V pražském Kongresovém centru začalo v úterý výroční zasedání MMF a SB. V ulicích Prahy protestovali tisíce odpůrců globalizace, protesty se proměnily

McDonald's po útoku demonstrantů

Globalizace není strašák - jde jenom o to, jestli dokážeme využít to dobré, co přináší. Odpovědnost je ale na nás všech. Shodli se na tom všichni představitelé, kteří v úterý v Praze zahájili výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové Banky - prezident České republiky Václav Havel a šéfové obou institucí Horst Horst Köhler a James Wolfensohn. Zasedání se účastní téměř všichni hlavní představitelé MMF a SB, tedy guvernéři, ministři členských zemí a jejich zástupci.

Je pro nás ctí hostit v Praze tolik lidí z dalekosáhlým vlivem a navíc v roce, který je chápán jako přelom věků, řekl v úvodním projevu český prezident Václav Havel. Uvedl, že doufá, že finančníci budou o tom co svět trápí mluvit velmi otevřeně.

" Myslím, že nikdo komu záleží na dobré budoucnosti lidského rodu, na této planetě by neměl být z těchto debat vyloučen, byť by se třeba i stokrát mýlil. Žít na této zemi musíme všichni vedle sebe. Ať jsme jakéhokoli přesvědčení, nikdo se z našeho společného osudu nevyvlékne."

Globalizace - to není jenom ekonomika, připomněl ve svém projevu prezident Světové banky James Wolfensohn

"Globalizace je o stále více propojeném a vzájemně závislém světě. Týká se mezinárodního obchodu, investic a financí. Globalizace je ale také o mezinárodních finančních krizích. Nestabilita v jedné zemi může ohrožovat všechny ostatní. Týká se také zločinů, násilí a hrozby terorizmu, který nerepspektuje hranice. Krátce řečeno - globalizace přináší jak rizika, tak nové možnosti. Nemůžeme ji vrátit zpět. Měli bychom ji přeměnit na nástroj vytvářející nové možnosti, ne strach a nejistotu,"

řekl James Wolfensohn. S těmito jeho slovy souhlasí ministr financí Pavel Mertlík. Jak uvedl, je mu jen líto, že slova šéfů obou institucí i českého prezidenta neslyšeli Ti, kdo kvůli globalizaci vycházejí demonstrovat do ulic.

" Možná by je to do jisté míry donutilo aspoň přemýšlet. Protože smyslem těchto institucí je totiž přesně to, po čem oni volají. Globalizaci nikdo nezadrží, jako nejde zadržet léto, nebo podzim, nebo podobně. Je ale potřeba ji regulovat a od toho tyto dvě instituce jsou a je legitimní diskuse o tom, jak se to dělá."

Ministr Mertlík ocenil zejména projev nového šéfa MMF Horsta Köhlera, který podle něj směřoval k problémům lepšího institucionálního zvládání globalizujícího se světa. Podle Horsta Köhlera nejde jenom řešit problémy, je potřeba naučit se jim předcházet. Fond podle něj v příštích letech bude muset sledovat jak směnné kurzy, tak otázky obchodu.

" Pokud se sníží překážky obchodu na polovinu, chudé země na tom vydělají podle našich odhadů až 100 miliard dolarů ročně. To jasně ukazuje, že klíčové v boji s chudobou je otevřít naše trhy zboží z rozvojových zemí. Evropská komise už slíbila, že 48 zemí bude mít bezcelný přístup na trhy Unie. To je velice slibné. Poku všichni spojíme svoje síly, věřím, že se nám podaří splnit to, co si předsevzala OSN - snížit počet nejchudších lidí do roku 2015 na polovinu."

Tolik výkonný ředitel MMF Horst Köhler.

Podle ministra financí Pavla Mertlíka je zasedání přínosné pro celou Českou republiku. "Dojem, který ČR jako organizátor udělala, je příznivý. Nečekal jsem tak pozitivní ohlasy," řekl Mertlík s tím, že tento dojem se už nemůže zkazit. Zasedání by ČR měla přinést i zvýšení přílivu přímých zahraničních investic. Do Prahy podle Mertlíka přijela řada zahraničních bankéřů poprvé, přičemž první kontakt je nejdůležitější.

