Premiér Miloš Zeman ocenil práci policistů, kteří v Praze při zářijovém zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky zasahovali při protestec

Premiér Miloš Zeman ocenil práci policistů během zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze. Přijal policejního prezidenta Jiřího Koláře a skupinu 13-ti policistů, kteří zasahovali v pražských ulicích během demonstrací odpůrců globalizace. Více informací má Zdeňka Kuchyňová:

Policejní prezident Jiří Kolář konstatoval, že policisté, kteří zasahovali na kritických místech, budou vyznamenáni medailí za statečnost. Mnozí se dočkají mimořádného povýšení a odměn. Premiér Miloš Zeman poděkoval policistům za profesionální práci. Hovořil s nimi také o dalším vybavení ochrannými prostředky. Jak se při demonstracích totiž ukázalo, policie má výzbroj pro tzv. těžkooděnce pouze pro 1300 lidí a mnozí z policistů z krajů dokonce přicestovali do Prahy bez ochranných štítů. Premiér Zeman se zmínil také o chystaných legislativních změnách, které mají například zakázat demonstrantům zakrývat si obličeje.

V souvislosti s demonstracemi se objevily desítky stížností lidí z celého světa na brutalitu policistů k zadrženým. Například Občanské právní hlídky shromáždily na 20 svědectví. Policejní prezident Jiří Kolář uvedl, že policie eviduje 60 stížností, většinu však označil za nekonkrétní...

Ačkoliv samotný zákrok policistů hodnotí drtivá většina lidí jako bezchybný, neexistuje bohužel kamerový systém, který by snímal to, co se děje v policejních služebnách a poskytl tak jasné důkazy o chování policistů. Například jeden z obviněných Španělů v rozhovoru s pracovnicí sekretariátu vládní Rady pro lidská práva Petou Burčíkovou uvedl, že jej policisté bili na stanicích i ve vazební věznici. Konkrétní stížnosti na brutalitu policie prověřuje inspekce ministra vnitra.