. V říjnu se rozhodlo přerušit podnikání 83 procent," uvedla.

Z analýzy vyplývá, že nejvíc přerušených živností proběhlo ve volné živnosti výroba, obchod a služby. Druhou nejčastěji přerušovanou živností se stalo stravování, které bylo koronavirovou epidemií v průběhu jara a podzimu obzvlášť silně zasaženo. Aktivity pozastavilo přes pět půl tisíce živnostníků.