V Národním divadle v Praze se představili Králové slunce

Foto: ČTK

V Národním divadle v Praze proběhlo ve čtvrtek večer jediné představení unikátního baletního programu Králové slunce. Před vyprodaným hledištěm tančily špičky evropského baletního umění z Velkého divadla v Moskvě, Michajlovského divadla v Petrohradě, berlínského Státního baletu, pařížské Opery a dalších scén. Autorem projektu byl uznávaný ruský choreograf Nikita Dmitrijevskij.

Nikita Dmitrijevskij
Inspirací k tomuto mimořádnému mezinárodnímu projektu, který měl premiéru před třemi lety v Moskvě, se stal francouzský král Ludvík XIV., Král Slunce, který miloval balet a na jehož dvoře se uváděla výpravná baletní představení. Dmitrijevského choreografie ovšem spojuje prvky klasického baletu s moderním tancem i hudbu různých žánrů.

Foto: ČTK
"V tomto představení se jednotlivá vystoupení hodně odlišují a odrážejí různé charaktery. Je tam i různá hudba, španělská hudba, Čajkovskij i filmová hudba. Hudba je natolik různorodá, že se musí zalíbit prakticky každému. Těžko by se našel člověk, komu by se představení nelíbilo,"

řekl Rádiu Praha Nikita Dmitrijevskij. Jednotlivé výstupy zpodobňovaly lásku, vášeň, ale i samotu nebo odloučení. Choreograf v nich dal i velký prostor samotným tanečníkům a jejich invenci. Svou premiéru v Praze mělo představení nazvané Tabula rasa, které vzniklo speciálně pro scénu Národního divadla. Dmitrijevskij v něm zachytil vznik nového života:

Foto: ČTK
"Chtěl jsem ukázat, jak se rodí nový život a jak dál pokračuje. My často o svém životě nemůžeme rozhodovat, ne vždycky se nám to daří, někdy žijeme jako stroje. A abychom přestali žít jako stroje, musíme se probudit."

Velkou inspirací pro Nikitu Dmitrijevského stále je světově uznávaný český choreograf Jiří Kylián, u něhož Dmitrijevskij studoval. Ukázal mu mnohem hlubší přístup k baletní tvorbě, kde na scéně nejde jen o kroky a figury tanečníků.

Foto: ČTK
"Jde tu především o symboliku, vnitřní svobodu, prolínání světla, stínů, hudby, pohybu i filozofie, o nekonečné množství obrazů, které se skrývají za tím vším."

"K hostování v Praze přistupuji s velkou zodpovědností a zvláštní citlivostí. Je pro mě ctí, že vystupujeme právě na prknech Národního divadla, kde se zrodila Kyliánova legenda," prohlásil před představením Dmitrijevskij.

Představení Králové slunce se kromě Moskvy a Prahy uvádělo také v Sofii. Dmitrijevskij je autorem choreografie téměř sedmi desítek baletních a tanečních představení. Uvádí je v Rusku, Holandsku, Izraeli, Španělsku, Finsku a mnoha dalších zemích.