V motolském Kardiocentru operovali další děti z Kosova

Foto: ČTK

O víkendu byl v pražské nemocnici Motol urgentně operován jeden z dvojice kosovských novorozenců, kteří na konci července přiletěli do Česka kvůli operaci srdce. Lékaři dětem pomáhají v rámci zdravotnického programu Medevac, který je určen pro vážně nemocné z válkou postižených oblastí. Od roku 1993 bylo v rámci programu léčeno 103 lidí z krizových oblastí, jako je Bosna a Hercegovina, Kosovo, Čečensko, Irák a Pákistán. V rozhovoru se Zdeňkou Kuchyňovou to potvrdil, vedoucí primář dětského Kardiocentra doktor Jan Škovránek.

Foto: ČTK
"Děti, které nyní operujeme, nejsou první. V dětském Kardiocentru jich už bylo operováno více než 40. Děti, které k nám přijely, byly vyšetřeny vojenskými lékaři v Kosovu nebo místními lékaři. Zjistili jsme, že ty diagnózy jsou většinou nepřesné. Děti měly ještě jiné nemoci, měly hepatitidu, rodiče tuberkulózu a podobně. Proto jsme se do projektu dost aktivně zapojili. Naši lékaři dobrovolníci tam jedou s přenosným ultrazvukem a provádí na místě přesné diagnózy. Bylo to i do oblastí, kde se ještě v Kosovu střílelo. Stejné to bylo i v Iráku, kde jsme byli třikrát v Basře, tam také není zrovna bezpečno. Dětí se vyšetří desítky a z nich se vybírají ty, které potřebují akutní operaci, čili nelze ty výkony odložit. Ale zároveň to jsou vady, kde poškození je reverzibilní. To znamená, že po úspěšné operaci je možné, aby děti mohly dobře žít. Čili takto to probíhalo i nyní v Kosovu, kdy tam jel náš lékař a viděl řadu dětí. Přestože jsou dovolené, je málo personálu a tady se rekonstruuje a maluje, tak přivezl dvě děti, které byly v těžkém stavu a byly ohroženy na životě. Přivezl je s vojenským transportem a ty děti již byly obě odoperovány."

Foto: ČTK
Jedno z dětí bylo operované předčasně, bylo tam už kritické ohrožení na životě?

"Bylo. Ten stav už byl takový, že jsme se obávali, že by každý další odklad mohl způsobit, že by se to děťátko nemuselo dožít. Tak proto se zorganizovala operace na sobotu, stav vypadá dobře a doufám, že to vše dobře dopadne."

Přijíždějí s dětmi také jejich rodiče?

"Rodiče jsou tady na ubytovně v Motole. Když jsme operovali větší děti, tak máme tlumočníky, kteří umožňují kontakt zdravotního personálu jak s rodinou, tak s dětmi."

Kdo operace platí? Česká vláda nebo ministerstvo zdravotnictví?

"Pokud jsem informován, tak to je projekt Medevac, do kterého byly uvolněny prostředky ze státního rozpočtu a hospodaří s nimi ministerstvo vnitra - sekce pro cizince, uprchlíky a humanitání pomoci."

Bude projekt ještě pokračovat, čekáte další děti?

"Já myslím, že ano. Celkový rozpočet na tento projekt letos činil asi 5 miliónu korun. Z toho budou operovány ještě další děti, které už byly vybrány při tom výjezdu do Kosova."