V Praze se rozhořely nepokoje proti zasedání Mezinárodního měnového fondu

Autor: Eva Petřžílková

Demonstrace odpůrců globalizace proti pražskému zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky se během úterý proměnily v pouliční bitky radikálních aktivistů s policií a ničení, přičemž střety pokračovaly do nočních hodin. Lékařské ošetření v nemocnicích muselo vyhledat podle policie 53 lidí, avšak výčet zřejmě nebude úplný. Zároveň policejní lékaři ošetřili navíc 25 policistů a 18 demonstrantů. Řadu osob policie zadržela. Praha tak v první den výročního zasedání MMF a SB připomínala bouřlivé protesty, které loni v prosinci doprovázely zasedání Světové obchodní organizace v americkém Seattlu.



Otevřené a prudké střety vypukly kolem úterního poledne na několika místech blízko Kongresového centra, kde nicméně finančníci jednali podle plánu. Stovky radikálů mimo jiné z Itálie, Řecka, Španělska a Německa zaútočily na policejní jednotky z různých směrů dlažebními kostkami, tyčemi i zápalnými lahvemi; policisté odpovídali slzným plynem, vodními děly a obušky. Demonstranti napadli i na několik sanitek a na některých místech v Nuselském údolí a pod Vyšehradem vybudovali barikády, které zapálili.



Odpoledne se stovky radikálních demonstrantů přesunuly od Kongresového centra ke Státní opeře nedaleko Václavského náměstí. Večer vrcholily protesty antiglobalistů ničením výloh i zařízení různých institucí v centru Prahy. Demonstranti vzali útokem sídlo Investiční a poštovní banky v Bělehradské ulici. Převážně mladí a šátky maskovaní lidé se pak soustředili na provozovnu McDonald's nedaleko sochy sv. Václava a po zdemolování vnitřku zaútočilo několik jedinců na nedalekou restauraci KFC a později na další výlohy IPB na Václavském náměstí. Na Vinohradské třídě část radikálů pokračovala v ničení výloh, například u prodejny firmy Mercedes-Benz. Na Václavském náměstí i některých dalších místech byla proti demonstrantům vyslána zásahová policejní jednotka.



Zatčeno bylo asi 420 lidí, z toho 130 cizinců. Českému rozhlasu to ve středu ráno řekl ministr vnitra Stanislav Gross. Předpokládá, že zadržení budou obviněni z útoku na veřejného činitele, poškozování cizí věci i z jiných trestných činů.



Poté, co byl navečer zrušen zákaz vycházení z Kongresového centra, začali kolem 18:30 za dohledu policie budovu opouštět první bankéři. Policejním kordonem prošli do stanice metra Vyšehrad, kde pro ně byl připraven vlak metra. Ten je odvezl na Nádraží Holešovice, odkud pokračovali autobusy na Výstaviště na večerní recepci, která se obešla bez výraznějších incidentů.



Odhaduje se, že aktivistů vyrazilo do ulic 7000 až 10.000, tedy méně, než se původně očekávalo. K zajištění pořádku bylo v metropoli nasazeno na 11.000 policistů; během odpoledne ovšem policejní prezídium povolalo posily z dalších míst v Čechách.



Nepokoje ochromily v hlavním městě dopravu. Po několika hodinách byl vpodvečer obnoven provoz na trase metra C, provoz na všech trasách metra ale byl do pozdního večera omezen. Nadále neprůjezdný zůstává Nuselský most, přes který se v úterý odpůrci MMF a SB marně snažili dostat ke Kongresovému centru. Běžný provoz nebyl obnoven ani na magistrále u Národního muzea.



Někteří novináři a fotoreportéři, kteří v úterý informovali o protestech odpůrců globalizace a jejich násilných střetech s policií v ulicích Prahy, odcházeli z míst potyček se zraněními či s poškozeným novinářským náčiním. Několik z nich napadli demonstranti, jiní si stěžovali na neadekvátní zásah policistů. Policie zatím potvrdila, že jedna britská novinářka byla předvedena na policii a po výslechu propuštěna; podle novinářských zdrojů měli problémy s policii ještě přinejmenším další dva reportéři.



