V Praze se jedná o vracení majetku zabaveného za holocaustu

V pátek v Praze začíná pětidenní konference, na které budou zástupci padesáti zemí světa jednat o navracení majetku, který nacistický režim za 2. světové války zabavil během holocaustu. Do Prahy přijedou i významné osobnosti jako Elie Wiesel nebo Madeleine Albrightová. Konference o holocaustu je poslední velkou akcí, kterou pořádá české předsednictví v Evropské unii. Na podrobnosti se Milena Štráfeldová zeptala programového koordinátora konference Jiří Schneidera:

Jiří Schneider
"Konference má dvě hlavní oblasti. Jedna se týká majetkových otázek, které otevřela konference ve Washingtonu před jedenácti lety, v roce 1998. Tato konference naváže na ta doporučení a bude se zabývat tím, co se vlastně od washingtonské konference udělalo. Vedle toho se chce zabývat i tématy, která jsou aktuální a jsou zaměřená spíše do budoucnosti. Týkají se vzdělávání, připomínky holocaustu zejména pro mládež, a taky sociálních programů pro ty, kteří stále ještě žijí a nesou na sobě důsledky holocaustu, ty přeživší."

Můžete alespoň krátce shrnout, co vlastně washingtonská konference doporučila?

"Washingtonská konference byla důsledkem snahy po skončení studené války dořešit otázky, které se právě kvůli studené válce dořešit nemohly. To byly ty majetkové otázky. Doporučila státům, které se jí zúčastnily, aby se touto otázkou zabývaly a aby přijaly legislativní opatření v této oblasti. Také Česká republika během posledních deseti let se této oblasti věnovala a restituce u nás byly tématem už po roce 1990. Takovým zvláštním tématem, které stále ještě není dořešeno, je otázka uměleckých předmětů a předmětů týkajících se judaismu. To je oblast, ve které stále ještě probíhá mnoho jednání a mnoho věcí není vyjasněno."

Je podle vašich informací takových předmětů v českých galeriích a sbírkách ještě hodně?

"To je také jedna z věcí, kterou by si každá země včetně České republiky měla ujasnit. Měla by se tady dokončit inventura. Tady působí už mnoho let dokumentační centrum a nemůžeme říct, že všechny instituce úplně spolupracují v této oblasti. Je to záležitost, kterou se Česká republika musí také zabývat."

Kdo se pražské konference zúčastní?

"Zúčastní se téměř padesát zemí. V Praze bude nositel Nobelovy ceny Elie Wiesel, paní Simone Veilová, bývalá předsedkyně Evropského parlamentu a francouzská ministryně, také jedna z přeživších. V neděli se v Praze zastaví Madeleine Albrightová a krátce se pozdraví s účastníky konference."

Předpokládám, že konference nebudou jen samotná jednání. Má i nějaký doprovodný program?

"Má velmi bohatý doprovodný program, v kině Světozor bude probíhat filmový festival, bude odhalena pamětní deska k prvnímu výročí úmrtí spisovatelky Lenky Reinerové. Chystají se velká představení, v pondělí večer bude v Národním divadle světová premiéra Golema 13, což je kabalistické drama, bude i řada výstav. A pak v úterý, při slavnostním zakončení konference, bude v Terezíně provedeno Verdiho Rekviem, na připomínku toho, že právě Verdiho Rekviem bylo v terezínském ghettu během války několikrát provedeno."