V Česku začala nová sezóna na hradech a zámcích

Foto: ČTK

Na hradech, zámcích a dalších památkách po celém Česku začala tento víkend návštěvnická sezóna. Zhruba dvě stovky hradů a zámků každoročně navštíví až sedm milionů lidí. I letos je pro milovníky památek připravena celá řada novinek. Podrobnosti má Milena Štráfeldová:

Otvírání hradu Bouzov,  foto: ČTK
Turistická sezóna na českých památkách byla letos celostátně zahájena v Telči. Slavnostního "otevření zámecké brány" se zúčastnil i ministr kultury a bývalý telčský starosta Václav Jehlička. Na místě byla i naše kolegyně Martina Lustigová:

"Telč vyhrála před časem anketu o nejpohádkovější zámek, takže se i zahájení neslo v tomto duchu. A co v Telči bylo k vidění? Kromě zámku a výstav na zámku probíhaly na telčském náměstí nejrůznější jarní nebo velikonoční trhy, protože součástí otevírání sezóny bylo i vítání jara. Takže na telčském náměstí vystupovaly nejrůznější místní folklorní soubory, prakticky od nejmenších dětí až po nejstarší hudebníky."

Telč,  foto: www.czechtourism.cz
Telč, zapsanou na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, ročně navštíví kolem tří set tisíc lidí, z toho na zámek přijde asi jedna třetina. Zhruba čtyřicetitisícovou návštěvnost ročně mají na zámku v Lysicích na Blanensku. Tam sezónu zahájili tradiční výstavou květinových aranžmá. Z lysického zámku také pocházejí unikátní fotografie z Japonska a Dálného východu, které při svých námořních plavbách ve 2. polovině 19. století shromáždil jeden z majitelů zámku hrabě Erwin Dubský:

"Originály jsou v současné době vystavené v Praze. Ty fotografie budou dál putovat po světě, půjdou do Vídně, do USA, do Detroitu,"

říká o slavné Dubského sbírce Lenka Nečasová ze správy lysického zámku. Na mnoha památkových objektech čekají návštěvníky i novinky. Na hradě Houska například objevili dosud neznámou gotickou místnost a v barokním hospitalu v Kuksu je po letech znovu přístupná rodinná hrobka hraběte Šporka. Novou expozici středověké mučírny otevřeli na zámku v Moravské Třebové. Jen během minulého víkendu se sem přišly podívat dva tisíce lidí. Podle Libuše Gruntové z Kulturních služeb města si zdejší exponáty mohou návštěvníci vyzkoušet i na vlastní kůži:

Foto: ČTK
"Mučírna je počtem mučicích nástrojů i jejich rozmanitostí největší v celé České republice. Je zde veškeré katovo nářadí, k vidění jsou zde například palečnice, španělské boty, drtič kostí nebo popravčí meč."

V celé České republice jsou zhruba čtyři stovky hradů a hradních zřícenin a kolem 1600 zámků. Seznam všech otevřených památek je na internetových stránkách Národního památkového ústavu. Zájemci tu najdou i kostely a kláštery, zámecké zahrady, skanzeny nebo třeba Památník Karla Čapka nebo Antonína Dvořáka. Další památky, včetně těch běžně nepřístupných, se otevřou 18. dubna, na Mezinárodní den památek a sídel. Světová památkářská organizace ICOMOS vyhlásila tématem letošního roku tvorbu a ochranu kulturní krajiny a přírodních památek.