V Poštorné bylo otevřeno záchytné středisko pro běžence

Na téměř 15 miliónů korun přišla roční oprava bývalého objektu pohraniční stráže v Břeclavi - Poštorné, kde bylo 4. září otevřeno záchytné středisko pro uprchlíky. Je v něm 166 lůžek pro běžence zadržené při ilegálním přechodu hranic nebo cizince neoprávněně pobývající v ČR. Na uprchlíky bude dohlížet 45 policistů a ve středisku pracuje 14 civilních zaměstnanců, řekl novinářům vedoucí střediska Josef Bětík.

"Česká republika záchytný tábor v Poštorné nutně potřebovala. Zatím má podobné zařízení pouze v Bálkové v západních Čechách, v budoucnu vznikne stejné středisko i v Přílepech u Prahy," uvedl náměstek policejního prezidenta Martin Kotlan. Dodal, že časem tak na území republiky vzniknou ubytovací kapacity pro 700 běženců, což usnadní boj policie s ilegálními přistěhovalci.

Nejčastěji budou v Poštorné patrně ubytovaní občané Ukrajiny, Rumunska, Číny, Afghánistánu, Srí Lanky a Číny. "Jejich pobyt ve středisku však bude jen krátkodobý. Bydlet zde budou jen po dobu potřebnou ke zjištění jejich totožnosti. Poté mohou požádat o azyl nebo budou předáni slovenským úřadům," vysvětlil Bětík. Dodal, že tábor je střežen a brzy se do něj nastěhují běženci. Jejich pohyb zde bude omezený, k vycházkám mohou využívat jen oplocený dvůr.

Podle Kotlana je výhodné, že středisko vzniklo opravou nevyužitého objektu, který je majetkem policie. Nebylo tedy nutné stavět nový objekt, čímž se ušetřilo mnoho peněz, uvedl Kotlan. Další výhodou tábora v Poštorné je i to, že leží několik kilometrů od hranic se Slovenskem i Rakouskem, což urychlí i převážení vyhoštěných cizinců. Záměr vybudovat středisko se však nelíbí některým místním obyvatelům. Občané proto uspořádali dvě petice; první podepsalo 1500 a druhou 850 obyvatel. Obávají se, že se kvůli cizincům zvýší kriminalita v regionu, což však policie odmítá.