V Pelhřimově mají celé muzeum kuriozit

www.dobryden.cz

V našem dnešním vysílání nebude chybět ani pravidelná rubrika Česká nej. A tentokrát nepůjde o jedinou kuriozitu, ale hned o celé Muzeum rekordů a kuriozit. To totiž mají v Pelhřimově a podle Miroslava Marka z agentury Dobrý den v něm shromažďují opravdové unikáty.

"My zastřešujeme v České republice oblast rekordů a kuriozit, to znamená, že vedeme českou databanku rekordů a vydáváme Českou knihu rekordů a staráme se o všechny, kteří jsou nějakým způsobem NEJ ve svém oboru."

Buďme konkrétní. Jaké zajímavé rekordy a kuriozity z poslední doby jste prezentovali?

"Máme třeba nový exponát v našem Muzeu rekordů a kuriozit a to je betlém, který je vyrobený z perníku, je ale umístěný ve skořápce vlašského ořechu. A když už jsme u těch miniatur, tak třeba Robert Sauer, což je pravidelný účastník našeho festivalu nazvaného Pelhřimov - město rekordů, pro tyto vánoční dny vyrobil slaměnou ozdobu, která je rovněž miniaturní. Je to takový tradiční český vrkoč, ozdoba na stromeček, ale v délce šestnácti milimetrů. Což je takový opačný extrém jeho předchozího rekordu. Robert je totiž zapsaný v České knize rekordů tím, že vyrobil nejdelší slaměnou ozdobu, která má přes čtyřicet metrů."

A jaké jsou největší exponáty ve vašem Muzeu kuriozit?

"Některé se tam dokonce ani nevejdou. To je třeba školní taška, ta klasická aktovka na záda, která je ale tak velká, že se do ní vešlo pětatřicet dospělých lidí. Nebo třeba polévkový hrnec, který má objem dva tisíce tři sta litrů. My k němu máme i sběračku, na kterou se na jedno nabrání vejde třicet šest porcí polévky."

Jak ty kuriozity získáváte?

"To je velice rozdílné, vlastně exponát od exponátu. V některých případech je to tak, že my jejich vznik iniciujeme, a jindy sami rekordmané se nám hlásí, protože ať už naše muzeum nebo náš červnový festival jsou takové iniciativy, ke kterým vlastně směřuje úsilí rekordmanů během celého roku."

Právě jste zmínil váš festival rekordů. Jaké tam byly ty největší lahůdky?

"To se hrozně těžko určuje. Za zmínku třeba stojí to, že k nám pravidelně jezdí magnetický muž. To je člověk, kterému na těle drží jakékoli předměty. On třeba na hrudi udržel závaží o hmotnosti dvě stě dvacet pět kilogramů, což je v jeho váhové kategorii hmotnost vyšší, než zvedl na poslední olympiádě olympijský vítěz ve vzpírání. Jmenoval bych třeba i výkon zpěváka Jiřího Korna v kulečníkové disciplíně, kdy on ve hře pool dokázal umístit za jednu hodinu čtyři sta třicet čtyři koulí, což je překonání dosavadního světového rekordu."

Dodám jen, že 14. ročník Mezinárodní festivalu rekordů a kuriozit proběhne v Pelhřimově ve dnech 11. a 12. června 2004.