V Praze proběhly v souvislosti se zasedáním MMF a SB protesty i diskuse

Kromě diskuse na Pražském hradě začala v sobotu v evangelickém kostele U Salvátora čtyřdenní konference kritiků politiky Mezinárodního měnového fondu a Světové banky nazvaná "Jiná zpráva". V Praze se o víkendu pouze nediskutovalo ale proběhly i protesty odpůrců zasedání obou světových finančních institucí. Demonstrací se zúčastnilo jen několik stovek aktivistů, tedy mnohem méně, než se čekalo. Další informace má Eva Petržílková:

Zcela bez incidentů se obešla manifestace asi 600 aktivistů z organizace Milostivé léto 2000. Demonstranti, mezi nimiž dominovali cizinci, žádali, aby Mezinárodní měnový fond a Světová banka odpustily miliardové dluhy nejchudším zemím. Na Letné pak protestující vytvořili z dřevěných křížů, které si přinesli, symbolický hřbitov. Tímto způsobem upozornili na osud 19.000 dětí, které podle nich každý den zemřou kvůli zadlužení svých zemí. Zhruba 500 demonstrantů hlásících se většinou k Iniciativě proti ekonomické globalizaci (INPEG) uspořádalo protestní průvod v centru Prahy na náměstí Republiky. Největší protestní akci uspořádali komunisté na Těšnově, kde se jich sešlo kolem jednoho tisíce a po celou dobu skandovali revoluční hesla v několika jazycích.

Velké demonstrace se v Praze teprve očekávají. Stovky aktivistů sem stále přijíždějí z různých koutů světa. Po sedmnáctihodinové anabázi opustil v pondělí hraniční přechod v Horním Dvořišti vlak s italskými aktivisty - členy organizace YA BASTA. Čtyři z nich ale odmítla česká policie do republiky vpustit, protože jsou na seznamu nežádoucích osob. Kvůli nim se pět stovek cestujích vzbouřilo a odmítlo hranice i vlak opustit. Situaci přiblížil náměstek policejního prezidenta major Martin Kotlán: Vlak s Italy dorazil v pondělí do Prahy. Proč nakonec nechali čtyři své kolegy na hranicích vysvětlil Sergio Zulian z organizace Ya Basta. Několik set převážně španělsky mluvících mladých lidí také demonstrovalo v neděli před španělským velvyslanectvím v Praze. Zhruba po třech hodinách se demonstranti vydali na pochod směrem k Pražskému hradu, u stanice Hradčanská si to však rozmysleli a metrem odjeli.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio