V Paříži našli u popelnic zápisník hudebního skladatele Antonína Rejchy

Nalezený zápisník Antonína Rejchy

Jdete vyhodit odpadky, a u popelnic najdete 200 let starý zápisník hudebního skladatele Antonína Rejchy. Přesně to se stalo jedné obyvatelce Paříže.

Příběh kuriózního objevu začal v okamžiku, kdy si všimla krabice s historickými dokumenty uložené u popelnic. Vzhledem ke svému zájmu o dějiny si krabici odnesla domů. A objevila tam i starší zápisník.

Vodítkem při pátrání byla francouzsko-česká online výstava o Rejchovi

Antonín Rejcha | Foto: C. Constans after Counis,  Gallica Digital Library,  public domain

Zápisník sice neobsahoval údaje, které by ukazovaly na autora, ale byla k němu přiložená obálka s Rejchovým podpisem a komentářem, že se jedná o "signature de Reicha", tedy podpis Rejchy. Badatele nález potěšil, uvedla Jana Franková z Moravského zemského muzea.

"Je to opravdu hodně neobvyklá situace, která nás všechny potěšila, ale i překvapila. Skutečně se u pařížských popelnic u jednoho bytového domu nalezl vlastnoruční zápisník Antonína Rejchy, který můžeme datovat zhruba do roku 1810, tedy do doby, kdy již krátce žil v Paříži. Je to takový drobný sešitek, který byl nalezený spolu s dalšími dokumenty, které jsou ale mladší, pocházejí z doby první světové války.

A paní Pauline Paris, která má shodou okolností příjmení Pařížská, si díky svému zájmu o historii všimla krabice se starými dokumenty. Díky její zvídavosti se jí podařilo určit, že se jedná o zápisník Antonína Rejchy. Při svém hledání na internetu narazila na naši výstavu a spojila se s kurátorem Rejchova fondu ve francouzské Národní knihovně a díky své nezištnosti darovala tento zápisník do tamních sbírek."

Zápisník byl omylem vyhozen vzdálenou rodinou Rejchy

Hrob Antonína Rejchy na hřbitově Père-Lachaise v Paříži | Foto: Dobroš,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0 DEED

Jedná se o jediný dochovaný Rejchův zápisník. Byl nalezený asi měsíc poté, co začala online výstava, která se shodou okolností jmenuje Antonín Rejcha znovunalezený. A co o skladateli prozradil jeho zápisník?

"Ukazuje, jakým způsobem se Rejcha připravoval jak na teoretické traktáty, tak na výuku studentů. Jsou tam záznamy o dílech, která v té době komponoval. Je to určitě výjimečný pramen k tomuto skladateli."

Podle autorů výstavy byl zápisník omylem vyhozen vzdálenou rodinou Antonína Rejchy spolu s dalšími mladšími rodinnými dokumenty.

Rejcha se znal s Beethovenem

Jana Franková | Foto: Moravská zemská knihovna

Nález je unikátní nejen svými okolnostmi, ale i svým obsahem, který bude předmětem dalšího výzkumu, doplnila Jana Franková, která vyzdvihla Rejchův vztah k Francii.

"I když se narodil v Praze v poměrně chudých poměrech, tak svoji kariéru zakončil jako důležitý hudební pedagog a teoretik v Paříži, kde byl profesorem tamní konzervatoře. Je to skladatel, který je současník Ludwiga van Beethovena. Znali se a mládí prožili společně v Bonnu, kde oba studovali na univerzitě. Později se jejich cesty spíše rozešly a Rejcha hlavní část své životní dráhy završil právě v Paříži, kde působil od roku 1808."

Filharmonie Brno loni uvedla Rejchovo monumentální a na svou dobu moderní oratorium Lenora.