Soud osvobodil dánského studenta, obviněného z výtržnictví při loňském zasedání Mezinárodního měnového fondu v Praze

Demonstrace proti zasedani MMF v Praze

Nevinen! Tak zní výrok pražského obvodního soudu v kauze dánského studenta Madse Traerupa, který byl obviněn z útoku na veřejného činitele při loňské demonstraci proti zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze. Traerupův případ vyvolal v Dánsku značný rozruch a také soudní proces sledovali ve zcela zaplněné soudní síni kromě jeho rodičů také pracovníci dánského velvyslanectví i dánská poslankyně Evropského parlamentu. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

Osmnáctiletý student Mads Traerup přijel 26. září loňského roku spolu s několika desítkami dalších Dánů demonstrovat proti zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Při násilných protestech tehdy policie zadržela 900 lidí, mezi nimi i Traerupa. Ten od začátku tvrdil, že se žádných násilných akcí nedopustil, neopak policisté napadli jeho a poté ho bili na stanici. Podle vyšetřovatele však napadl jednoho policistu dřevěnou tyčí a o chvíli později se v postranní uličce pokusil udeřit dalšího. Proto byl obviněn z útoku na veřejného činitele a vzat do vazby, odkud byl propuštěn po dvou měsících. Hlavní líčení proběhlo v jednom dni, nicméně bylo velmi důkladné. Svoji spokojenost s ním v průběhu procesu vyjádřil i zástupce Českého helsinského výboru Miroslav Kratina.

"Soud na mě působí dobře. Mám pocit, že skutečně se hledá řešení a hledá se pravda."

Během výpovědí se vyskytla řada nejasností. Policista, kterého měl Traerup odeřit tyčí, ho neidentifikoval. Další naopak tvrdil, že je to on, i když incident viděl ve tmě z patnácti metrů. Policisté navíc uváděli, že útočník měl šátek, který se však u obviněného Dána vůbec nenašel. Právě podle šátku a oblečení, ho později, jak tvrdili policisté, poznali v postranní ulici u Václavského náměstí. I zde se výpovědi, včetně časových údajů, rozcházely. Podle státní zástupkyně Zdeňky Galkové nejsou tyto rozpory podstatné.

"Ty výpovědi policistů považuje za naprosto standardní tomu, že ta událost se stala koncem září, že tedy těch zákroků měli víc, tudíž ty drobné rozpory jsou jednoznačně vysvětlitelné. Já v těch podstatných věcech jsem skutečně neshledala žádné rozpory. Ovšem jak rozhodne soud, to je otázka senátu."

Obhájkyně obžalovaného Šárka Podlenová měla jiný názor.

"Tam byly tak obrovské rozpory, jak mezi jednotlivými výpověďmi policistů, tak uvnitř těch jejich výpovědí, že si odporovali natolik, že považuju za zcela neprokázané jak vlastně skutečně k celé té události došlo, k tomu zadržení došlo a i k tomu poznání mého klienta pana Traerupa v této věci."

Určité nejasnosti se vyskytly i ve výpovědi obžalovaného, který si nedokázal vybavit počet zatýkajících policistů. To však při výpovědi nedokázali ani oni sami. U Madse Traerupa se měly v batohu najít při zatčení tři dlažební kostky, které jak tvrdí, mu tam podstrčili policisté. Čí vlastně ony zmíněné kostky byly se u soudu prokázat nepodařilo. Na závěr vyčerpávajícího dne vynesla předsedkyně senátu Dana Šindelářová rozsudek, který Madse Traerupa zprostil obžaloby. Podle předsedkyně senátu nebylo prokázáno, že pachatelem žalovaných trestných činů byl on. Státní zástupkyně požadovala vyhoštění z republiky na neurčito a peněžitý trest 500 tisíc korun s náhradním trestem dva roky odnětí svobody. A jaké byly první pocity Madse Traerupa?

"Nikdy jsem nebyl tak šťastný, jako když soudce vyslovil ta slova. Po čtyřech tvrdých měsících je to úleva."

Jaký bude konečný verdikt, rozhodne městský soud, ke kterému se odvolala státní zástupkyně.