V Praze proběhl další ročník studentského summitu. Řešil i krizi na Blízkém východě

Foto: Pražský studentský summit

Od minulého pátku až do pondělí probíhal v Praze už 17. ročník Pražského studentského summitu. Akce učí studenty středních a zejména vysokých škol poznávat činnost nejvýznamnějších světových a evropských institucí:

Foto: Pražský studentský summit
Když se v pátek dopoledne kongresový sál hotelu Ambassador v Praze zaplnil studenty, jejich učiteli, ale i diplomaty nebo zástupci různých neziskových organizací, měli už účastníci letošního summitu za sebou sérii předchozích jednání:

"Více než tři sta studentů z celé České republiky absolvovalo od loňského listopadu do letošního února pět celodenních přípravných setkání. Dnes budou čtyři dny vystupovat jako delegáti a delegátky jedné z 86 zastupovaných zemí,"

oznámil hlavní koordinátor summitu a student politologie na Univerzitě Karlově Michael Rozsypal. Hostům zahajovacího dne jednání také přiblížil, jak vlastně summit už tradičně pracuje:

Michael Rozsypal a Dominik Žídek
"Pražský studentský summit nabízí svým účastníkům unikátní platformu. Nabízí možnost studentům středních a vysokých škol společně poznat jednání tří klíčových mezinárodních organizací. OSN, NATO a Evropské unie. A to prostřednictvím simulace diplomatických jednání."

Pražský studentský summit je jedna z největších studentských akcí u nás. Podle dalšího člena jeho vedení Dominika Žídka změnil během předchozích ročníků mnoha studentům život a směr jejich příští kariéry:

"Na začátku projektu chtěli být lékaři nebo jadernými fyziky. Dnes ale již mnozí z nich chtějí být diplomaty a hájit zájmy naší země a sjednocené Evropy."

Pražský studentský summit proběhl pod patronací ministerstva zahraničních věcí. První náměstek ministra Jiří Schneider ocenil, že studentům formou hry umožňuje poznat, jaké jsou možnosti i mantinely naší účasti v nejvýznamnějších nadnárodních organizacích.

Foto: Pražský studentský summit
"Pro zemi, jako je Česká republika, představují tři organizace, v rámci jejichž pravidel budete fungovat, důležité pilíře, bez kterých by se země naší velikosti, desetimilionová země uprostřed Evropy, ve světě jenom těžko prosazovala. Že v těch institucích máme váhu takovou, jakou si vydobudeme, a že v těchto institucích nejsme rozhodujícím aktérem, to je zřejmé. A je dobré, když je hodně lidí, kteří jsou schopni vysvětlit, co realisticky můžeme od těchto institucí očekávat. Kdyby jich nebylo, museli bychom si je vymyslet."

Během zahajovacího ceremoniálu namísto amerického velvyslance Normana Eisena, který se účastnil porady velvyslanců ve Washingtonu, vystoupil i chargé d´affaires velvyslanectví Spojených států v Praze Joseph Pennington.

Joseph Pennington
"Jak všichni víte, obě naše země spojují těsná pouta, která utužila historie. Naše společné dějiny zahrnují roli Spojených států a jejich pomoc při vzniku budoucí Československé republiky, náš společný boj proti nacismu za druhé světové války a dlouhá léta, kdy obě naše země vzdorovaly komunistickému režimu. Pokud sametová revoluce znamenala jaro po studené válce, žijeme teď uprostřed plného léta, s možností využívat všech výhod, které naše těsné vztahy nabízejí."

shrnul Pennington vazby, které se za posledních více než sto let mezi USA a Českem vytvořily. Česko je dnes podle něj plnoprávný partner Západu:

"Před dvaadvaceti lety západní země pomohly Československu, aby se po pádu komunismu postavilo na nohy. Dnes ale Česká republika stojí po našem boku jako plnohodnotný partner, jako důvěryhodná země, která má konstruktivní hlas v západních institucích a pevné názory, pokud jde o bilaterální vztahy."

Joseph Pennington před studenty zdůraznil i to, že velká možnost spolupráce mezi Českou republikou a Spojenými státy je právě v oblasti vědeckého rozvoje.

Foto: Pražský studentský summit
"Naše země mají společné zájmy v oblasti vědy a výzkumu, které nám umožňují plně se zapojit do ekonomiky, založené na znalostech 21. století. Jak víte, ve Spojených státech je silná vědecko-výzkumná základna. A Česká republika má skvělou pověst, pokud jde o vědecké technologie a odborné posudky. Přednosti obou našich zemí v těchto oblastech nabízejí slibné možnosti pro spolupráci našich univerzit a výzkumných ústavů."

Pražský studentský summit jednal například o pirátství u somálských břehů, svobodě informací, energetice nebo problematice zhroucených států. Jeho delegáti také museli zaujmout postoj k řešení nenadálé krize na Blízkém východě. Své jednání ukončili v pondělí. Z virtuálního OSN, Evropské unie či NATO se studenti vrátili zpět do poslucháren a učeben. Zas ale o něco chytřejší.