V Praze byl zahájen festival Devět bran

festival Devět bran

Koncerty, přednášky, výstavy i filmová představení - takový je program česko - německo - židovského festivalu Devět bran, jehož čtvrtý ročník byl v úterý zahájen v Praze. S bližšími informacemi je teď u mikrofonu Milena Štráfeldová:

Arnošt Lustig
Již počtvrté od roku 2000 se pražský Valdštejnský palác, sídlo českého Senátu, stává místem setkávání české, německé a židovské kultury. Mezinárodní festival Devět bran chce podle svého prezidenta Arnošta Lustiga připomenout, že v českých zemích se tyto kultury tradičně prolínaly:

"Za Rakousko - Uherska a Československé republiky se podobalo toto území ostrovu tří kultur, české, německé a židovské. Z této země zmizeli Němci, z této země zmizeli Židé. Němci bohužel kolektivně zaplatili - i ti, co si to nezasloužili - za hrozné zločiny, mezi nimiž bylo plánované vyhubení českého národa. Židé byli vyhubeni. Zůstali jenom Češi a Moravané, ale protože duch je nesmrtelný, tak to česko - německo - židovské tady zůstává jako nádherná inspirace spolužití. A o spolužití našemu festivalu jde."

festival Devět bran,  hlavni cena
Letošní ročník festivalu je navíc podle svého ředitele Pavla Chalupy věnován významnému výročí:

"My jsme se rozhodli zasvětit tento festival 55. výročí založení státu Izrael, a to tím způsobem, že jsme angažovali převážnou většinu účinkujících z Izraele."

Až do 25. června tak budou v Praze vystupovat izraelští i čeští hudebníci, zazní zde i tradiční klezmer, v kinech se představí řada hraných i dokumentárních filmů s tematikou holokaustu a fenoménu vyhlazování Židů je věnován i cyklus přednášek. Všechny festivalové koncerty jsou veřejnosti přístupné zdarma, podrobný program akcí je i na internetové adrese www.9bran.cz