V Praze bude znovu stát pomník legionářům od Zborova

Památník bitvy u Zborova na Spořilově, foto: www.sporilov.info

Čeští legionáři z první světové války se dočkají památníku v Praze. Zástupci občanských sdružení, armády, zahraniční diplomaté a pamětníci poklepali ve čtvrtek na základní kámen pomníku, který bude stát na v Praze na Spořilově na Roztylském náměstí. Proč bylo zvoleno právě toto místo?

Právě tady totiž památník legionářům bojujícím ve slavné bitvě u Zborova už jednou stál. V červenci 1937 k dvacátému výročí bojů o Zborov byl vztyčen na tehdy novém sídlišti Spořilov, na pomyslné spojnici mezi zdejším kostelem Československé církve husitské a Pražským Hradem.

Památník bitvy u Zborova na Spořilově,  foto: www.sporilov.info
Autorem spořilovského pomníku byl ruský legionář sochař Karel Babka a pojal ho jako figurální železnou plastiku zobrazující pěšího vojáka s puškou v uniformě ruské carské armády. V roce 1940 byl ale pomník zbourán a socha přetavena na materiál. V roce 2005 se objevily snahy pomník obnovit. Letos po 70 letech byl položen základní kámen. Podle hlavního iniciátora, sokola Vladimíra Prchlíka ze Sboru pro obnovu pomníku musí podle pravidel jít o věrnou repliku původního díla.

"Podle zákona o historických a vojenských památkách lze památník obnovit pouze na stejném místě a ve stejném provedení a na naprosto stejných historických základech. Věříme, že se nám to podaří."

Památník bitvy u Zborova na Blansku,  foto: http://xpedice.rps.cz
Tuto víru prchlík opírá o skutečnost, že existuje kopie původní sochy. V roce 1937 byla totiž odlita třikrát a jedna kopie se zachovala v Blansku, kde sochař v umělecké slévárně dílo odléval.

"V muzeu v Blansku se podařilo najít model této sochy a v Blansku před nádražím socha stojí a přestála celou nacistickou okupaci i léta komunismu."

Další - třetí - kopie byla před třemi lety nalezena v haličské dnes ukrajinské obci Kalinivka. Vladimír Prchlík mimochodem poznamenává, že on sám je synem jednoho z československých ledionářů. Rozpočet pražského pomníku je 800.000 korun, kromě ministerstva obrany a Hlavního města Prahy přispěli sbírkou i legionáři a sokolové včetně krajanů:

"Sokolové ze Sydney, z Mnichova nebo z Paříže poslali nějakou tu korunku a nasbírali jsme 108 tisíc korun."

Zborov
Jaký má dnes význam připomínat si bitvu u Zborova? Prchlík při oslavě řekl:

"Je to odpověď těm, kteří tvrdí, že jsme nikdy nebojovali a že jsme nic nevyhráli..."

V pomníku bude kromě základního kamene, ruly z hory Blaník uložena také zemina z místa bojů u města Zborov. Zástupce ruského velvyslance Alexandr Kutorkin při oslavě připoměl, že vztahy Česka a Ruska nebývaly v minulosti vždy dobré, Zborov je ale příkladem toho lepšího ze vzájemných vztahů.

"Pro nás, pro Rusy je tato bitva jedním z výrazných příkladů bojového přátelství mezi našimi vojáky, stejně jako bitva u Sokolova v roce 1943 nebo boje na Dukle na Slovensku."

Pomník v Praze na Spořilově by měl stát 2. července 2012 v roce 95. výročí bitvy, říká mi ještě Vladimír Prchlík a dodává: "Tak to vašim posluchačům vysvětlete, že domovina se vrací ke svým kořenům. Nazdar!"