Také viceprezident Světové banky Mats Karlsson zdůraznil, že pražská výroční zasedání MMF a SB pro Českou republiku znamenají velkou příležitost k nalákání zahraničního kapitálu. Zasedání je podle něj pro ČR příležitostí ukázat, jak zde pokročily reformy, což je pozitivní pro příliv dalších investic do českého hospodářství.

Jednání uvnitř KC provázela v úterý zcela poklidná atmosféra. Stačilo ale vyjít na terasu centra a všechno bylo jinak. Samotní účastníci zasedání odtud ve volných chvílích vyhlíželi k Vyšehradu a do nuselského údolí odkud byl slyšet hluk a stoupal dým. Proti zasedání totiž v Praze protestovali tisíce odpůrců globalizace, jejichž demonstrace přerostly v divoké potyčky s policisty. Dosavadní klidné protesty tak vzaly za své, demonstranti splnili svůj slib a zablokovali Kongresové centrum, kde zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky probíhá. Protestujících přijelo méně, než se očekávalo - kolem 10-ti tisíc. Čelilo jim na 11 tisíc policistů. Demonstranti házeli proti policejním kordonům dlažební kostky, klacky a zápalné láhve. Policie použila vodní děla a slzný plyn.

Na několika místech vzplály i barikády a nad městem létaly celý den policejní vrtulníky. Zraněno bylo několik desítek lidí, mezi nimi téměř 70 policistů. Praha připomínala protesty, které loni v prosinci provázely zasedání Světové obchodní organizace v americkém Seattlu. Nepokoje zcela ochromily dopravu, výrazně omezen byl i provoz na stanicích metra. Do města přijely další policejní posily. K zastavení násilných akcí vyzval během dne prezident Václav Havel. Jeho výzvu tlumočil mluvčí Ladislav Špaček. Prezidentovu výzvu však demonstranti nevyslyšeli. Protesty vyvrcholily večer ničením výloh a zařízení obchodů na Václavském náměstí a na Vinohradské třídě. Proti agresivnímu jádru nakonec kolem 22 hodiny tvrdě zasáhla policie. Představitelé Občanských právních hlídek, které činnost policie i demonstrantů monitorovali, uvedli, že policisté zpočátku zvládali svou práci velice profesionálně, ale s přibývajícím časem a emocemi rostl počet incidentů, při nichž policisté často zasahovali proti pokojným protestům, zatímco provokatéři a výtržníci jim unikali. Toto hodnocení odmítl ministr vnitra Stanislav Gross, podle jehož názoru odvedli policisté při zásazích proti odpůrcům globalizace stoprocentní práci. Demonstrace v Praze proti Mezinárodnímu měnovému fondu a Světové bance byly brutálnější, než policie očekávala. Uvedl to Jiří Suttner, z tiskového oddělení policejního prezídia. S násilím nesouhlasí i řada demonstrantů, jak uvedl například levicový aktivista Karel Ptáček. Venkovní nepokoje nezasáhly do zasedání bankéřů v Kongresovém centru. Zraněn však byl jeden delegát, který se i přes varování policistů šel podívat před budovu Kongresového centra. Cíl demonstrantů - zablokovat delegáty - se nezdařil. Pro ty byl připraven speciální vlak metra, který bankéře odvezl na večerní recepci, kterou pořádal premiér Miloš Zeman. K demonstracím uvedl. Podle českého tisku se sál zaplnil jen z poloviny a na recepci panovala ostražitost a nervozita. Zúčastnil se jí i viceprezident Světové banky Mats Karlsson, který přijel společně s delegáty zvláštním vlakem metra a autobusem. Vládní zmocněnec pro organizaci výročních zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky Zdeněk Hrubý na středeční tiskové konferenci ocenil práci policie a uvedl také počet zadržených demonstrantů. Počty zadržených však nejsou konečné. Vyčísleny nejsou zatím ani celkové škody. První údaje dodala pouze Praha 2, kde jsou škody odhadovány na 5 miliónů korun.