V Táboře slavili masopust

Masopust v Táboře

Zamiřme nyní do jižních Čech, konkrétně do Tábora, kde v úterý vrcholil masopust. Zatím jsme si povídali spíše o tom, jak se tento svátek, jehož tradice sahá až k pohanům v Řecku a Římě, slavil na vesnicích. Dnes tedy se Zdeňkou Kuchyňovou vyrazíme na oslavu do města.

Masopust vyvrcholil před Popeleční středou, která zahájuje dlouhý předvelikonoční půst. A právě proto si v tento den každý dopřává dobrého jídla, pití i veselí. A stejně tomu bylo i v Táboře. I když ve městě se masopust od těch vesnických dost liší. Chybí například obchůzka maškarního průvodu od domu k domu, což při počtu obyvatel ani není možné. Lidé berou průvod spíše jako zajímavou atrakci. V Táboře se masopust slavil asi před sto lety a tuto tradici se zde před osmi lety rozhodli obnovit. Zasadila se o to také Lenka Horejsková, vedoucí odboru kultury, kterou jsem zastihla v plné přípravě na masopustní průvod.

"V tom průvodu samozřejmě jsou jak tradiční masopustní masky, tak i takové ty současné, čeká nás tady třeba tým olympioniků nebo tu máme třeba takové

Masopust v Táboře
historické hasičské auto. Pak nám sem na táborský masopust jezdí z obce Skalice, to je obec na Táborsku, která má velkou tradici masopustu, takže ti vždycky přijedou s nějakou novinkou. Ty masky taky hodnotíme a dostávají zajímavé ceny - většinou chutné a nebo tekuté. My tady připravujeme různé zajímavosti a sice obří konvici agentury Dobrý den, ve které se vaří grog pro masky zdarma, pro ostatní samozřejmě za úplatu, no a pak tu bude ještě soutěž v pojídání koblih."

Jak dodala Lenka Horejsková, město si dokonce pořídilo malou půjčovnu masopustních kostýmů, aby se do průvodu mohlo zapojit co nejvíce lidí. V tom letošním jich bylo asi 200 a po ulicích pochodovali čertíci, vodníci, velbloud i vůz s ježibabou a Jeníčkem, který každou chvíli zmizel na lopatě v peci. Ale to už průvod přicházel na náměstí.

"No a v tuto chvíli už tady máme čelo průvodu, které vede nikdo jiný, než Baťova kapela. Pojďme potleskem přivítat masopustní průvod tady na Žižkově náměstí. Vidíme tady naše olympioniky. Tohleto, až v Salt Lake City uvidí, tak to musí vzdát už jenom při pohledu na naše olympioniky."

Mezi olympioniky se našla i bronzová Kateřina Neumannová, která byla té pravé docela podobná. Na náměstí zavoněly jelítka, jitrnice, klobásky, koblihy i grog a na pódiu vyhrávala kapela.

A jaký by to byl průvod masek bez vyhlášení té nejlepší, na kterou čekala sladká odměna.

"Jako první cenu jsme zvolili masku velblouda, který dokonce nesl na hrbu různé malé ratolesti. Líbil se nám hlavně ten nápad i to provedení. Takže prosíme zástupce této karavany, aby se dostavili na pódium."

Na dalších místech skončili vůz z Jeníčkem a Ježibabou a početné družstvo čertíků. A pak už se slavilo v nedaleké hospůdce.