V Praze skončil letošní Festival spisovatelů

crumb_vlajka.jpg

Ve čtvrtek v Praze skončil už 19. ročník Festivalu spisovatelů. Letos se na něm představilo dvanáct autorů ze tří kontinentů. Zvláštní pozornost festival věnoval arabské kultuře, cenu Za svobodu projevu převzal syrský exilový básník Adonis. Více už Milena Štráfeldová:

Festival spisovatelů Praha je doslova "dítětem" britského spisovatele Michaela Marche. March tento festival založil po listopadu 89 a od té doby do Prahy přivezl řadu světově proslulých autorů. Jeho hosty v minulých letech byli například Salman Rushdie, Lawrence Ferlinghetti, Margaret Atwoodová, Harold Pinter nebo Nadine Gordimerová. Letos se festivalu zúčastnil mimo jiné čínský nositel Nobelovy ceny za literaturu Gao Xingjian, kanadská prozaička Anne Michaels nebo slavný americký autor komiksů Robert Crumb. Na zahajovacím galavečeru, který se konal v neděli v Laterně Magice, prezident festivalu March ohlásil hlavní téma letošního ročníku:

"Letošní festival se věnuje umění příběhu. Díky literatuře neexistují žádné mezery v historii, je tu kontinuita od počátku lidstva až do současnosti. A je to způsob, jak neustále vytváříme naši identitu a naše životy."

Jaroslav Rudiš
"S trochou nadsázky řekl, že se chtěl zaměřit na tři dávné civilizace. Na bájnou Arábii, Čínu a Berkeley v Kalifornii. To je samozřejmě místo, kde se v 60. letech ve Spojených státech amerických zrodila alternativní kultura,"

doplnila k vystoupení Michaela Marche amerikanistka Hana Ulmanová. Od pondělka tak v Praze probíhala setkání se spisovateli, jejich autorská čtení, diskuse a křty nových knih. Hovorů listu The Guardian o svobodě lhát se zúčastnil mladý český spisovatel Jaroslav Rudiš. Debatoval tam i s čínskými kolegy:

"Zajímavé bylo, co říkal Ma Jian o vlivu českých spisovatelů na čínskou kulturu. Mluvil velmi zasvěceně o Bohumilu Hrabalovi nebo Ivanu Klímovi. Říkal, že tito autoři přinesli čínským spisovatelům nejen jakýsi pocit osvobození a možnosti hledání nějaké jiné, nové cesty, ale že pro ně zároveň otevřeli celý region střední Evropy a i takového bytostně českého humoru."

Jaroslav Rudiš se na festivalu setkal i s americkou básnířkou, feministkou a ekologickou aktivistkou Anne Waldmanovou:

"Ta vzpomínala na návštěvy Prahy na začátku 90. let. Vzpomínala na čtení, které doprovázela hudba skupiny Plastic People of the Universe. A s určitou nostalgií vzpomínala také na velkou energii, kterou cítila z porevoluční Prahy. A tak lehce se mne pak ptala, kde to všechno zmizelo?"

Během festivalu bylo uděleno i několik cen. Po jeho zahájení je přiblížil jeden z pořadatelů Václav Kovář:

"Nejstarší cenou, kterou Festival spisovatelů Praha uděluje, je cena Rytíř kultury. Dáváme ji každý rok významným mecenášům, kteří podporují náš festival. Dále udělíme, letos popáté, cenu za nejlepší dosud nepublikovanou povídku. Letos jsme ji zaměřili na velmi mladé, začínající autory. A poslední cenou, kterou letos udělíme, je cena Kořeny v čase, udělovaná Za svobodu projevu. Loni ji dostala významná ruská disidentka Natále Gorbaněvská a letos to bude Adonis, velmi kontroverzní a důležitá osobnost současné arabské literatury."