Městská část Praha 4 požádala v úterý českou vládu, aby povolala na pomoc policii při zásazích proti odpůrcům Mezinárodního měnového fondu a Světové banky armádu. ČTK to v úterý sdělilo tiskové oddělení Obvodního úřadu Prahy 4. Podle něj zástupci Prahy 4 vyjadřují stoprocentní podporu policii. Žádají ale o "daleko tvrdší zásahy proti levicovým teroristům, jelikož slibované pokojné demonstrace se staly nejen protestem proti pražskému zasedání obou institucí, ale hlavně útokem na policisty, majetek občanů a města a přímo ohrožují životy policistů a občanů Prahy".



Na připomenutí Dne boje proti Mezinárodnímu měnovému fondu a Světové bance se po celé Evropě konaly v úterý protesty proti globalizaci. Asi dvě stovky lidí protestovaly u pařížské pobočky světových finančních institucí. Akce proběhla v úplném klidu a v uvolněné atmosféře. Stejně poklidně proběhla demonstrace asi 35ti lidí před velvyslanectvím České republiky v belgickém Bruselu. Asi 150 odpůrců globalizace se sešlo v turecké Ankaře, 70 jich bylo v Istanbulu. Akce se obešly beze srážek s policií stejně jako pochod malé skupinky protikapitalistických aktivistů chorvatským Záhřebem a demonstrace asi tří desítek mladých lidí v centru Moskvy.



Prezident Havel odsoudil násilí a vyzval demonstranty k jeho zastavení



Projevy násilí, které v úterý rozpoutali radikální demonstranti proti policii v ulicích poblíž Kongresového centra, odsoudil prezident Václav Havel. Ten ve svém prohlášení vyzval všechny účastníky protestů proti zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze, aby upustili od násilných forem protestů, které si již vyžádaly desítky zraněných.



Také ministr životního prostředí Miloš Kužvart týž den uvedl, že jakékoli násilí je nesmyslné. "Násilí plodí jenom násilí - nepatří do pražských ulic," řekl. Připojil se tak k apelu prezidenta Václava Havla, který demonstranty k zastavení násilností vyzval.



Proti násilným protestům se vyslovili i další politici včetně předsedy ODS a Poslanecké sněmovny Václava Klause. Také český primas a pražský arcibiskup Miloslav Vlk vyzval v úterý demonstranty, aby upustili od násilí, ke kterému dochází v Praze. ČTK to sdělil tiskový mluvčí České biskupské konference Daniel Herman.



Podle ministra Grosse byly demonstrace mnohem brutálnější než očekával



Demonstrace v Praze byly během úterý brutálnější, než očekával ministr vnitra Stanislav Gross. Ten je přesvědčen, že policie, která byla podle názoru pozorovatelů často až příliš benevolentní, odvedla perfektní práci. "Nebudu riskovat životy příslušníků, kteří nejsou dostatečně vybaveni," ospravedlnil ministr na úterní tiskové konferenci skutečnost, proč policisté často jen přihlíželi násilnostem v pražských ulicích.



Ministr Gros dále uvedl, že skupiny agresivně naladěných demonstrantů, kteří ničili a ničí majetek v pražských ulicích, by měly být postupně izolovány a obklíčeny policií. Jednotliví zjištění výtržnici se pak podle něj budou zodpovídat ze svého jednání podle jeho závažnosti - buď v přestupkovém, nebo trestním řízení. Jak ministr řekl, velké množství z těchto vandalů tvoří cizí státní příslušníci. Pokud policie zjistí, že ve větším počtu chtějí například vlakem opustit Českou republiku, jejich pohyb bude důsledně sledován. Gross prohlásil, že udělá vše pro to, aby se pobyt těchto cizinců v ČR prodloužil co nejvíce nad dobu, kterou si naplánovali, anebo aby se do ČR v budoucnu dlouho nedostali.



Ve středu ministr Gross pro Český rozhlas uvedl, že policie odvedla během demonstrací "stoprocentní práci". Cíle, které si dala, se podle něho podařilo splnit. Ministr se domnívá, že česká policie je lepší než policejní sbory v Melbourne, Washingtonu či Seattlu, protože demonstrace proti světovým finančním organizacím zvládla lépe.



INPEG: Na násilí se podílelo jen jedno procento demonstrantů



Násilných činů na úterních pražských demonstracích se podle představitelů Iniciativy proti ekonomické globalizaci (INPEG) dopouštěli mezi protestujícími pouze jednotlivci, kteří dohromady představovali pouhé jedno procento všech demonstrujících. Na tiskové konferenci to prohlásil mluvčí INPEG Viktor Piorecký. Podle něj tedy v pražských ulicích převažovalo násilí ze strany policie, která podle něj útočila na skupiny pokojných demonstrantů zcela bezdůvodně.