V Košicích probíhají Dny české kultury

Ve východoslovenských Košicích v těchto dnech vrcholí Dny české kultury. Již po jedenácté je tam připravila tamní pobočka Českého spolku na Slovensku. V Košicích žije početná česká krajanská komunita, v samotném městě je to více než dva a půl tisíce lidí a další stovky žijí v dalších městech a obcích východního Slovenska. Češi s více než čtyřmi desítkami tisíc lidí tvoří po Maďarech a Romech třetí nejpočetnější národnostní menšinu ve Slovenské republice. A vazby mezi Čechy a Slováky nezanikají ani dvanáct let po rozdělení společného státu - spíš naopak. Svědčí o tom i ohlas právě probíhajících Českých dnů v Košicích. Po celý měsíc se tu pořádají koncerty, divadelní a filmová představení i výstavy předních českých umělců. Podrobnosti Radiu Praha uvedla předsedkyně košického krajanského spolku Dagmar Takáczová:

"Je to tradiční festival české kultury na východním Slovensku. Zahájili jsme ho 26. září v předvečer státního svátku České republiky a končíme 27. října také v předvečer státního svátku."

Ta data jste určitě nevybrali náhodně. Je potřeba na Slovensku připomínat tyto státní svátky České republiky?

"Myslím, že ano. Ten první svátek je milý celé české komunitě na Slovensku, například u nás v Košicích ho slavíme tradičním Svatováclavským posvícením. A svátek 28. října je samozřejmě potřebné připomínat i ve slovenské společnosti, která ho sice slaví jako svůj památný den, ale nikoliv jako svůj státní svátek. Některé části slovenské společnosti mají na tento svátek svůj specifický pohled. Proto my svůj pohled na tuto dějinnou událost každý rok velmi rádi prezentujeme a myslím, že to má ve slovenské společnosti patřičnou odezvu."

Jaký program jste pro letošní české dny připravili?

Program Dnů české kultury jsme zahajovali velmi pěkným koncertem pražského tělesa Virtuosi di Praga v krásném prostředí Dómu sv. Alžběty. Byl úplně plný a posluchači byli nadšení. Za tři dny nato jsme přivítali pěvecký sbor Mladost z Brna, je to amatérský pěvecký sbor, ale velmi dobrých kvalit, a také jeho koncert byl úplně vyprodán. Potom následovala dvě divadelní představení, jedno bylo představení Divadla na Vinohradech Kdo se bojí Virginie Woolfové a pak se představilo Divadlo Ungelt s Jiřím Bartoškou a Zuzanou Bydžovskou. 6. října jsme měli vernisáž, byla to výstava z děl účastníků 3. ročníku malířského symposia Českého spolku na Slovensku, které se loni konalo na Spiši a zase přineslo několik velmi hodnotných výtvarných děl. Mezi 17. a 23. říjnem proběhly Dny českého filmu s každodenním promítáním tří celovečerních snímků. Potom nás Vlastimil Harapes a Marta Vančurová velmi potěšili představením divadelní hry Poslední léto. 27. října nás ještě čeká otevření výstavy známého českého fotografa Vladimíra Birguse a v předvečer státního svátku uzavřeme Dny české kultury 2005 slavnostním koncertem, ve kterém zaznějí díla Bohuslava Martinů a Ludwiga van Beethovena. Když shrnu celý program, tak mohu pouze s radostí konstatovat, že posluchači a diváci zřejmě velmi ocenili Dny české kultury, protože na všech programech tohoto festivalu bylo návštěvníků skutečně hodně."