Světoznámá česká primabalerina Daria Klimentová vystavuje v Praze své fotografie

Daria Klimentová, foto: Petr Nasic

Spící krasavice a Dáma s kaméliemi v pražském Národním divadle, Ofélie v jihoafrickém Kapském Městě, Popelka ve skotském Glasgow a konečně Odetta a Odilie v Labutím jezeře na scéně Anglického národního baletu v Londýně - to jsou jen některé z rolí, které na světových baletních scénách uvedla absolventka pražské Taneční konzervatoře Daria Klimentová. Zabývá se ale i fotografií a za své snímky získala už několik cen. Část z nich nyní vystavuje v Praze. Více už Milena Štráfeldová:

Daria Klimentová na sebe upozornila už na pražské konzervatoři, odkud v roce 1989 nastoupila přímo na naši první scénu. V té době už byla laureátkou několika mezinárodních soutěží. V roce 1991 zvítězila v Pretorii a odešla do Jižní Afriky:

"Tam se mi moc nelíbilo, protože to bylo daleko od Evropy a stýskalo se mi po přátelích. Tak jsem přešla do Skotského národního baletu a teď už jsem deset let v Anglickém národním baletu,"

upřesňuje Daria Klimentová. V roce 1999 se v londýnském baletu stala dokonce primabalerinou a od té doby tu tančí v hlavních rolích klasického i moderního repertoáru.

"Já jsem v Londýně šťastná, ale vím, že taky musím hodně makat, jinak bych vlastně svoji pozici ztratila, protože konkurence je veliká,"

dodává primabalerina, která spolupracuje s předními světovými choreografy. Sama už pátý rok vede mezinárodní mistrovské kurzy v Praze:

"Učím tady studenty z celého světa, od šestnácti let nahoru, i profesionály. A zatím se to teda všem moc líbilo. Uvidíme..."

Daria Klimentová se vrací i před pražské publikum:

"Byla jsem pozvaná na galakoncert 14. dubna. Takže na něj přijedu, jako každý rok. A je v plánu, že možná budu tančit Labutí jezero ve Státní opeře. Ale to ještě není jisté."

Zatím se v Praze Daria Klimentová představila se svými fotografiemi. Už několik let se pokouší zachytit tanečníky na scéně i v zákulisí. Její snímky vyhrávají ceny, jsou publikovány v knihách a časopisech, vystavovala i v londýnské Galerii fotografů.

"Na fotografování nemám dostatek času, ale myslím, že až jednou skončím s tancováním, tak se mi možná stane i profesí."

Fotografie Darii Klimentové z cyklu Theatrum Mundi vystavuje až do konce února pražská galerie a divadlo Černá labuť. Podle jeho ředitelky Ivy Benáčkové bude spolupráce se slavnou primabalerinou pokračovat:

"Je to obdivuhodné, že taková tanečnice má čas a cit dělat špičkově i něco jiného, jiný kumšt. Tím, že ví, co je to pohyb, tak ho umí zachytit. Já bych teď ráda paní Klimentové nabídla, abychom udělali výstavu z baletních fotografií, protože tohle jsou happeningové fotografie. ale já bych byla ráda, aby tady byly fotografie přímo z baletu, ze scény."