V Česku se opět diskutuje o eutanázii

V České republice se v těchto dnech opět mluví o eutanázii. Diskusi tentokrát zahájil návrh zákona "o důstojné smrti", který předložila senátorka Václava Domšová. Senát začne normu projednávat na podzim, reakce na ni jsou rozporuplné.

Eutanázie by byla možná jen za určitých podmínek. Např. stav pacienta by musel být beznadějný, jeho žádost podána za plného vědomí a dobrovolně, museli by ji posoudit lékaři i speciální komise atd.

Zákon má umožnit jak asistovanou eutanázii, kdy by se nemocný mohl sám zabít za odborné zdravotnické pomoci, tak aktivní eutanázii. O tu by mohli předem požádat lidé, kteří by se dostali do stavu nezměnitelného bezvědomí. Smrt by u nich na základě jejich předchozí žádosti mohli vyvolat lékaři. To se nelíbí ministryni pro lidská práva Džamile Stehlíkové.

"To je pravý opak, než důstojná smrt, protože pokud člověk žádá smrt z rukou lékaře jedná se o zoufalou situaci, o nezvládnutou péči. Důstojná smrt znamená, že člověk umírá za doprovodu a v situaci, kdy jeho duševní a fyzické utrpení mírněno pomocí paliativní péče. Tohle je opravdu důstojná smrt a nikoliv volba, která vede k aktivnímu ukončení života někým jiným."

Řešením situace je podle ministryně kvalitní a dostupná hospicová a paliativní, tedy bolest tišící, péče. Návrh podle ní odporuje mezinárodním úmluvám o lidských právech a je v rozporu se základním právem na život.

Návrh zákona o eutanázii vypracovali právníci Liberální reformní strany, která na svých internetových stránkách také odkazuje na petici, kde mohou lidé svým podpisem návrh podpořit. Předseda strany Milan Hamerský v České televizi řekl: "Některé utrpení je již nesmyslné, bezdůvodné a zbytečné. Pokud sám umírající to nechce, tak nevidíme problém."

Podle nedávného výzkumu CVVM jsou pro povolení eutanázie dvě třetiny Čechů. S návrhem zákona nesouhlasí hlavně někteří lékaři. Odmítá jej i poslanec Boris Šťastný, který jinak za určitých podmínek eutanázii podporuje.

"První a nejzásadnější důvod je, že návrh podporuje tzv. aktivní eutanázii, tedy možnost, aby jeden člověk, v tomto případě dokonce lékař, mohl usmrtit člověka druhého. Ten druhý důvod je velmi silná legislativní nedopracovanost a neprovázanost s ostatními zákony."

Navíc podle něj není česká společnost na legalizaci eutanázie ještě připravena.